Jajecznica
Komu smak niedzielnej jajecznicy kojarzy się z dzieciństwem? Chyba każdemu, prawda? Jednak tym razem zamiast dodatku boczku lub innego mięsa będą warzywa. Jaja kurze same w sobie są doskonałym (jednym z najlepszych) źródeł białka! Więc po co dodawać jeszcze? Nasza propozycja ma wystarczająco dużo tego makroskładnika w porcji. Musisz sprawdzić jedynie makro na dole! Razem z pełnoziarnistym chlebkiem stanowi pozycję idealną, must have do przetestowania i spróbowania!
Składniki
- Jajo kurze całe ~ 220 g (4 sztuki – klasa M)
- Cukinia – 150 g (0,5 sztuki – mała)
- Pomidor – 140 g (1 sztuka)
- Kiełki rzodkiewki – 25 g (0,5 opakowania)
- Chleb żytni pełnoziarnisty ~70 g (2 kromki)
- Ulubione przyprawy
Przygotowanie
- Warzywa pokroić w kostkę i dodać na rozgrzaną patelnię z łyżeczką oliwy z oliwek.
- Następnie wbić jaja, dodać ulubione przyprawy i mieszać do uzyskania preferowanej konsystencji.
- Udekorować kiełkami. Podać z chlebem.
Wskazówki 🙂
Ile głów – tyle pomysłów na przygotowanie jajecznicy 🙂 Jednak tutaj proponujemy podać z bardzo dużą ilością warzyw. Jest to fajna opcja dla osób będących na redukcji i zarazem smaczna. Warzywa można pokroić dzień wcześniej, wtedy idzie zaoszczędzić kilka minut rano. Przygotowanie takiej jajecznicy nie powinno zająć więcej niż 10 minut!
Makroskładniki
- Energia 635 kcal
- Białko 38,8 g
- Tłuszcze 29,6 g
- Węglowodany 65,9 g
Szakszuka
Jeśli jesteś fanem wszystkiego co związane z pomidorami – soki, przeciery, passaty – szakszuka śniadaniem dla Ciebie! To danie, które widnieje w menu każdej restauracji serwującej śniadania! Dlaczego? Wygląda, smakuje i pachnie obłędnie. Niestety można pomyśleć, że przygotowanie takiego posiłku trwa wieki… nic bardziej mylnego! Z prostym przepisem i odrobiną wprawy zajmuje to chwilkę.
Składniki
- Tofu naturalne – 90 g (0,5 kostki)
- Cebula czerwona – 40 g (0,5 sztuki – mała)
- Papryka czerwona – 115 g (0,5 sztuki)
- Sok pomidorowy – 165 g (0,5 opakowania)
- Pomidor – 140 g (1 sztuka)
- Jajo kurze całe – 56 g (1 sztuka – klasa M)
- Bułka wieloziarnista – ~65 g (1 sztuki)
- Kiełki rzodkiewki – 25 g (0,5 opakowania)
- Ulubione przyprawy
Przygotowanie
- Tofu i warzywa pokroić w kostkę.
- Na patelni rozgrzać łyżeczkę oliwy i podsmażyć tofu. Gdy się zezłoci dodać warzywa.
- Wlać sok pomidorowy i dodać ulubione przyprawy. Tutaj warto puścić wodzę fantazji, gdyż to właśnie one “robią robotę”. Polecamy użyć: ostrej papryki, czarnego, świeżo mielonego pieprzu, oregano, kminku, rozmarynu i bazylii.
- Całość dokładnie mieszać, zwiększyć ogień i czekać do odparowania nadmiaru wody (zalewa pomidorowa musi zgęstnieć).
- Zrobić “dziurę”, między którą należy wbić jajo.
- Patelnię przykryć i dusić do momentu ścięcia jaja.
- Udekorować kiełkami. Podać z bułką
Wskazówki 🙂
Niestety jest to danie bardzo czasochłonne, warto stąd na pierwszy raz przygotować ją w weekend, kiedy jest więcej czasu na poznawanie nowych rzeczy. Łączny czas przygotowania to około 15 minut. Warzywa można stosować wymienne. Nie lubisz czerwonej papryki? Wybierz żółtą 🙂 Kiełki także można wybrać dowolne i podać z chlebem, a nie bułką! Jeśli ~500 kcal to dla Ciebie zbyt mało na śniadanie, wtedy weź dwie bułki!
Makroskładniki
- Energia 503 kcal
- Białko 30,2 g
- Tłuszcze 23,3 g
- Węglowodany 46,2 g
Jeśli spróbowałeś przepisów – koniecznie udostępnij, pokaż znajomym i oznacz nas na Instagramie @dieta.sportowca
Administratorem danych osobowych zbieranych za pośrednictwem sklepu internetowego jest Sprzedawca Dieta Sportowca - poradnia dietetyczna i blog, Dorota Traczyk-Bednarek. Dane są lub mogą być przetwarzane w celach oraz na podstawach wskazanych szczegółowo w polityce prywatności. Polityka prywatności zawiera pełną informację na temat przetwarzania danych przez administratora wraz z prawami przysługującymi osobie, której dane dotyczą. Kontakt z administratorem: kontakt@dieta-sportowca.pl