Legalne ciasto z jabłkami

Jeśli kiedykolwiek zawiodły was „dietetyczne” wypieki to mam coś dla was!

To nie dość, że nie ma cukru, tłuszczy trans, jest mieszanką dwóch cennych, wartościowych zbóż (proso i gryka) to jest słodkie, wilgotne, energetyczne i może być świetną opcją na drugie śniadanie lub podwieczorek.

Spoko też przed treningiem lub po nim!

 

Składniki na Legalne Ciasto:

  • 1/2 szkl mąki gryczanej
  • 1/2 szkl mąki jaglanej
  • łyżeczka sody
  • 3 jajka lub zastępnik w postaci 2 dojrzałych bananów lub 4 łyżek mąki z ciecierzycy
  • Łyżka masła klarowanego
  • Łyżka oleju kokosowego
  • 20 suszonych daktyli
  • 12 suszonych śliwek (pokrojonych)
  • 4 jabłka pokrojone w kostkę

Na wierzch do ozdoby (opcjonalnie):

  • Dowolne świeże / suszone owoce
  • Krem z mleka kokosowego
  • Orzechy nerkowca / migdały / pestki dyni / orzechy włoskie / wiórki kokosowe

Przyprawy:

  • 1/2 łyżeczki cynamonu (najlepiej cejlońskiego <3 )
  • 1/4 łyżeczki imbiru
  • 1/4 łyżeczki gałki muszkatołowej

Sposób wykonania:

1. Daktyle zalej wrzątkiem i pozostaw na około godzinę.

2. Rozpuść tłuszcz, dodaj jaja i daktyle – całość zblenduj.

3. Śliwki pokrój. Dodaj pozostałe składniki, wymieszaj.

4. Przełóż do keksówki

5. Na wierzchu ułóż pokrojone owoce / orzechy i nasiona

6. Piecz w temp. 180*C przez 40 min.



Smacznegooo!!!

Lubisz to? Lubisz, co? Podziel się więc z innymi:Share on Facebook
Facebook
Tweet about this on Twitter
Twitter
Pin on Pinterest
Pinterest
CATEGORY: Ciekawostki i inne, Przepisy
Komentarze (8)

Czy wodę z namaczania daktyli odlewamy czy nie? Robiłam już to ciasto kilka razy – pyszne też z wiśniami zamiast połowy jabłek- ale moje jest bardziej zbite i dlatego zastanawiam się, czy może trzeba zostawić tą wodę?

Odlewamy. 🙂 Dla większego nawilżenia można nieco wody zobaczyć, na wyczucie. 🙂

To jutro przetestuję na sobie i moim wybrednym 2,5-latku;) Dzięki!

Wygląda ekstra! Muszę koniecznie wypróbować… jedyne, co mnie zastanawia, to czy reakcja po suszonych śliwkach nie jest zbyt gwałtowna że tak to ujmę?;)))))

Nie, ale to zależy od osoby, wiadomo. 🙂

Czy wyjdzie z innej mąki, np. owsianej lub orkiszowej? 😉

Nie próbowałam, ale podejrzewam, że tak. 🙂

Wszystkie składniki mam, więc jak jutro będę miała czas to wypróbuję, bo wygląda pysznie 🙂

Dodaj komentarz

Twój adres email nie zostanie opublikowany. Pola, których wypełnienie jest wymagane, są oznaczone symbolem *

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.

proudly created by CoffeeCode.IT

Otrzymaj 4-tygodniowy mailing "Jak schudnąć?" i wiele więcej w przyszłości! :)

Wyślij mi newsletter (bez spamowania)!

 
Jeśli kiedykolwiek zawiodły was „dietetyczne” wypieki to mam coś dla was! To nie dość, że nie ma cukru, tłuszczy trans, jest mieszanką dwóch cennych, wartościowych zbóż (proso i gryka) to jest słodkie, wilgotne, energetyczne i może być świetną opcją na drugie śniadanie lub podwieczorek. Spoko też przed treningiem lub po nim! […]