O wątróbce pisałam już w jednym z pierwszych postów ma blogu. Jest jedną z najbardziej odżywczych części, jeśli wybieramy drób.
Sto gram wątróbki drobiowej to 9,5mg żelaza.
Żelazo stanowi składnik hemoglobiny i mioglobiny – obie ważne dla sportowców.
Jak wiemy hemoglobina-> transport tlenu we krwi, mioglobina-> magazyny tlenu w mięśniach.
Tlen = energia. Energia = dobry wynik (kliknij tutaj po więcej energii!)
Sto gram wątróbki drobiowej to 9,5mg żelaza.
Żelazo stanowi składnik hemoglobiny i mioglobiny – obie ważne dla sportowców.
Jak wiemy hemoglobina-> transport tlenu we krwi, mioglobina-> magazyny tlenu w mięśniach.
Tlen = energia. Energia = dobry wynik (kliknij tutaj po więcej energii!)
Dzisiaj krótko o tym, jak ją przygotować w najprostszy / i najsmaczniejszy / sposób.
Wątróbka z cebulą i jabłkiem
- 300g wątróbki
- dwie cebule pokrojone w kostkę/pióra
- jabłko – w plasterki poprzekrawane na pół
- pieprz, sól, natka pietruszki/majeranek
Przygotowanie:
Pokroić wątróbkę na średniej wielkości kawałki – 4-5 cm. Rozgrzać smalec, wrzucić cebulę i jabłko, i chwilę mieszać. Dodać wątróbkę i krótko smażyć. Dodać pieprz, sól, natkę pietruszki.
No i gotowe. Nie ma tu dużej filozofii. 🙂
Przygotowanie wątróbki można zaliczyć do bardzo szybkich obiadów.
Jako dodatek polecam oczywiście buraki i kapustę kiszoną. Jako węglowodanowy dodatek świetnie sprawdzą się po prostu ziemniaki.
6 Comments