Jajecznica ze śliwką, rodzynkami i słonecznikiem

Dzisiaj wypróbowałam nowego połączenia – trochę białka, tłuszczu i słodki dodatek w postaci suszonej śliwki i rodzynek.Poza jajkami z bananem czy sałatkami warzywnymi z jajkami warto urozmaicać sobie dania. To szczególnie polecam tym, którzy boją się nowych połączeń! Smacznego i miłego dnia!

Czytaj dalej
Sól himalajska

Solisz? – Sól w diecie sportowca

Dziś o tym, abyście solili.  Dieta o niskiej zawartości soli (a dokładnie sodu) może spowodować poważne konsekwencje dla zdrowia i wyższą ogólną śmiertelność, szczególnie w obecności niektórych przewlekłych dolegliwości zdrowotnych i przy współistnieniu szkodliwych dla zdrowia czynników. Nie tylko nadmiar sodu w diecie jest wysoce szkodliwy (chyba każdy z was słyszał o tym, że podnosi …

Czytaj dalej

Dieta redukcyjna i … tycie.

Nie tylko nasze samopoczucie, ale i kondycja naszego serducha zaczyna się i kończy na paliwie. Wiele osób stosujących latami diety bazujące na otrębach pszennych i odtłuszczonych jogurtach – nadal tkwi w przekonaniu, że “nie wychodzi, bo geny” lub “nie wychodzi, bo w końcu nie wytrzymuję” – kochani, więcej tłuszczu, mniej pełnoziarnistych produktów, więcej warzyw i …

Czytaj dalej
Jestem gruba

Potrzebujemy więcej…

Zajeżdżasz się na treningach? Dieta jest perfekcyjna, albo przynajmniej dążysz do tego, by nie ugiąć się i nie zjeść grama cukru (zwłaszcza jak ktoś patrzy!)? To wszystko “kultura odchudzania”, która nas otacza. Bardzo, bardzo nie lubię nakręcania na chudnięcie, stylówki “fit-lifestylu” i wszędobylskich memów, hasełek “motywacyjnych” – nie do zdrowego podejścia, tylko do walki ze swoim …

Czytaj dalej
wątróbka

Wątróbka – warto. ;)

  Wątróbka – zmora z dzieciństwa, bardzo niedoceniona obecnie.  Dlaczego warto po nią sięgać? Cechuje ją najwyższa zawartość żelaza (tego, które przyswajamy najlepiej). Nasze zapotrzebowanie, w zależności od płci wynosi ok. 10-15mg dziennie. Sto gram wątróbki drobiowej to 9,5mg. Żelazo stanowi składnik hemoglobiny i mioglobiny – obie ważne dla sportowców. Jak wiemy hemoglobina-> transport tlenu …

Czytaj dalej

Banany – dlaczego są takie dobre?

Wiecie dlaczego banany są jednym z lepszych pomysłów na przekąskę przed treningiem?  Nie tylko to, że są bogatoodżywcze i “wyładowane cukrem” (to opinia wszystkich bojących się węglowodanów  ), ale to JAKI stosunek tych cukrów zawierają.  Kolejny raz- korzystny stosunek glukozy do fruktozy, obecność sodu, potasu, wapnia, magnezu…no, wszystko czego trzeba! Szczególnie te dojrzałe są warte polecenia- …

Czytaj dalej
Białko w diecie sportowca

Białko

Swojego czasu bardzo popularne stało się “ładowanie” w siebie kosmicznych ilości białka. O ile może przynieść to efekt w postaci przyspieszonego tempa przemian metabolicznych, o tyle nie jest to do końca genialny pomysł. Dlaczego? Ponieważ nasz organizm nie magazynuje zapasów białka “na potem”. Nie posiadamy magazynów białek (takich, jakie mamy do “przetrzymania” węglowodanów) – miejscem, …

Czytaj dalej

Otrzymaj 4-tygodniowy mailing "Jak schudnąć?" i wiele więcej w przyszłości! :)

Wyślij mi newsletter (bez spamowania)!

 

Zapis do Projektu jest jednocześnie zapisem na newsletter. Akceptuję to i wiem, że w każdym momencie mogę zrezygnować.

 

Zapis do Projektu jest jednocześnie zapisem na newsletter. Akceptuję to i wiem, że w każdym momencie mogę zrezygnować.