Indeks sytości jest wskaźnikiem opisującym poziom sytości, jaki odczuwamy po zjedzeniu porcji produktu spożywczego o określonej wartości kalorycznej. Jeśli zależy nam na tym, aby nie przejadać się, trzymać masę ciała lub ją nieco zredukować – warto wiedzieć, jakie produkty nam w tym pomogą. Zależność jest prosta – wysoki indeks sytości –…

Dobrych produktów jest mnóstwo. Niejednokrotnie jednak tworząc listy zakupów zastanawiamy się, czy musimy chodzić do paru sklepów, aby całą listę skompletować. Ponieważ w moim odczuciu jest to bardzo proste – postanowiłam stworzyć listę produktów, które są zawsze dobrym wyborem z popularnego dyskontu. Dzisiaj na celownik trafia znany i lubiany LIDL*.…

Mleko w proszku, cukier, białka mleka – przetworzone, nie występujące w naturze, tuczące i sprzyjające insulinooporności oraz chorobom układu krążenia. Do tego wcale nie są niezbędne. Zaznaczyłam tę informację o 0% tłuszczu, bo warto na to zwrócić uwagę – redukcja tłuszczu w tym przypadku przyczynia się do jeszcze wyższego efektu…

        I.            Musli z jogurtem naturalnym       II.            Kurczak z ryżem i brokułami     III.            Serek wiejski z pomidorem i kromką chleba razowego – tak bardzo często wyglądają jadłospisy osób, które krążą od jednego do drugiego dietetyka.  Co jest w nich nie tak?   Wydają się takie…

Co autor miał na myśli? 😉 To jedna z tych zdrowych przekąsek…aż z 5 truskawek. Producent przekonuje, że te 5 ususzonych truskawek w 10g opakowaniu stanowi 1 z 5 porcji warzyw i owoców.  Spodziewałam się, że produkt będzie liofilizowaną truskawką o słodkim smaku. Liofilizacja to proces, który polega na suszeniu…

Osoby stosujące dietę bezglutenową, często, mimo mniejszego spożycia mąki pszennej (bezglutenowa mąka pszenna istnieje) i teoretycznie konieczności większego zwracania uwagi na spożywane produkty, odżywiają się bardzo ubogoodżywczo. O tyle jest to rażące, że dieta bezglutenowa u ‘bezglutków’ służy ODŻYWIENIU organizmu wyniszczonego i CHRONI przed tym, aby niszczeniu ulegały kosmki jelitowe…

Tak wiele za tak niewiele, czyli porzeczki.  wapń, potas, żelazo, jod, fosfor, bor, magnez + garbniki, pesteczki, błonnik, witamina P, C – potrzeba komentarza?  Zarówno wapń jak i potas pochodzące z porzeczek (szczególnie czarnych) mają znaczące działanie na organizm. Jest to świetne źródło składników mineralnych także ze względu na wysoką…

Jakie są wasze ulubione owoce? Wielokrotnie wspominałam jak bogatoodżywczym owocem są BANANY, ale w okresie, kiedy są dostępne – warto zajadać się owocami jagodowymi. TRUSKAWKI, maliny, jeżyny, jagody, borówki.  Poza tym porzeczki i agrest. Dlaczego?Owoce jagodowe (truskawki, maliny, jeżyny, jagody) są cenionym i jednym z najlepszych źródeł ANTYOKSYDANTÓW. Mają bardzo wysoki potencjał antyoksydacyjny – oznacza…

Przypomnienie dla każdego sportowca “na głodzie” po mocnym treningu: Pamiętaj, że nie tylko ilość, ale przede wszystkim JAKOŚĆ produktów, którymi żywisz swój organizm mają wpływ na Twoje zdrowie i wydolność. O co chodzi? Między innymi o przechowywanie produktów. Jeśli widzisz, że w sklepie jogurty stoją “w poczekaniu” poza lodówkami, a…

proudly created by CoffeeCode.IT

Otrzymaj 4-tygodniowy mailing "Jak schudnąć?" i wiele więcej w przyszłości! :)

Wyślij mi newsletter (bez spamowania)!

 

Zapis do Projektu jest jednocześnie zapisem na newsletter. Akceptuję to i wiem, że w każdym momencie mogę zrezygnować.

 

Zapis do Projektu jest jednocześnie zapisem na newsletter. Akceptuję to i wiem, że w każdym momencie mogę zrezygnować.