Jednym z największych błędów, które są często spotykane u osób dbających o dietę jest strach przed ŻÓŁTKAMI jaj.
Ostatnio byłam świadkiem sytuacji, w której żółtka miały być usunięte, a omlet smażony na oleju uniwersalnym…hm coś się tutaj kłóci! O tłuszczu do smażenia pisałam TUTAJ, o jajkach było niejednokrotnie – TU wszystkie powiązane posty.
Wracając do genialnego pomysłu wyrzucania żółtek – warto zwrócić uwagę chociażby na to, że białko to w 90% woda. Reszta to oczywiście dobrej jakości proteiny, niemniej wyrzucając żółtko nie dostarczasz tego WZORCOWEGO kompletu aminokwasów + witamin i składników mineralnych.
Wyrzucając żółtko wykorzystujesz 1/10 jaja.
Ale czy chodzi tylko o białko w jajku?
Żółtka to bogactwo zdrowych tłuszczów, cholesterolu (tak, to bardzo dobrze!), zeaksantyny, lecytyny (to ona zwalcza nadmiar lipoprotein, które są skłonne odkładać się w naczyniach krwionośnych!), witaminy A, D, E, K i mnóstwo składników mineralnych…dlaczego? Ponieważ MA BYĆ ŹRÓDŁEM wszystkiego, co potrzebne aby rozwinął się nowy, zdrowy, silny organizm!
Stąd tłuszcz, kolejny raz tak ważny. 🙂
2 Komentarze