Węglowodany niezbędne do poprawy wydolności i upadek “autorytetu” tłuszczów – najnowsze badanie
Najnowsze badanie profesor Burke potwierdzają jednoznacznie :
 
Węglowodany są NIEZBĘDNE do wspierania treningu i wytrzymałości u sportowców wytrzymałościowych.
Jednocześnie dieta niskowęglowodanowa wspiera wykorzystywanie tłuszczu jako materiału energetycznego podczas intensywnego okresu treningowego.
 
Krótki opis badania:

Badanie przeprowadzono na 21 zawodowych chodziarzach. 

Sportowców podzielono na 3 grupy:

Pierwsza grupa – “wysokowęglowodanowa” – HCHO – spożywająca 8,6g węglowodanów na kg masy ciała, 2,1g Białka/kg i 1,2g/kg Tłuszczu. Wychodziło około 500-600g węglowodanów dziennie. (węglowodany chwaliłam i tutaj)
 
Druga grupa – “niskowęglowodanowa” – LCHF – spożywała nie więcej niż 50g węglowodanów dziennie, 78% energii pochodziło z tłuszczów, ilość białka pozostała niezmienna.
 
Trzecia grupa otrzymywała dietę periodyzowaną – PCHO – zależną od intensywności treningowej – w dni “mocniejsze” węglowodanów było więcej, w lżejsze – mniej.
 
Boczek jednak nie dla wszystkich

Dieta wysokotłuszczowa to nie jest najlepsze rozwiązanie

Wyniki badania

W teście na 10km po 3-tygodniowej diecie (w tym “adaptacji” do każdej z diet) zdecydowanie najlepiej wypadła grupa wysokowęglowodanowa (czas w trakcie trwania badania poprawił się o ok. 190 sekund), gorzej grupa periodyzowana (ale i tak czas lepszy o 124sekundy), a najgorzej – grupa niskowęglowodanowa (czas pogorszył się o 23 sekundy).
 

Nie zaobserowano żadnych niekorzystnych skutków w grupie pierwszej i drugiej.

 
W trzeciej grupie zmniejszyła się ekonomia wysiłku – podczas diety ketogenicznej sportowcy potrzebowali więcej tlenu, aby wykonać ten sam wysiłek.
Sama dieta niskowęglowodanowa spowodowała ‘zahamowanie’ w wykorzystaniu węglowodanów jako szybkie źródło energii. 
Jak zaznacza profesor Jeukendrup – tłuszcze nie mogą być używane anaerobowo.
 

Czy zatem zwiększenie oksydacji tłuszczów jest zaletą?

 
Jeśli chodzi o wydolność i efekty sportowe w tym przypadku – nie bardzo, bo nie przekłada się na lepszy rezultat.
 
Jeśli zaś rozpatrzylibyśmy to w innym kontekście – zwiększenie oksydacji tłuszczów na diecie periodyzacyjnej jest to szeroko stosowanym protokołem w przypadku chociażby ultramaratończyków, triatlonistów i maratończyków, którzy trenując na “niskich węglach” uczą się efektywniej czerpać energię z tłuszczu podczas długotrwałych “monotonnych” wysiłków
 
/W tym momencie może lepiej skupić się na strategii Sleep low – Train high /
 
Niemniej powyższe nie oznacza, że węglowodany nie przydadzą się w bardziej intensywnych odcinkach.
 
Jedz węglowodany

Jedz węglowodany

 
Podsumowując:
  • nie ma dowodów na sensowność ograniczania węglowodanów w diecie sportowców wytrzymałościowych,
  • dieta wysokotłuszczowa sprzyja angażowaniu kwasów tłuszczowych jako materiału energetycznego (ale to nie nowość!) – taka adaptacja może zajść nawet w ciągu 5 dni 
  • ograniczenie węglowodanów szybciej będzie powodowało spadek wydolności aniżeli przyniesie nam pozytywny efekt

 

Źródło:

Low Carbohydrate, High Fat diet impairs exercise economy and negates the performance benefit from intensified training in elite race walkers
Louise M Burke, Megan L Ross, Laura A Garvican-Lewis i inni

http://onlinelibrary.wiley.com/doi/10.1113/JP273230/abstract
http://www.mysportscience.com/single-post/2016/12/26/LCHF-diets-and-performance-in-elite-athletes

Lubisz to? Lubisz, co? Podziel się więc z innymi:Share on FacebookShare on Google+Tweet about this on TwitterPin on Pinterest
KATEGORIE: Dieta sportowca

Powiązane wpisy

Komentarze (2)

Bardzo ciekawy artykuł o tak popularnych w sportach wytrzymałościowych węglach 🙂 Bardzo interesujący blog. Będę zaglądać:))

Pomijajac fakt pseudo adaptacji 5dni lub 3 tygodni oraz <50g weglowodanow jako warunek obligatoryjny do czerpania energii z tluszczow ( bledne zalozenie). Najlepsze wyniki na 10km i 20km wygladaja nastepujaco.
https://drive.google.com/file/d/0BwNA69N
LtqSXanVvQUE3Qi1sc0U/view?usp=drivesdk

Dodaj komentarz

Twój adres email nie zostanie opublikowany. Pola, których wypełnienie jest wymagane, są oznaczone symbolem *

proudly created by CoffeeCode.IT