olej kokosowy

Olej kokosowy – niecodzienna metoda wzmocnienia organizmu

Jakie właściwości ma olej kokosowy? Jak wykorzystać jego właściwości, aby spełnił nasze oczekiwania?   O oleju kokosowym i jego właściwościach słyszał już chyba każdy – także na diecie sportowca czytaliście już o nim dwukrotnie. Uznałam, że pora uzupełnić lukę, która pojawiła się po poprzednim – najczęściej odwiedzanym poście na blogu, w którym pisałam o tym, …

Czytaj dalej

Tablica mendelejewa na śniadanko i kolację – szybka analiza produktów

Mleko w proszku, cukier, białka mleka – przetworzone, nie występujące w naturze, tuczące i sprzyjające insulinooporności oraz chorobom układu krążenia. Do tego wcale nie są niezbędne. Zaznaczyłam tę informację o 0% tłuszczu, bo warto na to zwrócić uwagę – redukcja tłuszczu w tym przypadku przyczynia się do jeszcze wyższego efektu glikemicznego po spożyciu takiego jogurtu, …

Czytaj dalej

Witamina D jako kluczowy element diety sportowca

W przygotowywaniu posiłków bardzo istotne są dla mnie trzy rzeczy: ekspresowo do zrobienia – czyli prosto i najlepiej jednogarnkowo 😉 zdrowo smacznie Tym sposobem codziennie wymyślam i komponuję posiłki z tego, co mam pod ręką. Nie boję się nietypowych połączeń, bo właśnie wtedy powstają najciekawsze smaki. Jednym z nich był śledź opiekany z dodatkiem pietruszki (bardzo dużo! – wapń), pomidorem …

Czytaj dalej

Smalec – lepszy niż oliwa z oliwek? Znienawidzony tłuszcz.

Czy wiecie, że smalec jest nawet nie w połowie tłuszczem nasyconym?  Większość kwasów tłuszczowych, z których się składa to kwasy tłuszczowe nienasycone – przede wszystkim jednonienasycony kwas oleinowy (to zabawne, ale ten sam dominuje w oliwie z oliwek). Generalnie smalec składem przypomina oliwę z oliwek – a nawet jest korzystniejszy. Dodatkowo jest bardzo stabilny i …

Czytaj dalej

Pieczona kapusta, kalafior i czosnek w ziołach

Warto, chociażby ze względu na to, że czerwoną kapustę spożywamy zbyt rzadko! Bardzo silny barwnik, któremu zawdzięczamy ten wyjątkowy kolor jest jednym z najsilniej działających antyoksydantów. Kapustę spożywa się także w przypadku anemii (także tej sportowej ) – nie wspominam już o całej reszcie witamin i składników mineralnych, bo pewnie czytaliście już o tym milion razy. …

Czytaj dalej

Otrzymaj 4-tygodniowy mailing "Jak schudnąć?" i wiele więcej w przyszłości! :)

Wyślij mi newsletter (bez spamowania)!

 

Zapis do Projektu jest jednocześnie zapisem na newsletter. Akceptuję to i wiem, że w każdym momencie mogę zrezygnować.

 

Zapis do Projektu jest jednocześnie zapisem na newsletter. Akceptuję to i wiem, że w każdym momencie mogę zrezygnować.

 

Zgadzam się na przetwarzanie moich danych osobowych w celu wysyłki newslettera. Przeczytaj politykę prywatności".