Kaloria kalorii równa? Dowiedz się, jaki wpływ ma na Ciebie to, co jesz!

Czy 100 kcal z węglowodanów wywoła taki sam efekt, jaki wywołuje 100 kcal z tłuszczu i białka?

NIE

Nie tylko rzecz w samych kaloriach, ale w tym CO się z nimi dzieje w naszym organizmie. A dzieje się parę rzeczy:

Efekt termiczny pożywienia – dla każdego z makroskładników mamy inną wartość.

Co to oznacza?

Poniższe procenty pokazują o ile “podkręcamy tempo przemiany materii” po zjedzeniu poszczególnych makroskładników. Dokładniej – ile % energii, którą dostarczają poszczególne makroskładniki zostanie zużyte na ich przyswojenie.

Białko – 30%
Węglowodany – 6%
Tłuszcze – 4%

Staje się jasne, dlaczego diety redukcyjne promują spożycie dużej ilości białka. Dostarczamy mniej kalorii i jesteśmy dłużej syci (białko jest bardzo sycącym makroskładnikiem). Idealne combo na odchudzanie.

  • W teorii, białko i węglowodany dostarczają po ok. 4 kcal / 1 g.
  • W praktyce jednak widzimy, że białko ostatecznie kalorii będzie miało mniej.

Kaloria równa się kalorii w dosłownym tego słowa znaczeniu, czyli jeśli nie zastanawiamy się na co zostaje wykorzystana (czy to na strawienie pokarmu, czy wykorzystywana jest na inne cele).

Jak przekłada się w praktyce na efekt, który wywołują?

Kontrola głodu i sytości

Doskonale zdajemy sobie sprawę z tego, że różne produkty wywołują inny wpływ na poczucie sytości (a jak ma się do tego “rozciągnięty żołądek”?) Z jednej strony, często powołujemy się na objętość pokarmu i gęstość odżywczą, związaną bezpośrednio z ilością wody w danym produkcie spożywczym i odwołującą się do wypełnienia żołądka.
Z drugiej strony mamy ilość błonnika i zawartość poszczególnych makroskładników, które tę sytość wzmacniają / zmniejszają.
Na pewno wielka sałatka nie będzie dawała pożądanego uczucia sytości, jeśli nie dodamy do niej tłuszczu (małe to i kaloryczne, tłuszcz daje przyjemne uczucie sytości, jeśli stosowany jest w odpowiedniej ilości).

I tak:

  • Świetnym przykładem jest ryż VS ziemniaki – o tym pisałam tutaj. Ziemniaki charakteryzują się jednym z najwyższych indeksów sytości.

Wobec tego – czy możemy powiedzieć, że 1 kaloria z ryżu i 1 kaloria z ziemniaków to to samo?

W teorii – tak, w praktyce – nie. Zjemy mniej kalorii z ziemniaków, albo zjemy podobną ilość kalorii, ale ziemniaki nasycą nas na dłużej, w efekcie czego w ciągu dnia rośnie prawdopodobieństwo zjedzenia mniejszej ilości kalorii.

  • Produkty wysokobłonnikowe i niskoenergetyczne, jak np. ziemniaki, będą zwiększały uczucie sytości w posiłku. W porównaniu z produktami zawierającymi go bardzo mało, np. paluszki solone, efekt będzie bardzo różny przy spożyciu tej samej ilości energii.

Warzywa, np. 200g pomidorów = 30 kcal – dostarczą małą ilość energii i większe uczucie sytości aniżeli paluszki.
Paluszki, 9g = ok. 30kcal – nie nasycą nas ani trochę. Jestem przekonana, że zjedzenie porcji 30g byłoby dla nas nieodczuwalne.

W zależności od naszego celu – redukcji / masy – dobierzmy najlepsze produkty, które będą naszym celom sprzyjać.

Po trzecie – każdy z tych składników inaczej wpływa na fizjologię naszego organizmu, inaczej jest metabolizowany i ma inny wpływ na poziom hormonów, od których zależy więcej, niż prawdopodobnie podejrzewacie.
Dlaczego akurat węglowodany wybiera się, jako główny makroskładnik w trakcie tzw. refeed diet? Właśnie dlatego, że fantastycznie podnosi leptynę, czyli hormon sytości, długoterminowo.

Powyższe rozważania sprowadzają się do jednego – urozmaicony jadłospis, oparty o zasady zdrowego żywienia, to zwykle najlepsze rozwiązanie.

Tutaj czytaj o tym, jakie podstawowe zasady rządzą dietetyką. 🙂

CATEGORY: Ciekawostki i inne, Dieta w praktyce - porady, Psychologia, zdrowie psychiczne i motywacja

Powiązane wpisy

Komentarze (8)

Czy warto w takim razie liczyć kalorie? 😉

Na co dzień? Pewnie, że nie. 🙂

Ja liczę codziennie. Dzięki temu mam PEŁNĄ kontrole nad masą (waga, to nie wszystko, a często jej wskazania są mocno przekłamane). Waga kuchenna, to podstawa w domu, w pracy, na wyjeździe. 😉

… w koncu mam pytanie 🙂 Procentowy udział składników wg wagi [% Procentowy udział składników wg kcal [%] gdyz mam schize i je licze 🙁 ale co wlasciwie ma wieksze znaczenie bo na logike to chyba zalezy od uprawianego sportu … ALE JAK TO UGRYZC ?

No własnie. 🙂 Wszystko zależy jaką dietę planujesz, jak żywisz się obecnie i jakie wartości wyjdą w praktyce – można szacować np. ilość gram białka NA kilogram masy ciała LUB powiedzmy te 15% z całodziennej puli energii. 🙂

Jakie pokarmy są słabo trawione?
Nabiał?

Może państwo porównają porcje pod kątem kaloryczności a nie objętości. Co nasyci bardziej: 200 kcal jogurtu czy śmietany.

Słuszna uwaga! Pozdrawiam. 🙂

Dodaj komentarz

Twój adres email nie zostanie opublikowany. Pola, których wypełnienie jest wymagane, są oznaczone symbolem *

Witryna wykorzystuje Akismet, aby ograniczyć spam. Dowiedz się więcej jak przetwarzane są dane komentarzy.

proudly created by CoffeeCode.IT


Wszystkie Diety w sklepie taniej o 30zł!

Otrzymaj 4-tygodniowy mailing "Jak schudnąć?" i wiele więcej w przyszłości! :)

Wyślij mi newsletter (bez spamowania)!

 

Zapis do Projektu jest jednocześnie zapisem na newsletter. Akceptuję to i wiem, że w każdym momencie mogę zrezygnować.

 

Zapis do Projektu jest jednocześnie zapisem na newsletter. Akceptuję to i wiem, że w każdym momencie mogę zrezygnować.

 
Czy 100 kcal z węglowodanów wywoła taki sam efekt, jaki wywołuje 100 kcal z tłuszczu i białka? NIE Nie tylko rzecz w samych kaloriach, ale w tym CO się z nimi dzieje w naszym organizmie. A dzieje się parę rzeczy: Efekt termiczny pożywienia – dla każdego z makroskładników mamy inną…