Bardziej restrykcyjna forma diety wegetariańskiej. Dla osób, które nigdy o niej nie słyszeli – przegięcie. Dla tych, których przekonuje – wyższy level oświecenia. 😉 Pierwsze, o czym się wspomina to to przestarzałe “a skąd białko?”, o czym aż głupio mi pisać. Dalej uderza się w niską podaż dobrej jakości żelaza,…

Żelazo w diecie sportowca Przyjmuje się, że żelazo jest przyswajalne w około 10%. Wynika to z tego, że przy diecie mieszanej dostarczamy żelaza pod różną postacią. Roślinne żelazo – niehemowe, znane z niskiego przyswajania (około 4-6%) i żelazo hemowe, z produktów mięsnych (przyswajanie nawet do 20%). Czyli mając urozmaiconą dietę…

O wątróbce pisałam już w jednym z pierwszych postów ma blogu. Jest jedną z najbardziej odżywczych części, jeśli wybieramy drób.Sto gram wątróbki drobiowej to 9,5mg żelaza. Żelazo stanowi składnik hemoglobiny i mioglobiny – obie ważne dla sportowców. Jak wiemy hemoglobina-> transport tlenu we krwi, mioglobina-> magazyny tlenu w mięśniach. Tlen…

Dieta ULTRA – Weganizm W tym odcinku zajmę się dietą wegańską u biegaczy ultra. W pierwszej i drugiej części duży nacisk kładłam na obecność dobrych tłuszczy, pełnowartościowego białka i węglowodanów w diecie ultrasów.  Jak to wygląda w przypadku diety wegańskiej i czy w ogóle taka dieta jest słuszna? Zanim zaczną…

Ja chętnie zjem tatar! Taki ze świeżego, delikatnego, czerwonego mięsa. Z ligawy, z łopatki lub polędwicy wołowej – mięso nie jest tłuste, ale dodatek surowego żółtka i oleju (np. lnianego) – zrobi mu dobrze. 😉Dodajmy do tego posiekaną cebulkę, oliwki / kapary / kiszonego ogórka. Polecam wszystkim sportowcom i aktywnym.…

Tak wiele za tak niewiele, czyli porzeczki.  wapń, potas, żelazo, jod, fosfor, bor, magnez + garbniki, pesteczki, błonnik, witamina P, C – potrzeba komentarza?  Zarówno wapń jak i potas pochodzące z porzeczek (szczególnie czarnych) mają znaczące działanie na organizm. Jest to świetne źródło składników mineralnych także ze względu na wysoką…

  Wątróbka – zmora z dzieciństwa, bardzo niedoceniona obecnie.  Dlaczego warto po nią sięgać? Cechuje ją najwyższa zawartość żelaza (tego, które przyswajamy najlepiej). Nasze zapotrzebowanie, w zależności od płci wynosi ok. 10-15mg dziennie. Sto gram wątróbki drobiowej to 9,5mg. Żelazo stanowi składnik hemoglobiny i mioglobiny – obie ważne dla sportowców.…

proudly created by CoffeeCode.IT

Otrzymaj 4-tygodniowy mailing "Jak schudnąć?" i wiele więcej w przyszłości! :)

Wyślij mi newsletter (bez spamowania)!

 

Zapis do Projektu jest jednocześnie zapisem na newsletter. Akceptuję to i wiem, że w każdym momencie mogę zrezygnować.

 

Zapis do Projektu jest jednocześnie zapisem na newsletter. Akceptuję to i wiem, że w każdym momencie mogę zrezygnować.