Nalewka z jajek, cytryn i miodu

Jaja w słoiku i cytryny

Okazuje się, że może być to bardzo nietypowe połączenie o ciekawych właściwościach. W przypadku urazów, złamań czy osłabienia kości – sprawdzi się fantastycznie. Nalewka z bardzo dużą zawartością łatwoprzyswajalnego wapnia.

Część z was z pewnością kojarzy mielenie wyparzonych skorupek, jako wysokowapniowy dodatek do diety (nie miałam nigdy złamań, jednak profilaktyka jest zdecydowanie tym, na co powinniśmy zwrócić uwagę), zwłaszcza diety pozbawionej nabiału.

Warto pamiętać jednak, że wapń do nie tylko kości, ale przede wszystkim przekaźnik impulsów nerwowych – słowem, gdyby nie wapń, nie byłby możliwy nawet niewielki skurcz mięśni. 🙂

W tym przypadku sok cytrynowy ułatwia nam sprawę – rozpuszczając skorupki ułatwia przyswajanie i wykorzystywanie wapnia przez nasze kości – wzmacniając je i wysycając wapniem.

Taka nalewka ma niesamowitą specyfikę – od dawna wiadomo, że skorupki jaj są jednym z najlepszych źródeł wapnia dla człowieka.

Zdj. Flickr

 Potrzebne nam będą:

  • 10 świeżych jajek kurzych w białej skorupce
  • sok z około 2,5kg cytryn
  • 0,5L koniaku / wódki
  •  0,7kg miodu
duży słoik
Bierzemy się do roboty! 🙂
Najlepiej mieć wyciskaczkę do soku z cytryn, bo mogą nas piec dłonie od wyciskania “tradycyjnego”. Polecam dokładne wyciskanie soku / pomagałam sobie widelcem po użyciu wyciskaczki, bo zauważyłam, że bardzo dużo miąższu z sokiem zostawało nieruszone /.
  1. Cytryny i CAŁE jaja dokładnie myjemy i szorujemy szczotką.
  2. Jaja wkładamy do dużego słoja, do którego kolejno wyciskamy sok z cytryn uważając, żeby pestki nie dostały się do środka.
  3. Sok z cytryn powinien przykryć wszystkie jaja – wtedy pora włożyć słój do lodówki na około 3-4 dni.
  4. Codziennie mieszać i obserwować jak skorupki ulegają rozpuszczeniu / mięknięciu pod wpływem soku z cytryn.
  5. Poprzebijać skorupki i przez kolejne 10 dni mieszać miksturę 2 razy dziennie – po tym czasie całość zmiksować na gładko z miodem i dodatkiem alkoholu.
  6. Całość przelać do butelek / najlepiej po alkoholu / i zakręcić.

Jak dawkować?

W osłabieniu kostnym, po złamaniach, w osteoporozie zaleca się 3 łyżki dziennie w 3 dawkach lub 50ml jednorazowo. 😉
Przepis uznaje się jako bardzo skuteczny środek – zawartość alkoholu nie jest zbyt duża, a najważniejsze są tutaj właśnie skorupki. Ostatnio trafiłam na ciekawe badanie, które wskazywało, że błona pegaminowa jajka może mieć zastosowanie w prewencji i leczeniu stawów.
Znacie? Próbujecie? 🙂
CATEGORY: Ciekawostki i inne, Przepisy

Powiązane wpisy

Komentarze (18)

Nalewkę stosuję od kilku tygodni ale zastanawiam się czy koniak można zastąpić innym alkoholem?

najpewniej mozna, mysle,ze nie ma znaczenia 🙂

Ja chciałam zapytać czy zamiast koniaku można dodać inny alkohol, np. czystą wódkę? Czy to ma znaczenie?

najpewniej mozna, mysle,ze nie ma znaczenia 🙂

Właśnie zmiksowałam i nie wyszło mi tak intensywnie żółte a jajka swojskie mam. Mam nadzieję, że mi pomoże 🙂

Witam. Pomyliłam się i kupiłam whysky czy mogę to wlać? Nie mam co z tym teraz zrobić a nie piję 🙂

Bardzo ciekawy opis nalewki studenckiej. Ten przepis- trochę inne proporce- znalazłam w książce z leczniczymi nalewkami. Od lat robię, działa, znajomi i rodzina znają te smaki i właściwości. pozwolę sobie udostępnić na prowadzonej przeze mnie stronce o zdrowym, leczniczym jedzeniu " Marcinowa Zagroda".. pozdrawiam.

Proszę bardzo. Pozdrawiam i dziękuję za komentarz!

Właśnie zrobiłam tę nalewkę, zastanawia mnie tylko, jak ją przechowywać. Czy, gdy jest już gotowa i przelana do butelek, dalej ma być w lodówce? Nie udało mi się również zmiksować wszystkiego na gładko – na dno opada biała warstwa, z kawałkami skorupek – czy to normalne?

Wiadomo którędy z kury wychodzą jajka :).
Jajka myję w małej ilości zwykłego octu. Usuwam dzięki temu śluz, resztki kurzego g. pieczątki które nie wiadomo jaką farbą
są robione.
Jak nie ma dostępu do białych jaj, to ocet również usunie kolor ze skorupki. Mikstura będzie wtedy apetyczniej wyglądać.
Nie miksowałem jaj, ale przecierałem przez sitko. Jednak w kontekście zdrowotnych właściwości błonki tym razem zmiksuję
blenderem.
Tych którzy jeszcze tego nie próbowali, zapewniam, że jest to całkiem smaczne 🙂 .

Nareszcie widzę że jest ktoś kto rozumie że skorupa jaja i gotowana skorupa jaja to nie jest to samo. Ja sam jestem orędownikiem terapeutycznego stosowania skorupek kurzych jaj i absolutnie jestem za tym żeby wyłącznie używać skorup SUROWYCH. Gotowane skorupy prawie nie działają.

Jest dobre i skuteczne. Po zmiksow. wszystkiego ajerkoniak. Kolor, smak.

Po2tyg. zmiksowałem. Po następnym tyg. zacząłem spożywać. Przypomina w smaku ajerkognak. Pycha, a do tego skuteczne!!!

Czy wykorzystujemy całe jajka ze środkiem czy tylko skorupki? Tego nie rozumiem. Przebija my i co ze środkiem ? Jeśli go nie wykorzystujemy to nie możemy sokiem zalać skorupek? Błagam o ODPOWIEDZ na maila.

Tak, całe jajka. 🙂

A JA UWAZAM, ZE TO CO W WYOBRAZENIACH NASZYCH BUDZI ODRAZE, JEST NAJSMACZNIEJSZE, O ILE JEST DOBRZE WYKONANE. CO TAM SKORUPKI JAJ, CZY PILISCIE WODKE LUB NALEWKE Z WEDZONEJ RYBY LUB WEDZONYCH PALEK? TO DOPIERO JEST ZAJ… SMAK…

Jak długo i w jaki sposób można taki specyfik przechowywać? Piwnica, lodówka?

o kurcze, jajka maarynowane w cytrynach ? Jestem w szoku calkowitym. Mialabym duzy metlik w glowei czy sprobowac. Strasznie boje sie salmonelli i skorupka z jaj, nawet w rozpuszczonej postaci mnie przeraza…

dziekuje za inspiracje i pokazanie mi, ze jest wiele rzeczy, ktorych bym sie nie spodziewala. Zapraszam na swojego bloga
http://fitolus.blogspot.com/

Dodaj komentarz

Twój adres email nie zostanie opublikowany. Pola, których wypełnienie jest wymagane, są oznaczone symbolem *

Witryna wykorzystuje Akismet, aby ograniczyć spam. Dowiedz się więcej jak przetwarzane są dane komentarzy.

proudly created by CoffeeCode.IT
Jaja w słoiku i cytryny Okazuje się, że może być to bardzo nietypowe połączenie o ciekawych właściwościach. W przypadku urazów, złamań czy osłabienia kości – sprawdzi się fantastycznie. Nalewka z bardzo dużą zawartością łatwoprzyswajalnego wapnia. Część z was z pewnością kojarzy mielenie wyparzonych skorupek, jako wysokowapniowy dodatek do diety (nie…