Da się? Da! Robiłam i jadłam taki skyr zanim to było modne. Teraz ten typ jogurtu wysokobiałkowego robi furorę i wcale się nie dziwię.
Nie wierzysz, że da się zrobić taki w domu? No to proszę, dzisiaj się przekonasz! 🙂
Potrzebujesz blender ręczny i poniższe składniki. Przepis chcę wykonać tak, aby makro #sięzgadzało. To co kochamy w skyrach najbardziej to bardzo niska ilość tłuszczu, niska ilość węglowodanów i duża ilość białka. Te przepisy oczywiście to uwzględniają. 🙂
Pamiętaj, że w przypadku skyru waniliowego nie chodzi o ‘domowy przepis’, ale o sytuację, w której po prostu w sklepie skyru zabrakło. Nikt jednak nie zabrania Tobie zacząć przepisu od laski wanilii z jej ekstraktu wyciągnąć naturalny smak. 🙂
Składniki na skyr naturalny
- Ser twarogowy chudy – 200 g
- Woda – 100 g
Zblenduj 🙂
Makro na 100 g
Kcal: 66
Białko: 13,2
Tłuszcze: 0,3
Węglowodany: 2,3
Skyr waniliowy – kiedy nie ma w sklepie
- Ser twarogowy chudy – 200g
- Dowolny waniliowy jogurt / serek / mleko waniliowe – dodać do smaku blendując z twarogiem, aby uzyskać konsystencję skyru
- Opcj. woda – jeśli dodajesz mleko waniliowe, woda nie będzie potrzebna, jeśli serek – w pierwszej kolejności dodaj jak najwięcej serka do konsystencji (ale pamiętaj o makro!), a w drugiej – uzupełnij wodą, jeśli chcesz aby konsystencja była nieco bardziej rzadka
- Opcj. słodzik / ksylitol / miód (będzie podnosił węglowodany) wg preferencji
Zblenduj 🙂
Makro na 100 g*
(z serkiem waniliowym homogenizowanym, 100 g na przepis + 50 g woda / najlepiej sprawdza się mleko waniliowe proteinowe)
Kcal: 102
Białko: 16,1
Tłuszcze: 1,5
Węglowodany: 5,8
Skyr owocowy
- Ser twarogowy chudy – 200 g
- Woda – 50 g
- Owoce mrożone lub świeże – 100g
- Opcj. słodzik / ksylitol / miód (będzie podnosił węglowodany) wg preferencji
Zblenduj 🙂
Makro na 100 g (na słodziku)
Kcal: 74,3
Białko: 11,6
Tłuszcze: 0,4
Węglowodany: 7,1
6 Comments