Jeśli kiedykolwiek zawiodły was „dietetyczne” wypieki to mam coś dla was!
To nie dość, że nie ma cukru, tłuszczy trans, jest mieszanką dwóch cennych, wartościowych zbóż (proso i gryka) to jest słodkie, wilgotne, energetyczne i może być świetną opcją na drugie śniadanie lub podwieczorek.
Spoko też przed treningiem lub po nim!
Składniki na Legalne Ciasto:
- 1/2 szkl mąki gryczanej
- 1/2 szkl mąki jaglanej
- łyżeczka sody
- 3 jajka lub zastępnik w postaci 2 dojrzałych bananów lub 4 łyżek mąki z ciecierzycy
- Łyżka masła klarowanego
- Łyżka oleju kokosowego
- 20 suszonych daktyli
- 12 suszonych śliwek (pokrojonych)
- 4 jabłka pokrojone w kostkę
Na wierzch do ozdoby (opcjonalnie):
- Dowolne świeże / suszone owoce
- Krem z mleka kokosowego
- Orzechy nerkowca / migdały / pestki dyni / orzechy włoskie / wiórki kokosowe
Przyprawy:
- 1/2 łyżeczki cynamonu (najlepiej cejlońskiego <3 )
- 1/4 łyżeczki imbiru
- 1/4 łyżeczki gałki muszkatołowej
Sposób wykonania:
1. Daktyle zalej wrzątkiem i pozostaw na około godzinę.
2. Rozpuść tłuszcz, dodaj jaja i daktyle – całość zblenduj.
3. Śliwki pokrój. Dodaj pozostałe składniki, wymieszaj.
4. Przełóż do keksówki
5. Na wierzchu ułóż pokrojone owoce / orzechy i nasiona
6. Piecz w temp. 180*C przez 40 min.
Smacznegooo!!!
8 Comments