Parę faktów o daktylach, które są IDEALNĄ węglowodanową PRZEKĄSKĄ dla sportowców! 🙂
- Słowo daktyl pochodzi od Greckiego słowa znaczącego “palec”.
- 2 garści daktyli (ok. 90 g) to około 260 kcal, które spełniają połowe zapotrzebowania na potas i prawie połowę rekomendowanego zapotrzebowania na błonnik na dzień (w dodatku dobrego, rozpuszczalnego)
- Są źródłem wapnia, cynku, żelaza, miedzi, magnezu i składników mineralnych pomagających obniżyć ciśnienie krwi, ryzyko udaru mózgu i powikłań.
- Można z nich robić pyszne słodkie kremy bez dodatku cukru, np. z orzechami czy awokado!
- Wspaniale zastępują cukier w wypiekach / ciastkach i deserach. 🙂
- Są bogate w antyoksydanty – dokładniej polifenole.
- Bardzo mało osób ma uczulenie na daktyle.
- Mogą być długo przechowywane z racji dużej zawartości cukrów i niewielkiej ilości wody.
- Istnieje ponad 200 odmian daktyli!
- Mimo dużej zawartości cukru (93g na filiżankę), niektóre odmiany mają niski indeks glikemiczny.
- Są tak słodkie, że z powodzeniem zastępują KRÓWKI!
- Palmy daktylowe potrzebują 100 dni i ok 38*C aby dać wysokiej jakości owoce.
Żeby troszkę was postraszyć i jednocześnie skierować na dobry tor – najlepsze daktyle to te, które kupujemy jako ekologiczne (takie jak te). Nie są traktowane dwutlenkiem siarki, który jak wiemy jest średnio zdrowym (a tak naprawdę cholernie szkodliwym w nadmiarze) środkiem bakterio- i grzybo-bójczym.
13. Część uczonych wierzy, że to daktyl, a nie jabłko, był owocem biblijnego Edenu!
14. Stanowią świetną przekąskę okołotreningowo – podczas długotrwałego treningu lub jako szybkie uzupełnienie węgli po nim.
15.: CIĘŻKO SIĘ OD NICH ODERWAĆ! ;))
Info ode mnie + inspirowane: mindbodygreen.com/…/20-cool-facts-you-didnt-know-about-date…
8 Comments