Muffiny makowe – przepis, którego brakowało!

Brak Ci pomysłu na słodkie przekąski w świąteczne dni? Wykorzystaj mak w nietypowym zestawieniu!

Mak to świetne źródło wapnia – zawiera go aż 7 razy więcej, niż biały ser! Jest często pomijany wśród dobrych źródeł tłuszczu. Znamy go głównie jako składnik kutii, makowców, Rogali Świętomarcińskich  i drożdżówek z makiem. Jest cennym źródłem błonnika pokarmowego. Jest powszechnie dostępny. Warto z niego korzystać!

Marchew w składzie nadaje wilgotności muffinom i jest kolejnym elementem, który sprawia, że przepis jest warty uwagi.

Jeśli nie boisz się glutenu, masz trochę maku i chcesz przygotować coś smacznego – do dzieła! 😉

Składniki na 12 małych szt.:

  • Mąka pszenna pełnoziarnista – 100 g
  • Mak niebieski – 60 g
  • Rodzynki, suszone – 80 g
  • Miód pszczeli – 2 łyżki (50 g.)
  • Kefir – 250 g
  • Proszek do pieczenia – 5 g (1 łyżeczka)
  • Marchew – 100 g
  • Olej o neutralnym smaku (użyłam rzepakowego) – 20 g

Przepis:

Zetrzyj marchewkę na tarce. Piekarnik nagrzej do 180 stopni. W tym czasie wymieszaj osobno składniki mokre i suche. Kolejno wymieszaj wszytkie składniki i dodaj marchewkę. Rozłóż do foremek do muffinów. Piecz około 30 minut.

Makro na jedną muffinę:

Wartość kaloryczna: 117,48 kcal
Białko: 2,96g
Tłuszcz ogółem: 5,02g
Węglowodany: 15,8g

Ps.: Chcesz przytyć w Święta, ale nie wiesz, jak to zrobić? Wpadnij tutaj.Jeśli chcesz zaplanować jedzenie tak, aby tego uniknąć, zajrzyj tu.

Dodaj komentarz

Twój adres email nie zostanie opublikowany. Pola, których wypełnienie jest wymagane, są oznaczone symbolem *

Witryna wykorzystuje Akismet, aby ograniczyć spam. Dowiedz się więcej jak przetwarzane są dane komentarzy.

Otrzymaj 4-tygodniowy mailing "Jak schudnąć?" i wiele więcej w przyszłości! :)

Wyślij mi newsletter (bez spamowania)!

 

Zapis do Projektu jest jednocześnie zapisem na newsletter. Akceptuję to i wiem, że w każdym momencie mogę zrezygnować.

 

Zapis do Projektu jest jednocześnie zapisem na newsletter. Akceptuję to i wiem, że w każdym momencie mogę zrezygnować.

 

Zgadzam się na przetwarzanie moich danych osobowych w celu wysyłki newslettera. Przeczytaj politykę prywatności".