Indeks sytości jest wskaźnikiem opisującym poziom sytości, jaki odczuwamy po zjedzeniu porcji produktu spożywczego o określonej wartości kalorycznej. Jeśli zależy nam na tym, aby nie przejadać się, trzymać masę ciała lub ją nieco zredukować – warto wiedzieć, jakie produkty nam w tym pomogą. Zależność jest prosta – wysoki indeks sytości – […]

Dobrych produktów jest mnóstwo. Niejednokrotnie jednak tworząc listy zakupów zastanawiamy się, czy musimy chodzić do paru sklepów, aby całą listę skompletować. Ponieważ w moim odczuciu jest to bardzo proste – postanowiłam stworzyć listę produktów, które są zawsze dobrym wyborem z popularnego dyskontu. Dzisiaj na celownik trafia znany i lubiany LIDL*. […]

Mleko w proszku, cukier, białka mleka – przetworzone, nie występujące w naturze, tuczące i sprzyjające insulinooporności oraz chorobom układu krążenia. Do tego wcale nie są niezbędne. Zaznaczyłam tę informację o 0% tłuszczu, bo warto na to zwrócić uwagę – redukcja tłuszczu w tym przypadku przyczynia się do jeszcze wyższego efektu […]

        I.            Musli z jogurtem naturalnym       II.            Kurczak z ryżem i brokułami     III.            Serek wiejski z pomidorem i kromką chleba razowego – tak bardzo często wyglądają jadłospisy osób, które krążą od jednego do drugiego dietetyka.  Co jest w nich nie tak?   Wydają się takie […]

Co autor miał na myśli? 😉 To jedna z tych zdrowych przekąsek…aż z 5 truskawek. Producent przekonuje, że te 5 ususzonych truskawek w 10g opakowaniu stanowi 1 z 5 porcji warzyw i owoców.  Spodziewałam się, że produkt będzie liofilizowaną truskawką o słodkim smaku. Liofilizacja to proces, który polega na suszeniu […]

Osoby stosujące dietę bezglutenową, często, mimo mniejszego spożycia mąki pszennej (bezglutenowa mąka pszenna istnieje) i teoretycznie konieczności większego zwracania uwagi na spożywane produkty, odżywiają się bardzo ubogoodżywczo. O tyle jest to rażące, że dieta bezglutenowa u ‘bezglutków’ służy ODŻYWIENIU organizmu wyniszczonego i CHRONI przed tym, aby niszczeniu ulegały kosmki jelitowe […]

Tak wiele za tak niewiele, czyli porzeczki.  wapń, potas, żelazo, jod, fosfor, bor, magnez + garbniki, pesteczki, błonnik, witamina P, C – potrzeba komentarza?  Zarówno wapń jak i potas pochodzące z porzeczek (szczególnie czarnych) mają znaczące działanie na organizm. Jest to świetne źródło składników mineralnych także ze względu na wysoką […]

Jakie są wasze ulubione owoce? Wielokrotnie wspominałam jak bogatoodżywczym owocem są BANANY, ale w okresie, kiedy są dostępne – warto zajadać się owocami jagodowymi. TRUSKAWKI, maliny, jeżyny, jagody, borówki.  Poza tym porzeczki i agrest. Dlaczego?Owoce jagodowe (truskawki, maliny, jeżyny, jagody) są cenionym i jednym z najlepszych źródeł ANTYOKSYDANTÓW. Mają bardzo wysoki potencjał antyoksydacyjny – oznacza […]

Przypomnienie dla każdego sportowca “na głodzie” po mocnym treningu: Pamiętaj, że nie tylko ilość, ale przede wszystkim JAKOŚĆ produktów, którymi żywisz swój organizm mają wpływ na Twoje zdrowie i wydolność. O co chodzi? Między innymi o przechowywanie produktów. Jeśli widzisz, że w sklepie jogurty stoją “w poczekaniu” poza lodówkami, a […]

proudly created by CoffeeCode.IT

Otrzymaj 4-tygodniowy mailing "Jak schudnąć?" i wiele więcej w przyszłości! :)

Wyślij mi newsletter (bez spamowania)!