Węglowodany niezbędne do poprawy wydolności i upadek “autorytetu” tłuszczów – najnowsze badanie
27 grudnia 2016
Najnowsze badanie profesor Burke potwierdzają jednoznacznie :
Węglowodany są NIEZBĘDNE do wspierania treningu i wytrzymałości u sportowców wytrzymałościowych.
Jednocześnie dieta niskowęglowodanowa wspiera wykorzystywanie tłuszczu jako materiału energetycznego podczas intensywnego okresu treningowego.
Krótki opis badania:
Badanie przeprowadzono na 21 zawodowych chodziarzach.
Sportowców podzielono na 3 grupy:
Pierwsza grupa – “wysokowęglowodanowa” – HCHO – spożywająca 8,6g węglowodanów na kg masy ciała, 2,1g Białka/kg i 1,2g/kg Tłuszczu. Wychodziło około 500-600g węglowodanów dziennie. (węglowodany chwaliłam i tutaj)
Druga grupa – “niskowęglowodanowa” – LCHF – spożywała nie więcej niż 50g węglowodanów dziennie, 78% energii pochodziło z tłuszczów, ilość białka pozostała niezmienna.
Trzecia grupa otrzymywała dietę periodyzowaną – PCHO – zależną od intensywności treningowej – w dni “mocniejsze” węglowodanów było więcej, w lżejsze – mniej.
Wyniki badania
W teście na 10km po 3-tygodniowej diecie (w tym “adaptacji” do każdej z diet) zdecydowanie najlepiej wypadła grupa wysokowęglowodanowa (czas w trakcie trwania badania poprawił się o ok. 190 sekund), gorzej grupa periodyzowana (ale i tak czas lepszy o 124sekundy), a najgorzej – grupa niskowęglowodanowa (czas pogorszył się o 23 sekundy).
Nie zaobserowano żadnych niekorzystnych skutków w grupie pierwszej i drugiej.
W trzeciej grupie zmniejszyła się ekonomia wysiłku – podczas diety ketogenicznej sportowcy potrzebowali więcej tlenu, aby wykonać ten sam wysiłek.
Sama dieta niskowęglowodanowa spowodowała ‘zahamowanie’ w wykorzystaniu węglowodanów jako szybkie źródło energii.
Jak zaznacza profesor Jeukendrup – tłuszcze nie mogą być używane anaerobowo.
Czy zatem zwiększenie oksydacji tłuszczów jest zaletą?
Jeśli chodzi o wydolność i efekty sportowe w tym przypadku – nie bardzo, bo nie przekłada się na lepszy rezultat.
Jeśli zaś rozpatrzylibyśmy to w innym kontekście – zwiększenie oksydacji tłuszczów na diecie periodyzacyjnej jest to szeroko stosowanym protokołem w przypadku chociażby ultramaratończyków, triatlonistów i maratończyków, którzy trenując na “niskich węglach” uczą się efektywniej czerpać energię z tłuszczu podczas długotrwałych “monotonnych” wysiłków
/W tym momencie może lepiej skupić się na strategii Sleep low – Train high /
Niemniej powyższe nie oznacza, że węglowodany nie przydadzą się w bardziej intensywnych odcinkach.
Podsumowując:
nie ma dowodów na sensowność ograniczania węglowodanów w diecie sportowców wytrzymałościowych,
dieta wysokotłuszczowa sprzyja angażowaniu kwasów tłuszczowych jako materiału energetycznego (ale to nie nowość!) – taka adaptacja może zajść nawet w ciągu 5 dni
ograniczenie węglowodanów szybciej będzie powodowało spadek wydolności aniżeli przyniesie nam pozytywny efekt
Źródło:
Low Carbohydrate, High Fat diet impairs exercise economy and negates the performance benefit from intensified training in elite race walkers
Louise M Burke, Megan L Ross, Laura A Garvican-Lewis i inni
Pomijajac fakt pseudo adaptacji 5dni lub 3 tygodni oraz <50g weglowodanow jako warunek obligatoryjny do czerpania energii z tluszczow ( bledne zalozenie). Najlepsze wyniki na 10km i 20km wygladaja nastepujaco. https://drive.google.com/file/d/0BwNA69N
LtqSXanVvQUE3Qi1sc0U/view?usp=drivesdk
Administratorem danych osobowych zbieranych za pośrednictwem sklepu internetowego jest Sprzedawca Dieta Sportowca - poradnia dietetyczna i blog, Dorota Traczyk-Bednarek. Dane są lub mogą być przetwarzane w celach oraz na podstawach wskazanych szczegółowo w polityce prywatności. Polityka prywatności zawiera pełną informację na temat przetwarzania danych przez administratora wraz z prawami przysługującymi osobie, której dane dotyczą. Kontakt z administratorem: kontakt@dieta-sportowca.pl
Zarządzaj zgodami plików cookie
Informujemy, iż w celu realizacji usług dostępnych w naszym sklepie, optymalizacji jego treści, dostosowania sklepu do Państwa indywidualnych potrzeb oraz personalizacji wyświetlanych reklam w ramach zewnętrznych sieci remarketingowych korzystamy z informacji zapisanych za pomocą plików cookies na urządzeniach końcowych użytkowników. Pliki cookies można kontrolować za pomocą ustawień swojej przeglądarki internetowej. Dalsze korzystanie z naszego sklepu internetowego, bez zmiany ustawień przeglądarki internetowej oznacza, iż użytkownik akceptuje stosowanie plików cookies. Więcej informacji zawartych jest w polityce prywatności sklepu.
Funkcjonalne
Zawsze aktywne
Przechowywanie lub dostęp do danych technicznych jest ściśle konieczny do uzasadnionego celu umożliwienia korzystania z konkretnej usługi wyraźnie żądanej przez subskrybenta lub użytkownika, lub wyłącznie w celu przeprowadzenia transmisji komunikatu przez sieć łączności elektronicznej.
Preferencje
Przechowywanie lub dostęp techniczny jest niezbędny do uzasadnionego celu przechowywania preferencji, o które nie prosi subskrybent lub użytkownik.
Statystyka
Przechowywanie techniczne lub dostęp, który jest używany wyłącznie do celów statystycznych.Przechowywanie techniczne lub dostęp, który jest używany wyłącznie do anonimowych celów statystycznych. Bez wezwania do sądu, dobrowolnego podporządkowania się dostawcy usług internetowych lub dodatkowych zapisów od strony trzeciej, informacje przechowywane lub pobierane wyłącznie w tym celu zwykle nie mogą być wykorzystywane do identyfikacji użytkownika.
Marketing
Przechowywanie lub dostęp techniczny jest wymagany do tworzenia profili użytkowników w celu wysyłania reklam lub śledzenia użytkownika na stronie internetowej lub na kilku stronach internetowych w podobnych celach marketingowych.
2 Comments