3 szybkie przepisy na makaron sportowca! – obiad w 10-15 minut

Makaron, ah makaron! Nie bez powodu, zaraz obok owsianek, jest jednym z częściej pojawiających się w diecie sportowca źródłem węglowodanów złożonych.

Jego niezaprzeczalną zaletą jest to, że może być składnikiem wyjątkowo szybkich dań obiadowych dla sportowca! Zrób pełnowartościowy obiad w 10 do 15 minut!

Dzisiaj przychodzę z pięcioma propozycjami obiadowymi, które najczęściej pojawiają się w mojej głowie, kiedy myślę o obiedzie w 10 minut.

Makaron w pesto w stylu śródziemnomorskim

Mój absolutny faworyt!

Składniki:

  • Makaron pełnoziarnisty lub pszenny durum – 100 g
  • Pesto zielone – 25 g
  • Czosnek – ząbek
  • Mozzarella zwykła – 120 g
  • Pomidorki koktajlowe – 2 garści
  • Pomidor suszony lub oliwki do smaku – ile chcesz

Przygotowanie:

  1. Porwij mozzarellę, pokrój pomidorki koktajlowe na 2-3 części oraz inne dodatki, czosnek możesz wycisnąć przez praskę. Wymieszaj.
  2. Dodaj do miseczki pesto, wymieszaj.
  3. Ugotuj w tym czasie makaron. Dodaj go po odsączeniu do miski, wymieszaj całość. Gotowe 🙂
  4. W opcji bardziej zaawansowanej rozgrzej troszkę oliwy na patelni, dodaj czosnek i ugotowany al’dente makaron. Dodaj sól, a po tym dodaj makaron do reszty. 🙂

Świetnie smakuje z dodatkiem świeżej bazylii, pieprzem, szczyptą soli.

Makaron spaghetti z parmezanem w pomidorach

Na dni, kiedy potrzebujemy bardzo ciepłego posiłku, który jednocześnie fajnie “siądzie” na żołądku, ale będzie delikatne.

Składniki:

  • Makaron pełnoziarnisty lub pszenny durum spaghetti – 100 g
  • Pomidory z puszki, krojone – 200 g
  • Czosnek – ząbek
  • Tofu lub mięso drobiowe (kurczak / indyk) – 150 g
  • Papryka świeża, czerwona – 1/2
  • Oliwa – 15 g
  • Parmezan tarty lub płatki – łyżka

Przygotowanie:

  1. Wlej oliwę na patelnię, rozgrzej, dodaj posiekany czosnek oraz pokrojoną paprykę. Podsmażaj chwilę, dodaj pokrojone tofu lub mięso, zamieszaj. Nie przykrywaj patelni.
  2. Po 2 minutach dodaj pomidory. Przypraw solą, pieprzem, ewentualnie ziołami. Wymieszaj.
  3. Ugotuj w tym czasie makaron.
  4. Po około 8 minutach na odcedzonym makaronie al’dente umieść zawartość patelni. Posyp z wierzchu parmezanem.

Wspaniale smakuje przyprawione papryką wędzoną, słodką, pieprzem, solą i świeżą bazylią.

Makaron z łososiem wędzonym i szpinakiem

Składniki:

  • Makaron pełnoziarnisty lub pszenny durum spaghetti – 100 g
  • Łosoś wędzony na gorąco – 100 g
  • Czosnek – ząbek
  • Szpinak, świeży – 4 garści
  • Pomidor suszony lub oliwki do smaku – ile chcesz, np. 3 pomidory suszone i garść oliwek ciemnych.
  • Oliwa – 10 g
  • Parmezan tarty lub płatki – łyżka

Przygotowanie:

  1. Wlej oliwę na patelnię, rozgrzej, dodaj posiekany czosnek oraz szpinak, pomidory suszone, oliwki. Podsmażaj chwilę, dodaj pokrojonego łososia zamieszaj. Nie przykrywaj patelni, podsmażaj ok. 4 minuty.
  2. Ugotuj w tym czasie makaron.
  3. Po około 8 minutach na odcedzonym makaronie al’dente umieść zawartość patelni. Posyp z wierzchu parmezanem.

1 Komentarz

  • Monika

    ,
    4 marca 2022 o godz. 14:47

    Super – łatwe, szybkie i pożywne 🙂 często sięgam po takie przepisy

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *

Witryna wykorzystuje Akismet, aby ograniczyć spam. Dowiedz się więcej jak przetwarzane są dane komentarzy.

Otrzymaj 4-tygodniowy mailing "Jak schudnąć?" i wiele więcej w przyszłości! :)

Wyślij mi newsletter (bez spamowania)!

 

Zapis do Projektu jest jednocześnie zapisem na newsletter. Akceptuję to i wiem, że w każdym momencie mogę zrezygnować.

 

Zapis do Projektu jest jednocześnie zapisem na newsletter. Akceptuję to i wiem, że w każdym momencie mogę zrezygnować.