To danie rozbija system.
Oficjalnie tak nazywa się japońską zupę fastfood – prekursorkę tzw. zupek chińskich. Nie ma na nią konkretnego przepisu. Liczy się inwencja twórcza kucharza! Z tego względu prezentuję Wam moją wersję, która dzisiaj zrobiła furorę! Porcja ma tylko 400kcal! 🙂
Runmen, czyli ramen na szybko to danie dla:
- spragnionych intensywnych aromatów i smaku umami –będą w pełni usatysfakcjonowani!
- głodnych – spokojnie się najedzą, bo danie jest wyjątkowo sycące* jak na zupę.
- zabieganych – będzie szybciej, niż byś przebiegł całe miasto, aby dotrzeć do najlepszej ramenowni!
…i wreszcie – dla sportowców – po treningu będzie jak ulał zwłaszcza, że można dołożyć tyle makaronu, ile dusza zapragnie! No i nie trzeba go gotować.
Zapotrzebowanie na węgle wypełnione w 100%**!
Niech mój sekret stanie się też Waszym! 😉
*dość tłuste, także osoby na redukcji wliczcie w makro; w sezonie jesienno-zimowym sprawdzi się idealnie!
*** no dobra, jeśli podwoisz porcję makaronu. 😉
Składniki (na porcję dla 2 osób):
Bulion (rosół lub tak jak ja przygotowałam wywar warzywny):
- 2 marchewki
- 1 pietruszka
- 1 plaster selera
- 1 mała cebula
- Kawałek (ok. 5 cm) pora
- 2 ząbki czosnku
- Grzyby suszone np. podgrzybki ok. 5 szt.
- Sos sojowy *– 4 łyżki
- Olej kokosowy – 1 łyżka
- Pieprz, sól – nie za dużo soli, bo sos sojowy jest słony – najlepiej dodać ją już po dodaniu sosu
- Woda – 2,5 szklanki
- Lubczyk świeży – 1 gałązka lub 1 łyżeczka suszonego
*najlepiej z naturalnym składem, bez glutaminianu
Dodatki:
- Makaron soba lub ryżowy – ok. 50g
- Jajko – najlepiej ugotować je wcześniej, żeby było łatwiej obrać
- Nori ½ „arkusza”
- Grzyby z wywaru
- Szpinak “baby”
- Tahini – 4 łyżki
- Sezam – do dekoracji
Sposób przygotowania:
- Warzywa obrać i pokroić na 4 części, czosnek w plastry, dodać grzyby, sos sojowy i olej, zalać zimną wodą i gotować na małym ogniu 1h. Wywar nie ma bulgotać, tylko cały czas delikatnie się podgrzewać.
- Następnie, przelać wywar przez sitko, aby odcedzić go od warzyw.
- Rosół lub wywar wymieszać z tahini (najlepiej taką kuchenną trzepaczką), dodać makaron, aby już zaczął pęcznieć i szpinak żeby zmiękł. Udekorować grzybkami, sezamem i plastrem nori.
- Możesz teraz chwilę nacieszyć się widokiem tego arcydzieła, wrzucić na insta i nas otagować
(dorota.dieta_sportowca i sa.mo.sia, bo to ona jest autorem tego przepisu! 🙂 )
Wartość odżywcza (na 1 porcję):
Kcal: 408kcal
Białko: 15g
Tłuszcz: 27g
Węglowodany: 27g
4 Comments