Zdrowe ciastka cieciorkowe – szybkie i znakomite!

Czasami jestem niezłym kombinatorem. Biorę co mam pod ręką – blenduję i zapiekam, no i sprawdzam, co z tego wyszło. I wyszły ciastka. Znakomite, a do tego przygotowanie zajęło mi 15min ze sprzątaniem. 🙂 Polecam! Składniki: płatki owsiane – 50g ciecierzyca z puszki – 240g odżywka białkowa (najlepiej smakowa) – whey / sojowe – 40g …

Czytaj dalej

Przepisy z masłem orzechowym, jakich jeszcze nie próbowałeś!

Uwielbia je każdy, kto kiedykolwiek spróbował więcej niż dwóch łyżek. Dosłownie, bo często pierwsza łyżka nie robi takiego wrażenia jak druga, trzecia czy…kolejna. 🙂 Ciężko się powstrzymać! Ten post skierowany jest dla wszystkich, którzy lubią masło orzechowe i chcą je spróbować w postaci innej niż “prosto ze słoika” lub na waflu ryżowym czy w owsiance. …

Czytaj dalej

Szybki wegański jaglak w 5 krokach! – Przepis na tartę dla aktywnych!

To ciasto będzie Cię prześladować dopóki go nie zrobisz. Tak stało się ze mną. Potem jeszcze kazało się udostępnić na blogu. Zainspirowana tartą jedzoną na mieście, wymyśliłam własną, choć zupełnie inną. Ma mnóstwo zalet! superłatwa (i już nie masz wymówki żeby jej nie zrobić) nie marnujesz prądu na piekarnik bogata w węglowodany i nienasycone kwasy …

Czytaj dalej
Masło orzechowe - właściwości

Masło orzechowe – 5 ekstra przepisów i dlaczego warto

Uwielbia je każdy, kto kiedykolwiek spróbował więcej niż dwóch łyżek. Dosłownie, bo często pierwsza łyżka nie robi takiego wrażenia jak druga, trzecia czy…kolejna. 🙂 Ciężko się powstrzymać! Ten post skierowany jest dla wszystkich, którzy lubią masło orzechowe i chcą je spróbować w postaci innej niż “prosto ze słoika” lub na waflu ryżowym czy w owsiance. …

Czytaj dalej
Bez-pierniczki bez bez

Nie będziesz musiał rezygnować ze zdrowej diety, jeśli zrobisz te BEZ-pierniczki. ♥

Halo, halo, dzień dobry! Okres grudniowych wypieków przed nami! Dzisiaj mam dla Was przepis na BEZ-pierniczki, czyli oczywiście bezglutenowe, bezcukrowe, beznabiałowe i wegańskie (opcja bez miodu). 🙂 Po co to? Po to, aby każdy z Was mógł je spróbować – niezależnie od rodzaju diety, którą stosuje. 😉 Pasują też świetnie pod dietę paleo ze zbożami, …

Czytaj dalej

Hummus – przepis na najdelikatniejszą pastę z cieciorki ever

Ciecierzyca Te “groszki” o orzechowym posmaku należą do strączków – i choć ich przeciwnicy uważają, że kwas fitynowy je “eliminuje” ze zdrowej diety (utrudnia wchłanianie wybranych składników mineralnych) – dużo więcej przemawia za tym, by raz na jakiś czas je włączać, zwłaszcza w diecie roślinnej. 🙂 Jest bogatym źródłem magnezu, węgli złożonych i skrobi opornej. Ma też białko. …

Czytaj dalej

Wapń w diecie bezmlecznej – problem?

Wapń w diecie bezmlecznej wydaje się być problematyczny dla wielu osób, które martwią się o to, że realizacja zapotrzebowania jest ciężka lub nawet małoprawdopodobna.   W diecie  tradycyjnej występuje część substancji antyodżywczych, które hamują przyswajanie wapnia. Wobec tego możemy sądzić, że te same normy uwzględniają całkowitą ilość wapnia, biorąc pod uwagę efekt biologiczny otrzymany w …

Czytaj dalej

Grzyby – parę powodów, dla których nie są bezwartościowe

Grzyby często określa się w kontekście “bezwartościowego” dodatku do potraw.  Nic bardziej mylnego! Te ni to rośliny-ni to zwierzęta (wiki.: organizmy cudzożywne (głównie osmotroficzne), niezdolne do aktywnego ruchu) – są źródłem witamin i składników mineralnych. Dzisiaj, dosłownie w paru zdaniach, przyjrzymy się im bliżej. Pieczarki to najpopularniejszy z grzybów, w Polsce możemy kupić je przez cały rok bez …

Czytaj dalej

Otrzymaj 4-tygodniowy mailing "Jak schudnąć?" i wiele więcej w przyszłości! :)

Wyślij mi newsletter (bez spamowania)!

 

Zapis do Projektu jest jednocześnie zapisem na newsletter. Akceptuję to i wiem, że w każdym momencie mogę zrezygnować.

 

Zapis do Projektu jest jednocześnie zapisem na newsletter. Akceptuję to i wiem, że w każdym momencie mogę zrezygnować.