Pieczony bataty – lepsze od ziemniaków?

Bataty to jedno z tych źródeł węglowodanów, które warto włączyć do jadłospisu, zwłaszcza w okresie treningowym, zwiększonego stresu czy po prostu – potrzeby dostarczenia węgli. 🙂

Przyznam, że tak, jak wiele osób bardzo je zachwala smakowo – tak ja jeszcze się nie przekonałam. Nadal szukam cudownego przepisu, który wszystko zmieni.

Dlaczego bataty uważane są za zdrowszy wybór niż ziemniaki?

Chciałabym udowodnić, że tak nie jest, ale faktycznie mamy parę cech, które powodują, że warto je włączyć – jako urozmaicenie (w żadnym wypadku osobom zdrowym i aktywnym nie zabraniam jedzenia ziemniaków, są naprawdę super!).

  • Bataty są źródłem większej ilości składników antyoksydacyjnych, beta-karotenu i zeaksantyny oraz luteiny (te składniki, które są też w jajkach, które przeciwdziałają miażdżycy! – tak, pamiętam, że mówię do aktywnych i dbających o siebie osób, ale wiedzy nigdy nie za wiele 😉 ). 
  • Mają podobną ilość składników mineralnych i witamin, w tym magnezu i potasu. 
  • Mają więcej cukrów prostych niż ziemniaki i tym samym mniej skrobi przy większej zawartości błonnika. Lepsza potreningówka!
  • Jest bezpieczniejszym i z reguły lepszym wyborem dla osób na diecie ograniczającej węglowodany
  • Ma mniej kalorii, więcej błonnika i mniej skrobi opornej, dzięki czemu szybciej je trawimy i dostarczamy glukozy/fruktozy/sukrozy, których ma znacznie więcej niż tradycyjny ziemniak – zaleta dla wszystkich aktywnych.
  • Są lepiej tolerowane w przypadku chorób autoimmunologicznych. 

Ponad to:

  • Ziemniaki zawierają inhibitory proteazy, które mogą wywoływać reakcje alergiczne i nasilać autoimmunologię.

W przypadku batatów mamy do czynienia z innymi substancjami antyodżywczymi, którymi są inhibitory trypsyny, które utrudniają trawienie u części osób. Jednak jakiekolwiek alergie czy nietolerancje w przypadku batatów są bardzo rzadkie. 

Jeśli jesz ziemniaki/bataty i czujesz się dobrze jak większość społeczeństwa – w ogóle nie zawracaj sobie tym głowy, tylko szukaj dobrych przepisów!

Zarówno jedne jak i drugie są super źródłem węgli dla sportowców, są lekkostrawne i sycące. No i bardzo rodzime (oczywiście mowa o tradycyjnych “pyrach”). 

Tymczasem najprostszy przepis na pieczone bataty, który bije internety. 😉

Składniki:

• 2 bataty
• 3 łyżki oliwy lub roztopionego o. kokosowego / masła klarowanego
• sól, pieprz
• rozmaryn, tymianek

Sposób przygotowania:

• Bataty obrać i pokroić w kostkę lub paski
• Zamarynować ziemniaki w tłuszczu z dodatkiem przypraw i odstawić na parę godzin (można przygotować np. w porze śniadania i zjeść na obiad/kolację).

 Po tym czasie rozgrzać piekarnik do ok. 180st.C i wyłożyć bataty na blachę. Piec około 20 minut. 

Macie jakiś ekstra sprawdzony przepis na bataty? Widziałam propozycje na mus czekoladowy z batatów – pomysł wydaje się ciekawy. 🙂

10 Comments

  • Michał

    ,
    16 stycznia 2016 @ 16:23

    Wrzuciłem ostatnio do piekarnika obok piersi z kurczaka, cukinii i normalnych ziemniaczków dwa bataty.
    Posypane ziołami prowansalskimi, pieprzem ziołowym, czerwona papryką oczywiście oblane odrobiną oliwy. Smak zachwyca, w szczególności na diecie, gdzie głównym składnikiem węgli jest kasza jaglana 😉 oczywiście nie omieszkałem zrobić do nich lekkiego dipu z jogurtu naturalnego 2% tł. i przypraw, głównie czosnku 🙂 Moja dziewczyna również zadowolona mimo tego iż jadła je pierwszy raz, a jest wielbicielką standardowych ziemniaczków. Z tym że sposób pieczenia troszeczkę inny, bo najpierw ok 30 min w 220* grzałki dolna i górna a potem ostatnie 10 min na termoobiegu. Oczywiście kawałki muszą być odpowiednio duże aby się nie spaliły 😉 polecam…

  • Dagmara Lerch

    ,
    5 sierpnia 2015 @ 07:31

    Na początku słodki smak batatów trochę mi nie pasował. Rozwiązaniem okazało się posypanie batatów (wcześniej skropionych oliwą) ostrą papryką. Po wyjęciu z piekarnika są doskonałym dodatkiem do wszelkich dań.

  • ola

    ,
    16 kwietnia 2015 @ 13:41

    Ja robie muffinki z batatow(sa na prawde super!) dodaje bataty, ok 350g, 3-4 łyżki kakao,pół avocado, jajko i odrobine jogurtu greckiego, zeby konsystencja byla troche mniej gesta, mozna dodac jeszcze ew 1/2 łyżki miodu, miksuje wszystko a na sam koniec dodaje troche pokrojonej w kostke czekolady. pieke ok 15/ 20 min w 180 stopniach.

    • Dorota

      ,
      16 kwietnia 2015 @ 15:15

      Brzmi ekstra! Do wypróbowania, dzięki. 🙂

  • Dorota Silarska

    ,
    19 stycznia 2015 @ 22:00

    Zapiekanka z batatów, ziemniaków i marchewki z ziołami prowansalskimi i oliwą z oliwek – mogłabym wcinać na okrągło, węgle po treningu jak znalazł 🙂 Można dodać do tego tofu/mięsko/rybkę – wszystko smakuje. No i frytki z batatów! Rewelacja. Kocham je po prostu za słodkawy posmak. http://www.silarska.blogspot.com

  • Piotr Krzymiński

    ,
    19 stycznia 2015 @ 16:41

    Zawsze jakaś dodatkowa możliwość obiadowa do zestawu ryż, ziemniaki czy kasza. Musze ich gdzieś poszukać.

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *


Witryna wykorzystuje Akismet, aby ograniczyć spam. Dowiedz się więcej jak przetwarzane są dane komentarzy.

Administratorem danych osobowych zbieranych za pośrednictwem sklepu internetowego jest Sprzedawca Dieta Sportowca - poradnia dietetyczna i blog, Dorota Traczyk-Bednarek. Dane są lub mogą być przetwarzane w celach oraz na podstawach wskazanych szczegółowo w polityce prywatności. Polityka prywatności zawiera pełną informację na temat przetwarzania danych przez administratora wraz z prawami przysługującymi osobie, której dane dotyczą. Kontakt z administratorem: kontakt@dieta-sportowca.pl

Otrzymaj 4-tygodniowy mailing "Jak schudnąć?" i wiele więcej w przyszłości! :)

Zgadzam się na przetwarzanie moich danych osobowych (imię, adres email) przez Sprzedawcę Dorotę Traczyk-Bednarek, al. Niepodległości 36, 61-714 Poznań w celu marketingowym. Wyrażenie zgody jest dobrowolne. Mam prawo cofnięcia zgody w dowolnym momencie bez wpływu na zgodność z prawem przetwarzania, którego dokonano na podstawie zgody przed jej cofnięciem. Mam prawo dostępu do treści swoich danych i ich sprostowania, usunięcia, ograniczenia przetwarzania, oraz prawo do przenoszenia danych na zasadach zawartych w polityce prywatności sklepu internetowego. Dane osobowe w sklepie internetowym przetwarzane są zgodnie z polityką prywatności. Zachęcamy do zapoznania się z polityką przed wyrażeniem zgody.

 

Zgadzam się na przetwarzanie moich danych osobowych (imię, adres email) przez Sprzedawcę Dorotę Traczyk-Bednarek, al. Niepodległości 36, 61-714 Poznań w celu marketingowym. Wyrażenie zgody jest dobrowolne. Mam prawo cofnięcia zgody w dowolnym momencie bez wpływu na zgodność z prawem przetwarzania, którego dokonano na podstawie zgody przed jej cofnięciem. Mam prawo dostępu do treści swoich danych i ich sprostowania, usunięcia, ograniczenia przetwarzania, oraz prawo do przenoszenia danych na zasadach zawartych w polityce prywatności sklepu internetowego. Dane osobowe w sklepie internetowym przetwarzane są zgodnie z polityką prywatności. Zachęcamy do zapoznania się z polityką przed wyrażeniem zgody.

 

Zgadzam się na przetwarzanie moich danych osobowych (imię, adres email) przez Sprzedawcę Dorotę Traczyk-Bednarek, al. Niepodległości 36, 61-714 Poznań w celu marketingowym. Wyrażenie zgody jest dobrowolne. Mam prawo cofnięcia zgody w dowolnym momencie bez wpływu na zgodność z prawem przetwarzania, którego dokonano na podstawie zgody przed jej cofnięciem. Mam prawo dostępu do treści swoich danych i ich sprostowania, usunięcia, ograniczenia przetwarzania, oraz prawo do przenoszenia danych na zasadach zawartych w polityce prywatności sklepu internetowego. Dane osobowe w sklepie internetowym przetwarzane są zgodnie z polityką prywatności. Zachęcamy do zapoznania się z polityką przed wyrażeniem zgody.

 

Dołącz do MiniKursu Świątecznego

Spraw swoim działaniem, ab y zbliżający się okres świąteczny był magiczny i przełomowy.

Zgadzam się na zapis do newslettera