Nie będziesz musiał rezygnować ze zdrowej diety, jeśli zrobisz te BEZ-pierniczki. ♥
Halo, halo, dzień dobry! Okres grudniowych wypieków przed nami! Dzisiaj mam dla Was przepis na BEZ-pierniczki, czyli oczywiście bezglutenowe, bezcukrowe, beznabiałowe i wegańskie (opcja bez miodu). 🙂

Po co to? Po to, aby każdy z Was mógł je spróbować – niezależnie od rodzaju diety, którą stosuje. 😉 Pasują też świetnie pod dietę paleo ze zbożami, o której więcej piszę w ebooku. 

Także przepis dla wszystkich! Spróbujcie jeszcze przed Świętami. 🙂

Składniki:

  • 4 łyżki oleju kokosowego
  • 3-5 łyżek miodu / słodu lub 3-4 garści namoczonych zblendowanych daktyli
  • 2,5 szklanki mąki: 1,5 szkl. mąki gryczanej + 0,5 szkl. mąki ryżowej + 0,5 szkl. mąki z ziemniaczanej/kukurydzianej/kokosowej
  • 2 łyżeczki imbiru mielonego
  • 1 łyżeczka cynamonu
  • 1/3 łyżeczki gałki muszkatołowej
  • szczypta soli i pieprzu

Przygotowanie:

  1. Rozgrzać piekarnik do 180st. C.
  2. Przygotować dwie duże blachy i papier do pieczenia.
  3. Olej kokosowy zmiksować z miodem/daktylami, dodawać przyprawy.
  4. Mieszać miksturę drewnianą łyżką, dodawać powoli mąki. Mieszać. Jak masa zrobi się bardzo gęsta – użyć rąk do wyrobienia ciasta. Tutaj koniecznie trzeba wyczuć, czy ciasto jest odpowiednio lepkie – nie za suche, nie za mokre. W razie potrzeby – dosypać troszkę mąki gryczanej lub dodać odrobinkę (ostrożnie) wody.
  5. Uformować dwie kule.
  6. Wałkować ciasto na cienko (można użyć do tego 2 arkuszy papieru do pieczenia i wałkować ciasto, które znajduje się pomiędzy nimi aby nie przywierało).
  7. Wycinać ciastka i przekładać na blaszkę wyłożoną papierem.
  8. Piec około 11 minut do momentu zarumienienia. Wystudzić. 🙂

 

Smacznego! ♥

Lubisz to? Lubisz, co? Podziel się więc z innymi:Share on Facebook
Facebook
Tweet about this on Twitter
Twitter
Pin on Pinterest
Pinterest
CATEGORY: Przepisy

Powiązane wpisy

Komentarze (3)

Świetny przepis ciekawa jestem smaku tych pierniczków, muszę tylko zakupić te mąki bo do tej pory takich nie używałam

Ile czasu mozna przetrzymywac gotowe pierniki?

Myślę, że spokojnie dłuższy czas (w miesiącach) w ciemnym, suchym i chłodnym miejscu 🙂

Dodaj komentarz

Twój adres email nie zostanie opublikowany. Pola, których wypełnienie jest wymagane, są oznaczone symbolem *

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.

proudly created by CoffeeCode.IT

Otrzymaj 4-tygodniowy mailing "Jak schudnąć?" i wiele więcej w przyszłości! :)

Wyślij mi newsletter (bez spamowania)!

 
Halo, halo, dzień dobry! Okres grudniowych wypieków przed nami! Dzisiaj mam dla Was przepis na BEZ-pierniczki, czyli oczywiście bezglutenowe, bezcukrowe, beznabiałowe i wegańskie (opcja bez miodu). 🙂 Po co to? Po to, aby każdy z Was mógł je spróbować – niezależnie od rodzaju diety, którą stosuje. 😉 Pasują też świetnie […]