Jakie właściwości ma olej kokosowy? Jak wykorzystać jego właściwości, aby spełnił nasze oczekiwania?
O oleju kokosowym i jego właściwościach słyszał już chyba każdy – także na diecie sportowca czytaliście już o nim dwukrotnie. Uznałam, że pora uzupełnić lukę, która pojawiła się po poprzednim – najczęściej odwiedzanym poście na blogu, w którym pisałam o tym, jak wybrać olej kokosowy i jaka jest różnica pomiędzy nierafinowanym i rafinowanym.
Obecnie panuje wielkie BUM na oleje kokosowe
– i o ile ma ten trend zalety, to oczywistym jest, że producenci żywności wykorzystują go jako okazja w efekcie czego może okazać się, że olej, który używamy jest bardzo słabej jakości i … nie realizuje naszych oczekiwań.
Ostatnio coraz więcej mówi się o tym, że oleje te są dobre zarówno do smażenia, do pieczenia i przygotowywania przeróżnych dań, które mimo zawartości tłuszczu pozostają lekkostrawne, ale także wykorzystujemy je w kosmetyce.
Ostatnio coraz więcej mówi się o tym, że oleje te są dobre zarówno do smażenia, do pieczenia i przygotowywania przeróżnych dań, które mimo zawartości tłuszczu pozostają lekkostrawne, ale także wykorzystujemy je w kosmetyce.
- Pierwszą ciekawostką jest ssanie oleju kokosowego (tzw. oil pulling), które wpływa korzystnie na stan jamy ustnej i kolor zębów. 🙂 Brzmi to dosyć niesamowicie, ale coraz więcej badań pokazuje, że ssanie oleju ma dużo więcej zalet, które wybiegają poza jamę ustną i dotykają całego organizmu.
Od wzmocnienia układu immunologicznego, przez pomoc w wydalaniu toksyn, które rozpuszczają się w tłuszczach (tutaj [1] znajduje się badanie pokazujące, że faktycznie ma to sens – ajurwedyjskie masaże olejami pomagają pozbyć się toksyn przez organ o największej powierzchni, czyli naszą skórę).
- Drugim ciekawym pomysłem jest…
pasta do zębów bez fluoru! 😀
(pomysł zaczerpnięty ze strony Coconelle) – Wydaje się nieco DZIWNE, ale uwierzcie – organiczny olej kokosowy, skorupki jaj (o nich pisałam tutaj) i np. cynamon/mięta + dodatek ksylitolu.
Szczególnie polecam ją wszystkim osobom, które mają jakiekolwiek problemy z funkcjonowaniem tarczycy czy stanem kości. Jedna z wad fluoru jest jego działanie wypierające jod, którego w naszej diecie tak czy siak jest mało.
Tak, czy inaczej –
jeśli olej kokosowy jest naturalnie słabej jakości – będzie mieć naturalnie słabe działanie. 🙂
Oto, na co warto zwrócić uwagę:
Jeśli olej kosztuje 15zł za 1kg, nie oczekujmy, że jego działanie będzie cudowne, bo pewnie tak nie będzie chociażby ze względu na to, że podczas rafinacji użyto substancji chemicznych /przetwarzanie. Istnieją różne sposoby rafinacji, więc ich jakość ostatecznie też ma znaczenie. Poza tym faktycznie, tak, jak pisałam tutaj, nadaje się on do obróbki w wysokiej temperaturze, ale jeśli chcemy wykorzystać olej dla zdrowia
– rafinowana wersja odpada.
…wtedy najlepiej wybrać olej, który jest naturalnie nierafinowany, pochodzi z upraw z kontrolowanych ekologicznie, które podlegają standardom jakości i bezpieczeństwa. Dodatkowo ważną dla nas informacją jest to, że w produkcji którego użyto niskiej temperatury i nie pozbawiono go tego, za co go uwielbiamy. Nie wiem, czy da się “wycenić” zdrowie, ale na jego wsparcie nie powinniśmy żałować. 🙂 I tak, jak oliwa z oliwek extra virgin jest lepsza i gorsza – tak olej kokosowy dobrze, jeśli pochodzi z dobrego źródła. Dla wielu taki olej stanowi substytut wielu kosmetyków, więc koszty ostatecznie się zwracają. 🙂
– rafinowana wersja odpada.
…wtedy najlepiej wybrać olej, który jest naturalnie nierafinowany, pochodzi z upraw z kontrolowanych ekologicznie, które podlegają standardom jakości i bezpieczeństwa. Dodatkowo ważną dla nas informacją jest to, że w produkcji którego użyto niskiej temperatury i nie pozbawiono go tego, za co go uwielbiamy. Nie wiem, czy da się “wycenić” zdrowie, ale na jego wsparcie nie powinniśmy żałować. 🙂 I tak, jak oliwa z oliwek extra virgin jest lepsza i gorsza – tak olej kokosowy dobrze, jeśli pochodzi z dobrego źródła. Dla wielu taki olej stanowi substytut wielu kosmetyków, więc koszty ostatecznie się zwracają. 🙂
Takim olejem, który uważam za godny polecenia jest chociażby ten z Coconelle – producent wychodzi do nas obecnie z propozycją oleju w dwóch różnych wariantach ilościowych (200ml i 500ml), a nie jakościowych – to podpowiada, że nie chodzi o ilość a o jakość. 🙂
Ten organiczny olej pochodzi z plantacji na Sri Lance i otrzymywany jest metodą tłoczenia na zimno kopry kokosa.
Innymi metodami otrzymywania nierafinowanych olejów kokosowych jest metoda otrzymywania oleju z suszonego kokosa, z wiórków i innych wykorzystywanych z “resztek” produkcyjnych.
Administratorem danych osobowych zbieranych za pośrednictwem sklepu internetowego jest Sprzedawca Dieta Sportowca - poradnia dietetyczna i blog, Dorota Traczyk-Bednarek. Dane są lub mogą być przetwarzane w celach oraz na podstawach wskazanych szczegółowo w polityce prywatności. Polityka prywatności zawiera pełną informację na temat przetwarzania danych przez administratora wraz z prawami przysługującymi osobie, której dane dotyczą. Kontakt z administratorem: kontakt@dieta-sportowca.pl