Wyrzucanie żółtek – pomysł dekady
 

 

Jednym z największych błędów, które są często spotykane u osób dbających o dietę jest strach przed ŻÓŁTKAMI jaj.



Ostatnio byłam świadkiem sytuacji, w której żółtka miały być usunięte, a omlet smażony na oleju uniwersalnym…hm  coś się tutaj kłóci! O tłuszczu do smażenia pisałam TUTAJ, o jajkach było niejednokrotnie – TU wszystkie powiązane posty.


Wracając do genialnego pomysłu wyrzucania żółtek – warto zwrócić uwagę chociażby na to, że białko to w 90% woda. Reszta to oczywiście dobrej jakości proteiny, niemniej wyrzucając żółtko nie dostarczasz tego WZORCOWEGO kompletu aminokwasów + witamin i składników mineralnych.

Wyrzucając żółtko wykorzystujesz 1/10 jaja.

Ale czy chodzi tylko o białko w jajku?

Żółtka to bogactwo zdrowych tłuszczów, cholesterolu (tak, to bardzo dobrze!), zeaksantyny, lecytyny (to ona zwalcza nadmiar lipoprotein, które są skłonne odkładać się w naczyniach krwionośnych!), witaminy A, D, E, K i mnóstwo składników mineralnych…dlaczego? Ponieważ MA BYĆ ŹRÓDŁEM wszystkiego, co potrzebne aby rozwinął się nowy, zdrowy, silny organizm!

Stąd tłuszcz, kolejny raz tak ważny. 🙂

CATEGORY: Dieta sportowca
Komentarze (2)

Też zawsze podziwiałam pomysł, że żółtko to samo zło, i znajomi się dziwią gdy mówię, że jak mają jeść samo białko to niech lepiej nic nie jedza i nie marnują dobrego jedzenia

Ludzie mają pomysły 😐

Dodaj komentarz

Twój adres email nie zostanie opublikowany. Pola, których wypełnienie jest wymagane, są oznaczone symbolem *

Witryna wykorzystuje Akismet, aby ograniczyć spam. Dowiedz się więcej jak przetwarzane są dane komentarzy.

proudly created by CoffeeCode.IT


Wszystkie Diety w sklepie taniej o 30zł!

Otrzymaj 4-tygodniowy mailing "Jak schudnąć?" i wiele więcej w przyszłości! :)

Wyślij mi newsletter (bez spamowania)!

 

Zapis do Projektu jest jednocześnie zapisem na newsletter. Akceptuję to i wiem, że w każdym momencie mogę zrezygnować.

 

Zapis do Projektu jest jednocześnie zapisem na newsletter. Akceptuję to i wiem, że w każdym momencie mogę zrezygnować.

 
    Jednym z największych błędów, które są często spotykane u osób dbających o dietę jest strach przed ŻÓŁTKAMI jaj. Ostatnio byłam świadkiem sytuacji, w której żółtka miały być usunięte, a omlet smażony na oleju uniwersalnym…hm  coś się tutaj kłóci! O tłuszczu do smażenia pisałam TUTAJ, o jajkach było niejednokrotnie –…