Makaron, ah makaron! Nie bez powodu, zaraz obok owsianek, jest jednym z częściej pojawiających się w diecie sportowca źródłem węglowodanów złożonych.
Jego niezaprzeczalną zaletą jest to, że może być składnikiem wyjątkowo szybkich dań obiadowych dla sportowca! Zrób pełnowartościowy obiad w 10 do 15 minut!
Dzisiaj przychodzę z pięcioma propozycjami obiadowymi, które najczęściej pojawiają się w mojej głowie, kiedy myślę o obiedzie w 10 minut.
Makaron w pesto w stylu śródziemnomorskim
Mój absolutny faworyt!
Składniki:
- Makaron pełnoziarnisty lub pszenny durum – 100 g
- Pesto zielone – 25 g
- Czosnek – ząbek
- Mozzarella zwykła – 120 g
- Pomidorki koktajlowe – 2 garści
- Pomidor suszony lub oliwki do smaku – ile chcesz
Przygotowanie:
- Porwij mozzarellę, pokrój pomidorki koktajlowe na 2-3 części oraz inne dodatki, czosnek możesz wycisnąć przez praskę. Wymieszaj.
- Dodaj do miseczki pesto, wymieszaj.
- Ugotuj w tym czasie makaron. Dodaj go po odsączeniu do miski, wymieszaj całość. Gotowe 🙂
- W opcji bardziej zaawansowanej rozgrzej troszkę oliwy na patelni, dodaj czosnek i ugotowany al’dente makaron. Dodaj sól, a po tym dodaj makaron do reszty. 🙂
Świetnie smakuje z dodatkiem świeżej bazylii, pieprzem, szczyptą soli.
Makaron spaghetti z parmezanem w pomidorach
Na dni, kiedy potrzebujemy bardzo ciepłego posiłku, który jednocześnie fajnie “siądzie” na żołądku, ale będzie delikatne.
Składniki:
- Makaron pełnoziarnisty lub pszenny durum spaghetti – 100 g
- Pomidory z puszki, krojone – 200 g
- Czosnek – ząbek
- Tofu lub mięso drobiowe (kurczak / indyk) – 150 g
- Papryka świeża, czerwona – 1/2
- Oliwa – 15 g
- Parmezan tarty lub płatki – łyżka
Przygotowanie:
- Wlej oliwę na patelnię, rozgrzej, dodaj posiekany czosnek oraz pokrojoną paprykę. Podsmażaj chwilę, dodaj pokrojone tofu lub mięso, zamieszaj. Nie przykrywaj patelni.
- Po 2 minutach dodaj pomidory. Przypraw solą, pieprzem, ewentualnie ziołami. Wymieszaj.
- Ugotuj w tym czasie makaron.
- Po około 8 minutach na odcedzonym makaronie al’dente umieść zawartość patelni. Posyp z wierzchu parmezanem.
Wspaniale smakuje przyprawione papryką wędzoną, słodką, pieprzem, solą i świeżą bazylią.
Makaron z łososiem wędzonym i szpinakiem
Składniki:
- Makaron pełnoziarnisty lub pszenny durum spaghetti – 100 g
- Łosoś wędzony na gorąco – 100 g
- Czosnek – ząbek
- Szpinak, świeży – 4 garści
- Pomidor suszony lub oliwki do smaku – ile chcesz, np. 3 pomidory suszone i garść oliwek ciemnych.
- Oliwa – 10 g
- Parmezan tarty lub płatki – łyżka
Przygotowanie:
- Wlej oliwę na patelnię, rozgrzej, dodaj posiekany czosnek oraz szpinak, pomidory suszone, oliwki. Podsmażaj chwilę, dodaj pokrojonego łososia zamieszaj. Nie przykrywaj patelni, podsmażaj ok. 4 minuty.
- Ugotuj w tym czasie makaron.
- Po około 8 minutach na odcedzonym makaronie al’dente umieść zawartość patelni. Posyp z wierzchu parmezanem.
1 Komentarz