Runmen – przepis na szybki RAMEN dla zabieganych!

To danie rozbija system.

Oficjalnie tak nazywa się japońską zupę fastfood – prekursorkę tzw. zupek chińskich. Nie ma na nią konkretnego przepisu. Liczy się inwencja twórcza kucharza! Z tego względu prezentuję Wam moją wersję, która dzisiaj zrobiła furorę! Porcja ma tylko 400kcal! 🙂

Runmen, czyli ramen na szybko to danie dla:

  • spragnionych intensywnych aromatów i smaku umami –będą w pełni usatysfakcjonowani!
  • głodnych – spokojnie się najedzą, bo danie jest wyjątkowo sycące*  jak na zupę.
  • zabieganych – będzie szybciej, niż byś przebiegł całe miasto, aby dotrzeć do najlepszej ramenowni!

…i wreszcie – dla sportowców – po treningu będzie jak ulał zwłaszcza, że można dołożyć tyle makaronu, ile dusza zapragnie! No i nie trzeba go gotować.

Zapotrzebowanie na węgle wypełnione w 100%**!

Niech mój sekret stanie się też Waszym! 😉

*dość tłuste, także osoby na redukcji wliczcie w makro; w sezonie jesienno-zimowym sprawdzi się idealnie!

*** no dobra, jeśli podwoisz porcję makaronu. 😉

Runmen na szybko
Runmen na szybko

Składniki (na porcję dla 2 osób):

Bulion (rosół lub tak jak ja przygotowałam wywar warzywny):

  • 2 marchewki
  • 1 pietruszka
  • 1 plaster selera
  • 1 mała cebula
  • Kawałek (ok. 5 cm) pora
  • 2 ząbki czosnku
  • Grzyby suszone np. podgrzybki ok. 5 szt.
  • Sos sojowy *– 4 łyżki
  • Olej kokosowy – 1 łyżka
  • Pieprz, sól – nie za dużo soli, bo sos sojowy jest słony – najlepiej dodać ją już po dodaniu sosu
  • Woda – 2,5 szklanki
  • Lubczyk świeży – 1 gałązka lub 1 łyżeczka suszonego

*najlepiej z naturalnym składem, bez glutaminianu

Dodatki:

  • Makaron soba lub ryżowy – ok. 50g
  • Jajko – najlepiej ugotować je wcześniej, żeby było łatwiej obrać
  • Nori ½ „arkusza”
  • Grzyby z wywaru
  • Szpinak “baby”
  • Tahini – 4 łyżki
  • Sezam – do dekoracji

Sposób przygotowania:

  1. Warzywa obrać i pokroić na 4 części, czosnek w plastry, dodać grzyby, sos sojowy i olej, zalać zimną wodą i gotować na małym ogniu 1h. Wywar nie ma bulgotać, tylko cały czas delikatnie się podgrzewać.
  2. Następnie, przelać wywar przez sitko, aby odcedzić go od warzyw.
  3. Rosół lub wywar wymieszać z tahini (najlepiej taką kuchenną trzepaczką), dodać makaron, aby już zaczął pęcznieć i szpinak żeby zmiękł. Udekorować grzybkami, sezamem i plastrem nori.
  4. Możesz teraz chwilę nacieszyć się widokiem tego arcydzieła, wrzucić na insta i nas otagować
    (dorota.dieta_sportowca i sa.mo.sia, bo to ona jest autorem tego przepisu! 🙂 )

Wartość odżywcza (na 1 porcję):

Kcal: 408kcal
Białko: 15g
Tłuszcz: 27g
Węglowodany: 27g

4 Comments

  • Aga

    ,
    8 października 2017 @ 21:03

    Wartość odżywcza jest na całość składników w przepisie,czy na połowę, bo juz nie wiem, jest napisane :składniki na 1 porcję,dla 2-óch osób to znaczy dwie porcje? Pozdrawiam Aga

    • Dorota Traczyk

      ,
      8 października 2017 @ 21:04

      Aga, składniki są podane na dwie porcje (2 soby), a wartość odżywcza na jedną, czyli połowę przepisu. 🙂 Smacznego!

  • anulka

    ,
    8 października 2017 @ 20:46

    Jej uwielbiam ramen! Dziękuje pięknie za przepis

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *


Witryna wykorzystuje Akismet, aby ograniczyć spam. Dowiedz się więcej jak przetwarzane są dane komentarzy.

Administratorem danych osobowych zbieranych za pośrednictwem sklepu internetowego jest Sprzedawca Dieta Sportowca - poradnia dietetyczna i blog, Dorota Traczyk-Bednarek. Dane są lub mogą być przetwarzane w celach oraz na podstawach wskazanych szczegółowo w polityce prywatności. Polityka prywatności zawiera pełną informację na temat przetwarzania danych przez administratora wraz z prawami przysługującymi osobie, której dane dotyczą. Kontakt z administratorem: kontakt@dieta-sportowca.pl