Paleo pod lupą – cz. 2 – ile mięsa i jajek tygodniowo jeść aby nie przegiąć?

Czy aby być zdrowy i sprawny potrzebujesz jeść codziennie mięso? Jeszcze troszkę na temat diety paleolitycznej – to raczej rozwinięcie 1 części wpisu – czytaj tutaj. Ostatnio w dietetyce dzieją się ciekawe rzeczy. Troszkę mi przykro, bo dieta paleo poszła w pewnym momencie (medialnie) nie w stronę, która byłaby dla nas najbardziej korzystna.  Dla jasności …

Czytaj dalej
Projekt "Paleo dla Jelit" - sposób na wzdęcia / zaparcia i ile białka na paleo?

Projekt “Paleo dla Jelit” – sposób na wzdęcia / zaparcia i ile białka na paleo?

Witam Cię w kolejnym – już 5-tym – tygodniu Projektu “Paleo dla Jelit”!   /tekst jest częścią newslettera przygotowanego dla grupy uczestników, którzy biorą udział w pierwszym Projekcie na Diecie Sportowca – Projekt “Paleo dla Jelit”, który kierowany jest do osób, zmagających się z Zespołem Jelita Drażliwego oraz niediagnozowanymi, uciążliwymi zaburzeniami ze strony układu pokarmowego. W ramach …

Czytaj dalej
Owsianka jest paleo

Owsianka jest paleo // + przepisy!

Parę dni temu naukowcy z włoch odkryli prawdę, która niszczy całą paleo-logikę. (oryginalny artykuł tutaj) Otóż – nie tylko 10 000 lat temu (co zwykle podaje się za datę czasów, gdzie nie było zbóż), ale nawet 32 000 (!!) lat temu ludzie zajadali się owsianką. Owies z epoki paleolitu górnego prawdopodobnie jednak nie był dzisiejszymi …

Czytaj dalej
Paleo dla aktywnych

Paleo dla wytrzymałościowców

Kojarzy nam się przede wszystkim z crossfittem i treningami funkcjonalnymi, znajduje zastosowanie w sportach walki i interwałach siłowych oraz osób niezwiązanych ze sportem. Co z dietą paleo u wytrzymałościowców? TAK czy zdecydowane NIE? Czytaj więcej o paleo i mitach z nią związanych tutaj. [spacer color=”264C84″ icon=”fa-square-o”] Artykuł napisany został dla specjalistycznego magazynu dla triathlonistów, z …

Czytaj dalej

Śniadanie sportowca – jajka z bananem i quinoa

  Jeśli pamiętasz przepisy, które wstawiałam rok temu – pewnie i ten Cię nie zdziwi. Jednym z najbardziej odżywczych wyborów na syte i zdrowe śniadanie są oczywiście pełne cholesterolu jajka. Aby dopełnić je węglowodanami warto będzie wrzucić do nich ryż / komosę / kaszę jaglaną. Trochę słodyczy – to sezonowe lub “bazowe” owoce (banany, które …

Czytaj dalej
Spirulina

Spirulina

Spirulina – jedna z tych ciekawostek, która ostatnio robi furorę. Czy słusznie? Jeśli tak, czy jest w diecie sportowca dla niej miejsce i może ona wpłynąć szczególnie na zwiększenie wydolności lub zdolności regeneracji? Dla kogo tak, a kto powinien na nią uważać? [spacer color=”264C84″ icon=”fa-thumbs-up”] na TAK Składniki mineralne i witaminy Spirulina ma przede wszystkim …

Czytaj dalej

Pieczony bataty – lepsze od ziemniaków?

Bataty to jedno z tych źródeł węglowodanów, które warto włączyć do jadłospisu, zwłaszcza w okresie treningowym, zwiększonego stresu czy po prostu – potrzeby dostarczenia węgli. 🙂 Przyznam, że tak, jak wiele osób bardzo je zachwala smakowo – tak ja jeszcze się nie przekonałam. Nadal szukam cudownego przepisu, który wszystko zmieni. Dlaczego bataty uważane są za …

Czytaj dalej

Otrzymaj 4-tygodniowy mailing "Jak schudnąć?" i wiele więcej w przyszłości! :)

Wyślij mi newsletter (bez spamowania)!

 

Zapis do Projektu jest jednocześnie zapisem na newsletter. Akceptuję to i wiem, że w każdym momencie mogę zrezygnować.

 

Zapis do Projektu jest jednocześnie zapisem na newsletter. Akceptuję to i wiem, że w każdym momencie mogę zrezygnować.