Po co to? Po to, aby każdy z Was mógł je spróbować – niezależnie od rodzaju diety, którą stosuje. 😉 Pasują też świetnie pod dietę paleo ze zbożami, o której więcej piszę w ebooku. ♥
Także przepis dla wszystkich! Spróbujcie jeszcze przed Świętami. 🙂
Składniki:
- 4 łyżki oleju kokosowego
- 3-5 łyżek miodu / słodu lub 3-4 garści namoczonych zblendowanych daktyli
- 2,5 szklanki mąki: 1,5 szkl. mąki gryczanej + 0,5 szkl. mąki ryżowej + 0,5 szkl. mąki z ziemniaczanej/kukurydzianej/kokosowej
- 2 łyżeczki imbiru mielonego
- 1 łyżeczka cynamonu
- 1/3 łyżeczki gałki muszkatołowej
- szczypta soli i pieprzu
Przygotowanie:
- Rozgrzać piekarnik do 180st. C.
- Przygotować dwie duże blachy i papier do pieczenia.
- Olej kokosowy zmiksować z miodem/daktylami, dodawać przyprawy.
- Mieszać miksturę drewnianą łyżką, dodawać powoli mąki. Mieszać. Jak masa zrobi się bardzo gęsta – użyć rąk do wyrobienia ciasta. Tutaj koniecznie trzeba wyczuć, czy ciasto jest odpowiednio lepkie – nie za suche, nie za mokre. W razie potrzeby – dosypać troszkę mąki gryczanej lub dodać odrobinkę (ostrożnie) wody.
- Uformować dwie kule.
- Wałkować ciasto na cienko (można użyć do tego 2 arkuszy papieru do pieczenia i wałkować ciasto, które znajduje się pomiędzy nimi aby nie przywierało).
- Wycinać ciastka i przekładać na blaszkę wyłożoną papierem.
- Piec około 11 minut do momentu zarumienienia. Wystudzić. 🙂
3 Comments