Tak wiele za tak niewiele, czyli porzeczki.
wapń, potas, żelazo, jod, fosfor, bor, magnez + garbniki, pesteczki, błonnik, witamina P, C – potrzeba komentarza?
Zarówno wapń jak i potas pochodzące z porzeczek (szczególnie czarnych) mają znaczące działanie na organizm. Jest to świetne źródło składników mineralnych także ze względu na wysoką zawartość wody.
Porównałam zawartość składników mineralnych do marchwi i choć % udział wody w tych małych owocach jest większy to zawartość wapnia, fosforu, magnezu, żelaza i witaminy C – bije marchew na głowę. Czarne porzeczki mają niemal dwukrotność tego, co czerwone. Warto to wiedzieć i szukać ich na straganach.
Porzeczki dodałam do świeżej sałatki z sałatą, pomidorem, ogórkami i pietruszką.
Administratorem danych osobowych zbieranych za pośrednictwem sklepu internetowego jest Sprzedawca Dieta Sportowca - poradnia dietetyczna i blog, Dorota Traczyk-Bednarek. Dane są lub mogą być przetwarzane w celach oraz na podstawach wskazanych szczegółowo w polityce prywatności. Polityka prywatności zawiera pełną informację na temat przetwarzania danych przez administratora wraz z prawami przysługującymi osobie, której dane dotyczą. Kontakt z administratorem: kontakt@dieta-sportowca.pl