Domowy skyr owocowy i waniliowy – przepis w 3 minuty

Da się? Da! Robiłam i jadłam taki skyr zanim to było modne. Teraz ten typ jogurtu wysokobiałkowego robi furorę i wcale się nie dziwię.

Nie wierzysz, że da się zrobić taki w domu? No to proszę, dzisiaj się przekonasz! 🙂

Potrzebujesz blender ręczny i poniższe składniki. Przepis chcę wykonać tak, aby makro #sięzgadzało. To co kochamy w skyrach najbardziej to bardzo niska ilość tłuszczu, niska ilość węglowodanów i duża ilość białka. Te przepisy oczywiście to uwzględniają. 🙂

Pamiętaj, że w przypadku skyru waniliowego nie chodzi o ‘domowy przepis’, ale o sytuację, w której po prostu w sklepie skyru zabrakło. Nikt jednak nie zabrania Tobie zacząć przepisu od laski wanilii z jej ekstraktu wyciągnąć naturalny smak. 🙂

Składniki na skyr naturalny

Zblenduj 🙂

Makro na 100 g

Kcal: 66
Białko: 13,2
Tłuszcze: 0,3
Węglowodany: 2,3

Skyr waniliowy – kiedy nie ma w sklepie

  • Ser twarogowy chudy – 200g
  • Dowolny waniliowy jogurt / serek / mleko waniliowe – dodać do smaku blendując z twarogiem, aby uzyskać konsystencję skyru
  • Opcj. woda – jeśli dodajesz mleko waniliowe, woda nie będzie potrzebna, jeśli serek – w pierwszej kolejności dodaj jak najwięcej serka do konsystencji (ale pamiętaj o makro!), a w drugiej – uzupełnij wodą, jeśli chcesz aby konsystencja była nieco bardziej rzadka
  • Opcj. słodzik / ksylitol / miód (będzie podnosił węglowodany) wg preferencji

Zblenduj 🙂

Makro na 100 g*

(z serkiem waniliowym homogenizowanym, 100 g na przepis + 50 g woda / najlepiej sprawdza się mleko waniliowe proteinowe)

Kcal: 102
Białko: 16,1
Tłuszcze: 1,5
Węglowodany: 5,8

 

Skyr owocowy

  • Ser twarogowy chudy – 200 g
  • Woda – 50 g
  • Owoce mrożone lub świeże – 100g
  • Opcj. słodzik / ksylitol / miód (będzie podnosił węglowodany) wg preferencji

Zblenduj 🙂

Makro na 100 g (na słodziku)

Kcal: 74,3
Białko: 11,6
Tłuszcze: 0,4
Węglowodany: 7,1

 

Lubisz to? Lubisz, co? Podziel się więc z innymi:Share on Facebook
Facebook
Tweet about this on Twitter
Twitter
Pin on Pinterest
Pinterest
CATEGORY: Ciekawostki i inne, Dieta sportowca, Przepisy, Redukcja

Powiązane wpisy

Komentarze (6)

:O nigdy nie słyszałam o tym, żeby zrobić sobie własny skyr z twarogu! 😀 wow, wow , kiedyś w wolnej chwili muszę spróbować

Koniecznie daj znać jak wyszło!

Dorota apropos skyrów i nabiału 🙂 Czy jeśli test oddechowy na nietolerancje laktozy wyszedł negatywny(to samo fruktoza) jest sens wykluczac czy szukać dalej? Wzdęcia nie dają mi żyć i to tak potworne, że ostatnio nawet sprawdzałam czy nie jestem w ciąży :O Jem wszystko, nie wiem od czego zacząć jakąś diagnostykę.. 🙁

Olu, nie ma sensu, jeśli nie znasz przyczyny. Wzdęcia mogą być pokłosiem baaaaardzo wielu rzeczy i aby odpowiedzieć Ci na pytanie – musiałabym poznać bliżej Twój przypadek. Zapoznaj się może na początek z tym wpisem, tylko pamiętaj, że jeśli jesteś na diecie deficytowej (jesz za mało), to żadne wykluczenia nie pomogą, bo może to być efekt silnego lub przetrwałego deficytu energetycznego: https://dieta-sportowca.pl/2019/04/jak-poradzic-sobie-ze-wzdeciami/
Pozdrawiam 🙂

Myślałem, że to jest trudniejsze niż zblendowanie dwóch składników 😂

Widzisz 😀 Takie proste, a wychodzi łudząco podobne. 😀

Dodaj komentarz

Twój adres email nie zostanie opublikowany. Pola, których wypełnienie jest wymagane, są oznaczone symbolem *

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.

proudly created by CoffeeCode.IT

Otrzymaj 4-tygodniowy mailing "Jak schudnąć?" i wiele więcej w przyszłości! :)

Wyślij mi newsletter (bez spamowania)!

 
Da się? Da! Robiłam i jadłam taki skyr zanim to było modne. Teraz ten typ jogurtu wysokobiałkowego robi furorę i wcale się nie dziwię. Nie wierzysz, że da się zrobić taki w domu? No to proszę, dzisiaj się przekonasz! 🙂 Potrzebujesz blender ręczny i poniższe składniki. Przepis chcę wykonać tak, […]