Uwielbia je każdy, kto kiedykolwiek spróbował więcej niż dwóch łyżek. Dosłownie, bo często pierwsza łyżka nie robi takiego wrażenia jak druga, trzecia czy…kolejna. 🙂
Ciężko się powstrzymać! Ten post skierowany jest dla wszystkich, którzy lubią masło orzechowe i chcą je spróbować w postaci innej niż “prosto ze słoika” lub na waflu ryżowym czy w owsiance.
Masło orzechowe nie tylko jest smaczne, ale wbrew opinii powszechnej, która ostatnio zaczęła się rozpowszechniać – jest także zdrowe. Zwłaszcza te, które w 100% składa się z orzechów arachidowych, nie zawiera dodatku cukru i tłuszczów utwardzanych.
Warto zwrócić na nie uwagę bo:
- Ma pozytywny wpływ na metabolizm – badania pokazują, że mimo sporej wartości kalorycznej osoby, które spożywają masło orzechowe mają niższą masę ciała aniżeli osoby, które go nie uwzględniają. Orzechy arachidowe wpływają także korzystnie na uczucie sytości i regulację apetytu.
- Ma dużo dobrego tłuszczu – mimo, że w większości są to “demonizowane” omega-6, to najnowsze doniesienia potwierdzają jasno – stosunek jest istotny, ale jeśli zaspokajamy zapotrzebowanie dzienne na kwasy omega-3 – nie musimy bać się naturalnych źródeł omega-6. Masło orzechowe ma 50 g tłuszczu na 100 g produktu.
- Jest uniwersalne! Genialny, prosty dodatek do śniadania, przekąski, deseru, a nawet…obiadu.
- Zawiera cenną witaminę E oraz antyoksydanty – dzięki czemu tłuszcze nie jełczeją
- Zawiera aż 25 g białka na 100 g produktu
- Zawartość jednonienasyconych kwasów tłuszczowych jest ważnym czynnikiem redukującym występowanie chorób układu krążenia i zawału serca
- Zawiera istotną ilość niacyny, manganu, magnezu i fosforu
- Ma niski Indeks Glikemiczny (około 14!), co jest zbliżone do IG zielono-listnych warzyw 😉
Ostatnio moim faworytem jest WRC Fitline [klik] – bez cukru, bez soli i co najważniejsze – bez tłuszczów utwardzanych. Genialny, prawdziwy smak masła orzechowego – w dodatku w opakowaniu, którego nie jestem w stanie zjeść na dwa razy – nawet jedząc łychą! 😉
…czy potrzeba czegoś więcej?
Jedynie ciekawych pomysłów!
Power – trufle z masłem orzechowym
Składniki (20 sztuk):
- około 250g masła orzechowego
- dojrzałe banany – 2 sztuki
- siemię lniane – 2 łyżki
- ciemne kakao – 2 łyżki
- opcj. łyżka agawy / miodu
Przepis:
Masło, banany, siemie lniane i miód wymieszać dokładnie w sporej misce na gładką masę. Mocząc dłonie w zimnej wodzie co porcję – brać masę, formować w kulki wielkości orzecha włoskiego i “kulać” na talerzu wysypanym ciemnym kakao.
Mrozić przez 2 godziny.
Lody z masłem orzechowym crunchy:
Składniki:
- 2 dojrzałe banany
- 3 łyżki masła orzechowego crunchy
Przepis:
Mrozić banany przez 4-5 godzin. Zblendować z masłem orzechowym.
Tajski makaron z masłem orzechowym i warzywami stir-fry
Składniki:
- Makaronu ryżowy “nitki”70g
- Papryka czerwona – 1 sztuka
- Szpinak świeży – 2 garści
- Kiełki mung – 3 łyżki
- Czosnek – 1 ząbek
- Sól, pieprz, parę kropli soku z cytryny
- opcj. świeża kolendra
- Masło orzechowe bez cukru/soli – 1 łyżka
- Olej kokosowy / sezamowy – 1 łyżeczka
Przepis:
Na łyżeczkę oleju kokosowego wrzucić czosnek i posiekana w paseczki paprykę. Chwileczkę podsmażyć, dodać szpinak i ugotowany, odsączony makaron. Wymieszać, dodać sól, pieprz, odrobinę soku z cytryny oraz masło orzechowe. Na końcu wrzucić kiełki i ozdobić danie świeżą kolendrą.
Hummus z nutą orzechową
Składniki (4 porcje):
- Ciecierzyca – 200 g sucha lub 2 puszki konserwowej
- Masło orzechowe – 2 łyżki bez cukru/soli
- Olej lniany / oliwa z oliwek – 2 łyżki
- Czosnek – 3 ząbki
- Soda oczyszczona – 2 łyżeczki
- Sok z połówki cytryny
- Sól himalajska
- Pieprz
- Zimna woda – 200ml
(podstawowy przepis na hummus – kliknij)
Przepis:
Namoczyć ciecierzycę zalewając ją dwukrotną ilością wody z dodatkiem łyżeczki sody dzień przed przygotowaniem hummusu. Ciecierzycę odcedzić, wypłukać i zalać dużą ilością świeżej wody (w przypadku zrobić to samo). Dodać łyżeczkę sody oczyszczonej. Gotować całość przez ok. 30 minut (konserwową 3 minuty), do momentu, kiedy cieciorka będzie miękka. Ugotowaną ciecierzycę odcedzić i wypłukać. Dodać masło orzechowe. Blendować całość około 3-4 minuty do uzyskania gładkiej konsystencji sukcesywnie dolewając niewielką ilość zimnej wody i sok z cytryny. Dodać sól i pieprz.
Power-drink orzechowo-kawowy z daktylami
Składniki:
- 1 espresso – ok. 50 ml
- Daktyle – najlepiej świeże, bez pestek – 5 sztuk
- 1 duża łyżka masła orzechowego – ok. 30 g
- Napój ryżowy lub ryżowo-kokosowy – 250 ml
Przepis:
Całość zmiksować. W przypadku daktyli suszonych możesz namoczyć wrzątkiem 2 minuty, odsączyć i zmiksować.
ps. Ostatnio na Instagramie było masło orzechowe, które zrobiło małą furorę ♥ – Zajrzyj tutaj!
Badanka:
- https://www.ncbi.nlm.nih.gov/pubmed/12119580
- https://www.ncbi.nlm.nih.gov/pubmed/12672709
- http://digitalcommons.library.tmc.edu/cgi/viewcontent.cgi?article=1257&context=childrenatrisk
2 Comments