Daktyle – idealna przekąska dla sportowców – przed i po treningu!

Parę faktów o daktylach, które są IDEALNĄ węglowodanową PRZEKĄSKĄ dla sportowców! 🙂

  1. Słowo daktyl pochodzi od Greckiego słowa znaczącego “palec”.
  2. 2 garści daktyli (ok. 90 g) to około 260 kcal, które spełniają połowe zapotrzebowania na potas i prawie połowę rekomendowanego zapotrzebowania na błonnik na dzień (w dodatku dobrego, rozpuszczalnego)
  3. Są źródłem wapnia, cynku, żelaza, miedzi, magnezu i składników mineralnych pomagających obniżyć ciśnienie krwi, ryzyko udaru mózgu i powikłań.
  4. Można z nich robić pyszne słodkie kremy bez dodatku cukru, np. z orzechami czy awokado!
  5. Wspaniale zastępują cukier w wypiekach / ciastkach i deserach. 🙂
  6. Są bogate w antyoksydanty – dokładniej polifenole.
  7. Bardzo mało osób ma uczulenie na daktyle.
  8. Mogą być długo przechowywane z racji dużej zawartości cukrów i niewielkiej ilości wody.
  9. Istnieje ponad 200 odmian daktyli!
  10. Mimo dużej zawartości cukru (93g na filiżankę), niektóre odmiany mają niski indeks glikemiczny.
  11.  Są tak słodkie, że z powodzeniem zastępują KRÓWKI!
  12. Palmy daktylowe potrzebują 100 dni i ok 38*C aby dać wysokiej jakości owoce.

Żeby troszkę was postraszyć i jednocześnie skierować na dobry tor – najlepsze daktyle to te, które kupujemy jako ekologiczne (takie jak te). Nie są traktowane dwutlenkiem siarki, który jak wiemy jest średnio zdrowym (a tak naprawdę cholernie szkodliwym w nadmiarze) środkiem bakterio- i grzybo-bójczym.

 

Daktyle - najsmaczniejsze - klikaj w obrazek, żeby je nabyć! :)
Daktyle – najsmaczniejsze – klikaj w obrazek, żeby je nabyć! 🙂

 

13. Część uczonych wierzy, że to daktyl, a nie jabłko, był owocem biblijnego Edenu!
14. Stanowią świetną przekąskę okołotreningowo – podczas długotrwałego treningu lub jako szybkie uzupełnienie węgli po nim.
15.: CIĘŻKO SIĘ OD NICH ODERWAĆ! ;))


 

Info ode mnie + inspirowane: mindbodygreen.com/…/20-cool-facts-you-didnt-know-about-date…

8 Komentarzy

  • koszyczek

    ,
    6 maja 2018 o godz. 13:25

    Filiżanka? Czy nie ma bardziej jednoznacznej miary?

  • Wojtek Furman

    ,
    14 lipca 2016 o godz. 00:42

    Jak to jest z tym IG daktyli, wszędzie piszą, że sporawy (nawet bardzo)?

  • Kinga

    ,
    10 czerwca 2016 o godz. 00:00

    Po przeczytaniu punktu 7. stwierdzam, że jestem pechowcem. Najadłam się kiedyś suszonych daktyli i fig, cała twarz w plamach 😀 nie wiem w sumie które tak naprawdę mnie uczuliły, ale boję się próbować i jednych, i drugich 😀

  • zazik

    ,
    29 lipca 2015 o godz. 09:59

    na 30 minut przed treningiem tez beda dobrym rozwiazaniem? np mix daktyli z rodzynkami 🙂

    • Dorota

      ,
      29 lipca 2015 o godz. 12:21

      Po. 🙂 Jeśli przed – warto rozważyć poszerzenie posiłku o nieco orzechów/żółtko lub porcję węglowodanów złożonych. Jeśli zaraz przed – pobić wodą i działać. 🙂

  • Magda

    ,
    18 kwietnia 2015 o godz. 18:37

    Uwielbiam daktyle. Jem ich naprawdę dużo ale dziś się zorientowałam, że te które jem mają w składzie też syrop glukozowy :(. To chyba nie za dobrze. Gdzie kupić zdrowe daktyle bez dodatków? Ja te opisane kupowałam w Lidlu 🙁

    • Dorota

      ,
      19 kwietnia 2015 o godz. 07:32

      Pierwsze słysze, ale to dobre ostrzeżenie! Naturalne daktyle dostaję na bazarku w sklepie z bakaliami. Większość paczkowanych także jest naturalna, bez dodatku cukrów.

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *

Witryna wykorzystuje Akismet, aby ograniczyć spam. Dowiedz się więcej jak przetwarzane są dane komentarzy.