Przepisy z masłem orzechowym, jakich jeszcze nie próbowałeś!

Uwielbia je każdy, kto kiedykolwiek spróbował więcej niż dwóch łyżek. Dosłownie, bo często pierwsza łyżka nie robi takiego wrażenia jak druga, trzecia czy…kolejna. 🙂

Ciężko się powstrzymać! Ten post skierowany jest dla wszystkich, którzy lubią masło orzechowe i chcą je spróbować w postaci innej niż “prosto ze słoika” lub na waflu ryżowym czy w owsiance.

Masło orzechowe nie tylko jest smaczne, ale wbrew opinii powszechnej, która ostatnio zaczęła się rozpowszechniać – jest także zdrowe. Zwłaszcza te, które w 100% składa się z orzechów arachidowych, nie zawiera dodatku cukru i tłuszczów utwardzanych.

Warto zwrócić na nie uwagę bo:

  1. Ma pozytywny wpływ na metabolizm – badania pokazują, że mimo sporej wartości kalorycznej osoby, które spożywają masło orzechowe mają niższą masę ciała aniżeli osoby, które go nie uwzględniają. Orzechy arachidowe wpływają także korzystnie na uczucie sytości i regulację apetytu.
  2. Ma dużo dobrego tłuszczu – mimo, że w większości są to “demonizowane” omega-6, to najnowsze doniesienia potwierdzają jasno – stosunek jest istotny, ale jeśli zaspokajamy zapotrzebowanie dzienne na kwasy omega-3 – nie musimy bać się naturalnych źródeł omega-6. Masło orzechowe ma 50 g tłuszczu na 100 g produktu.
  3. Jest uniwersalne! Genialny, prosty dodatek do śniadania, przekąski, deseru, a nawet…obiadu.
  4. Zawiera cenną witaminę E oraz antyoksydanty – dzięki czemu tłuszcze nie jełczeją
  5. Zawiera aż 25 g białka na 100 g produktu
  6. Zawartość jednonienasyconych kwasów tłuszczowych jest ważnym czynnikiem redukującym występowanie chorób układu krążenia i zawału serca
  7. Zawiera istotną ilość niacyny, manganu, magnezu i fosforu
  8. Ma niski Indeks Glikemiczny (około 14!), co jest zbliżone do IG zielono-listnych warzyw 😉

Power wege – trufle z masłem orzechowym

Składniki (20 sztuk):

  • 250 g masła orzechowego
  • Daktyle świeże – 200 g
  • Siemię lniane – 2 łyżki
  • Ciemne kakao – 2 łyżki
  • Łyżka agawy / miodu

Przepis:

Masło, daktyle pozbawione pestek, siemię lniane wymieszać dokładnie w sporej misce na gładką masę. Mocząc dłonie w zimnej wodzie co porcję – brać masę, formować w kulki wielkości orzecha włoskiego i “kulać” na talerzu wysypanym ciemnym kakao.
Mrozić przez 2 godziny.

Power trufle
Power-trufle

Lody z masłem orzechowym crunchy:

Składniki:

  • 2 dojrzałe banany
  • 3 łyżki masła orzechowego crunchy

Przepis:

Mrozić banany przez 4-5 godzin. Zblendować z masłem orzechowym.

Makaron a’la Pad Thai

Składniki:

  • Makaronu ryżowy “nitki” – 70 g
  • Papryka czerwona – 1 sztuka
  • Kiełki, dowolne – 3 łyżki
  • Krewetki lub tofu – 100 g
  • Czosnek – 1 ząbek
  • Szczypiorek / dymka – 2 łyżki siekanej
  • Sól, pieprz, parę kropli soku z cytryny
  • Masło orzechowe bez cukru/soli – 1 łyżka
  • Sos sojowy – łyżka
  • Olej kokosowy / sezamowy – 1 łyżeczka

Przepis:

Na łyżeczkę oleju wrzucić czosnek i posiekana w paseczki paprykę. Chwilę podsmażyć, dodać krewetki / tofu i ugotowany, odsączony makaron. Wymieszać, dodać sól, pieprz, odrobinę soku z cytryny oraz sos sojowy dokładnie wymieszany z masłem orzechowym. Na końcu wrzucić kiełki i ozdobić danie świeżym szczypiorkiem.

Hummus orzechowy

Składniki (4 porcje):

  • Ciecierzyca – 200 g sucha lub 2 puszki konserwowej
  • Masło orzechowe – 2 łyżki bez cukru/soli
  • Olej lniany / oliwa z oliwek – 2 łyżki
  • Czosnek – 3 ząbki
  • Soda oczyszczona – 2 łyżeczki
  • Sok z połówki cytryny
  • Sól himalajska
  • Pieprz
  • Zimna woda – 200 ml

(podstawowy przepis na hummus – kliknij)

Przepis:

Namoczyć ciecierzycę zalewając ją dwukrotną ilością wody z dodatkiem łyżeczki sody dzień przed przygotowaniem hummusu. Ciecierzycę odcedzić, wypłukać i zalać dużą ilością świeżej wody (w przypadku zrobić to samo). Dodać łyżeczkę sody oczyszczonej. Gotować całość przez ok. 30 minut (konserwową 3 minuty), do momentu, kiedy cieciorka będzie miękka. Ugotowaną ciecierzycę odcedzić i wypłukać. Dodać masło orzechowe. Blendować całość około 3-4 minuty do uzyskania gładkiej konsystencji sukcesywnie dolewając niewielką ilość zimnej wody i sok z cytryny. Dodać sól i pieprz.

 

Espresso shot

Składniki:

  • Espresso – ok. 50 ml

…oh nie. Tu bez masła orzechowego. 😉

  • https://www.ncbi.nlm.nih.gov/pubmed/12119580
  • https://www.ncbi.nlm.nih.gov/pubmed/12672709
  • http://digitalcommons.library.tmc.edu/cgi/viewcontent.cgi?article=1257&context=childrenatrisk

4 Comments

  • 3G

    ,
    24 stycznia 2019 @ 17:42

    Phad Thai – moja miłość DOUBLE WIN 🙂

  • rossie

    ,
    21 stycznia 2019 @ 14:20

    Polecam jeszcze sos do sałatek: olej z orzeszków ziemnych, masło orzechowe i sos sojowy. Pyszności!

  • Maciej

    ,
    21 stycznia 2019 @ 11:47

    Da się czymś rozsądnie zastąpić paprykę w Makaron a’la Pad Thai? Nie mogę jej jeść 🙂

    • Dorota Traczyk

      ,
      21 stycznia 2019 @ 12:01

      Maciej, jakiekolwiek warzywo. 😀 Cukinia pokrojona w paski? 🙂 Pozdrowienia!

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *


Witryna wykorzystuje Akismet, aby ograniczyć spam. Dowiedz się więcej jak przetwarzane są dane komentarzy.

Administratorem danych osobowych zbieranych za pośrednictwem sklepu internetowego jest Sprzedawca Dieta Sportowca - poradnia dietetyczna i blog, Dorota Traczyk-Bednarek. Dane są lub mogą być przetwarzane w celach oraz na podstawach wskazanych szczegółowo w polityce prywatności. Polityka prywatności zawiera pełną informację na temat przetwarzania danych przez administratora wraz z prawami przysługującymi osobie, której dane dotyczą. Kontakt z administratorem: kontakt@dieta-sportowca.pl