Legalne ciasto z jabłkami

Jeśli kiedykolwiek zawiodły was „dietetyczne” wypieki to mam coś dla was!

To nie dość, że nie ma cukru, tłuszczy trans, jest mieszanką dwóch cennych, wartościowych zbóż (proso i gryka) to jest słodkie, wilgotne, energetyczne i może być świetną opcją na drugie śniadanie lub podwieczorek.

Spoko też przed treningiem lub po nim!

 

Składniki na Legalne Ciasto:

  • 1/2 szkl mąki gryczanej
  • 1/2 szkl mąki jaglanej
  • łyżeczka sody
  • 3 jajka lub zastępnik w postaci 2 dojrzałych bananów lub 4 łyżek mąki z ciecierzycy
  • Łyżka masła klarowanego
  • Łyżka oleju kokosowego
  • 20 suszonych daktyli
  • 12 suszonych śliwek (pokrojonych)
  • 4 jabłka pokrojone w kostkę

Na wierzch do ozdoby (opcjonalnie):

  • Dowolne świeże / suszone owoce
  • Krem z mleka kokosowego
  • Orzechy nerkowca / migdały / pestki dyni / orzechy włoskie / wiórki kokosowe

Przyprawy:

  • 1/2 łyżeczki cynamonu (najlepiej cejlońskiego <3 )
  • 1/4 łyżeczki imbiru
  • 1/4 łyżeczki gałki muszkatołowej

Sposób wykonania:

1. Daktyle zalej wrzątkiem i pozostaw na około godzinę.

2. Rozpuść tłuszcz, dodaj jaja i daktyle – całość zblenduj.

3. Śliwki pokrój. Dodaj pozostałe składniki, wymieszaj.

4. Przełóż do keksówki

5. Na wierzchu ułóż pokrojone owoce / orzechy i nasiona

6. Piecz w temp. 180*C przez 40 min.



Smacznegooo!!!

Lubisz to? Lubisz, co? Podziel się więc z innymi:Share on Facebook
Facebook
Tweet about this on Twitter
Twitter
Pin on Pinterest
Pinterest
CATEGORY: Ciekawostki i inne, Przepisy
Komentarze (8)

Czy wodę z namaczania daktyli odlewamy czy nie? Robiłam już to ciasto kilka razy – pyszne też z wiśniami zamiast połowy jabłek- ale moje jest bardziej zbite i dlatego zastanawiam się, czy może trzeba zostawić tą wodę?

Odlewamy. 🙂 Dla większego nawilżenia można nieco wody zobaczyć, na wyczucie. 🙂

To jutro przetestuję na sobie i moim wybrednym 2,5-latku;) Dzięki!

Wygląda ekstra! Muszę koniecznie wypróbować… jedyne, co mnie zastanawia, to czy reakcja po suszonych śliwkach nie jest zbyt gwałtowna że tak to ujmę?;)))))

Nie, ale to zależy od osoby, wiadomo. 🙂

Czy wyjdzie z innej mąki, np. owsianej lub orkiszowej? 😉

Nie próbowałam, ale podejrzewam, że tak. 🙂

Wszystkie składniki mam, więc jak jutro będę miała czas to wypróbuję, bo wygląda pysznie 🙂

Dodaj komentarz

Twój adres email nie zostanie opublikowany. Pola, których wypełnienie jest wymagane, są oznaczone symbolem *

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.

proudly created by CoffeeCode.IT

Otrzymaj 4-tygodniowy mailing "Jak schudnąć?" i wiele więcej w przyszłości! :)

Wyślij mi newsletter (bez spamowania)!

FreshMail.pl