Nie będziesz musiał rezygnować ze zdrowej diety, jeśli zrobisz te BEZ-pierniczki. ♥

Bez-pierniczki bez bez
Halo, halo, dzień dobry! Okres grudniowych wypieków przed nami! Dzisiaj mam dla Was przepis na BEZ-pierniczki, czyli oczywiście bezglutenowe, bezcukrowe, beznabiałowe i wegańskie (opcja bez miodu). 🙂

Po co to? Po to, aby każdy z Was mógł je spróbować – niezależnie od rodzaju diety, którą stosuje. 😉 Pasują też świetnie pod dietę paleo ze zbożami, o której więcej piszę w ebooku. 

Także przepis dla wszystkich! Spróbujcie jeszcze przed Świętami. 🙂

Składniki:

  • 4 łyżki oleju kokosowego
  • 3-5 łyżek miodu / słodu lub 3-4 garści namoczonych zblendowanych daktyli
  • 2,5 szklanki mąki: 1,5 szkl. mąki gryczanej + 0,5 szkl. mąki ryżowej + 0,5 szkl. mąki z ziemniaczanej/kukurydzianej/kokosowej
  • 2 łyżeczki imbiru mielonego
  • 1 łyżeczka cynamonu
  • 1/3 łyżeczki gałki muszkatołowej
  • szczypta soli i pieprzu

Przygotowanie:

  1. Rozgrzać piekarnik do 180st. C.
  2. Przygotować dwie duże blachy i papier do pieczenia.
  3. Olej kokosowy zmiksować z miodem/daktylami, dodawać przyprawy.
  4. Mieszać miksturę drewnianą łyżką, dodawać powoli mąki. Mieszać. Jak masa zrobi się bardzo gęsta – użyć rąk do wyrobienia ciasta. Tutaj koniecznie trzeba wyczuć, czy ciasto jest odpowiednio lepkie – nie za suche, nie za mokre. W razie potrzeby – dosypać troszkę mąki gryczanej lub dodać odrobinkę (ostrożnie) wody.
  5. Uformować dwie kule.
  6. Wałkować ciasto na cienko (można użyć do tego 2 arkuszy papieru do pieczenia i wałkować ciasto, które znajduje się pomiędzy nimi aby nie przywierało).
  7. Wycinać ciastka i przekładać na blaszkę wyłożoną papierem.
  8. Piec około 11 minut do momentu zarumienienia. Wystudzić. 🙂

 

Smacznego! ♥

3 Komentarze

  • Elżbieta

    ,
    28 listopada 2018 o godz. 19:08

    Świetny przepis ciekawa jestem smaku tych pierniczków, muszę tylko zakupić te mąki bo do tej pory takich nie używałam

  • autor

    ,
    5 grudnia 2016 o godz. 21:10

    Ile czasu mozna przetrzymywac gotowe pierniki?

Dodaj komentarz

Twój adres email nie zostanie opublikowany. Pola, których wypełnienie jest wymagane, są oznaczone symbolem *

Witryna wykorzystuje Akismet, aby ograniczyć spam. Dowiedz się więcej jak przetwarzane są dane komentarzy.

Otrzymaj 4-tygodniowy mailing "Jak schudnąć?" i wiele więcej w przyszłości! :)

Wyślij mi newsletter (bez spamowania)!

 

Zapis do Projektu jest jednocześnie zapisem na newsletter. Akceptuję to i wiem, że w każdym momencie mogę zrezygnować.

 

Zapis do Projektu jest jednocześnie zapisem na newsletter. Akceptuję to i wiem, że w każdym momencie mogę zrezygnować.

 

Zgadzam się na przetwarzanie moich danych osobowych w celu wysyłki newslettera. Przeczytaj politykę prywatności".