Legalne ciasto z jabłkami

Legalne ciasto

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

Jeśli kiedykolwiek zawiodły was „dietetyczne” wypieki to mam coś dla was!

To nie dość, że nie ma cukru, tłuszczy trans, jest mieszanką dwóch cennych, wartościowych zbóż (proso i gryka) to jest słodkie, wilgotne, energetyczne i może być świetną opcją na drugie śniadanie lub podwieczorek.
Spoko też przed treningiem lub po nim!

Składniki na Legalne Ciasto:

  • 1/2 szkl mąki gryczanej
  • 1/2 szkl mąki jaglanej
  • łyżeczka sody
  • 3 jajka lub zastępnik w postaci 2 dojrzałych bananów lub 4 łyżek mąki z ciecierzycy
  • Łyżka masła klarowanego
  • Łyżka oleju kokosowego
  • 20 suszonych daktyli
  • 12 suszonych śliwek (pokrojonych)
  • 4 jabłka pokrojone w kostkę

Na wierzch do ozdoby (opcjonalnie):

  • Dowolne świeże / suszone owoce
  • Krem z mleka kokosowego
  • Orzechy nerkowca / migdały / pestki dyni / orzechy włoskie / wiórki kokosowe

Przyprawy:

  • 1/2 łyżeczki cynamonu (najlepiej cejlońskiego <3 )
  • 1/4 łyżeczki imbiru
  • 1/4 łyżeczki gałki muszkatołowej

Sposób wykonania:

1. Daktyle zalej wrzątkiem i pozostaw na około godzinę.

2. Rozpuść tłuszcz, dodaj jaja i daktyle – całość zblenduj.

3. Śliwki pokrój. Dodaj pozostałe składniki, wymieszaj.

4. Przełóż do keksówki

5. Na wierzchu ułóż pokrojone owoce / orzechy i nasiona

6. Piecz w temp. 180*C przez 40 min.

Smacznegooo!!!

Ashwagandha

26 February 2016
Next Post

8 Comments

  • Beata

    ,
    12 sierpnia 2016 @ 14:40

    Czy wodę z namaczania daktyli odlewamy czy nie? Robiłam już to ciasto kilka razy – pyszne też z wiśniami zamiast połowy jabłek- ale moje jest bardziej zbite i dlatego zastanawiam się, czy może trzeba zostawić tą wodę?

  • fitbabeczka

    ,
    11 maja 2016 @ 10:41

    To jutro przetestuję na sobie i moim wybrednym 2,5-latku;) Dzięki!

  • fitbabeczka

    ,
    6 maja 2016 @ 15:35

    Wygląda ekstra! Muszę koniecznie wypróbować… jedyne, co mnie zastanawia, to czy reakcja po suszonych śliwkach nie jest zbyt gwałtowna że tak to ujmę?;)))))

    • Dorota

      ,
      10 maja 2016 @ 06:06

      Nie, ale to zależy od osoby, wiadomo. 🙂

  • Kajoszek

    ,
    15 kwietnia 2016 @ 18:54

    Czy wyjdzie z innej mąki, np. owsianej lub orkiszowej? 😉

    • Dorota

      ,
      16 kwietnia 2016 @ 06:13

      Nie próbowałam, ale podejrzewam, że tak. 🙂

  • Apetyt na Życie

    ,
    3 lutego 2016 @ 20:29

    Wszystkie składniki mam, więc jak jutro będę miała czas to wypróbuję, bo wygląda pysznie 🙂

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *


Witryna wykorzystuje Akismet, aby ograniczyć spam. Dowiedz się więcej jak przetwarzane są dane komentarzy.

Administratorem danych osobowych zbieranych za pośrednictwem sklepu internetowego jest Sprzedawca Dieta Sportowca - poradnia dietetyczna i blog, Dorota Traczyk-Bednarek. Dane są lub mogą być przetwarzane w celach oraz na podstawach wskazanych szczegółowo w polityce prywatności. Polityka prywatności zawiera pełną informację na temat przetwarzania danych przez administratora wraz z prawami przysługującymi osobie, której dane dotyczą. Kontakt z administratorem: kontakt@dieta-sportowca.pl