Brak Ci pomysłu na słodkie przekąski w świąteczne dni? Wykorzystaj mak w nietypowym zestawieniu!
Mak to świetne źródło wapnia – zawiera go aż 7 razy więcej, niż biały ser! Jest często pomijany wśród dobrych źródeł tłuszczu. Znamy go głównie jako składnik kutii, makowców, Rogali Świętomarcińskich i drożdżówek z makiem. Jest cennym źródłem błonnika pokarmowego. Jest powszechnie dostępny. Warto z niego korzystać!
Marchew w składzie nadaje wilgotności muffinom i jest kolejnym elementem, który sprawia, że przepis jest warty uwagi.
Jeśli nie boisz się glutenu, masz trochę maku i chcesz przygotować coś smacznego – do dzieła! 😉
Składniki na 12 małych szt.:
- Mąka pszenna pełnoziarnista – 100 g
- Mak niebieski – 60 g
- Rodzynki, suszone – 80 g
- Miód pszczeli – 2 łyżki (50 g.)
- Kefir – 250 g
- Proszek do pieczenia – 5 g (1 łyżeczka)
- Marchew – 100 g
- Olej o neutralnym smaku (użyłam rzepakowego) – 20 g
Przepis:
Zetrzyj marchewkę na tarce. Piekarnik nagrzej do 180 stopni. W tym czasie wymieszaj osobno składniki mokre i suche. Kolejno wymieszaj wszytkie składniki i dodaj marchewkę. Rozłóż do foremek do muffinów. Piecz około 30 minut.
Makro na jedną muffinę:
Wartość kaloryczna: 117,48 kcal
Białko: 2,96g
Tłuszcz ogółem: 5,02g
Węglowodany: 15,8g
Ps.: Chcesz przytyć w Święta, ale nie wiesz, jak to zrobić? Wpadnij tutaj.Jeśli chcesz zaplanować jedzenie tak, aby tego uniknąć, zajrzyj tu.
Administratorem danych osobowych zbieranych za pośrednictwem sklepu internetowego jest Sprzedawca Dieta Sportowca - poradnia dietetyczna i blog, Dorota Traczyk-Bednarek. Dane są lub mogą być przetwarzane w celach oraz na podstawach wskazanych szczegółowo w polityce prywatności. Polityka prywatności zawiera pełną informację na temat przetwarzania danych przez administratora wraz z prawami przysługującymi osobie, której dane dotyczą. Kontakt z administratorem: kontakt@dieta-sportowca.pl