Czy warzywa zawierają błonnik pokarmowy

Błonnik pokarmowy – jego rola w odchudzaniu i sporcie, zapotrzebowanie, suplementacja.

Błonnik pokarmowy Czym jest wyżej wymieniony składnik pokarmowy? Jaka jest jego rola w organizmie? Dieta bogata w błonnik – czyli jaka? Czy warto go suplementować? Jakie źródła błonnika polecamy? Czy więcej znaczy lepiej – jakie są zalecane ilości w dziennej racji pokarmowej? Jakie są negatywne skutki zbyt niskiego oraz zbyt wysokiego spożycia błonnika? Błonnik inaczej, …

Czytaj dalej

Pizza dla sportowca – po treningu – 900 kcal

Potrzeba matką wynalazków! Nawet nie tyle co potrzeba zrobienia pizzy, bo byłoby to zbyt banalne, ale właśnie potrzeba wykorzystania maksimum składników z lodówki w toku przygotowywania dań na kolejne dni. Zupełnie przypadkowo wyszła pizza. Jak wyszła, to wyszła, trzeba zjeść. Pizza potreningowa Nie za dużo tłuszczu, za to sporo węglowodanów w przyswajalnej i bardzo apetycznej formie. …

Czytaj dalej

Dieta mięsna, dieta karniwora – czy jedzenie samego mięsa może być zdrowe?

Dieta Mięsna / Dieta Karniwora, z ang. Carnivore diet Dieta mięsna, to dieta będąca najbardziej restrykcyjną formą diet niskowęglowodanowych (poza głodówką). Polega na jedzeniu jedynie produktów odzwierzęcych, wody i soli. Bez zbóż, bez warzyw, bez owoców, bez strączków, bez…nawet bez ziół, herbat itd. W praktyce oznacza jedzenie przede wszystkim mięsa, ryb, jaj i niekiedy nabiału. …

Czytaj dalej
Owsianka jest paleo

Owsianka jest paleo // + przepisy!

Parę dni temu naukowcy z włoch odkryli prawdę, która niszczy całą paleo-logikę. (oryginalny artykuł tutaj) Otóż – nie tylko 10 000 lat temu (co zwykle podaje się za datę czasów, gdzie nie było zbóż), ale nawet 32 000 (!!) lat temu ludzie zajadali się owsianką. Owies z epoki paleolitu górnego prawdopodobnie jednak nie był dzisiejszymi …

Czytaj dalej

Pieczony bataty – lepsze od ziemniaków?

Bataty to jedno z tych źródeł węglowodanów, które warto włączyć do jadłospisu, zwłaszcza w okresie treningowym, zwiększonego stresu czy po prostu – potrzeby dostarczenia węgli. 🙂 Przyznam, że tak, jak wiele osób bardzo je zachwala smakowo – tak ja jeszcze się nie przekonałam. Nadal szukam cudownego przepisu, który wszystko zmieni. Dlaczego bataty uważane są za …

Czytaj dalej

Jaglana czy owsiane?

  Jeszcze parę lat temu nie było o niej zbyt głośno. Panowała owsiankomania i nikt nie mówił o glutenie a o pełnoziarnistych produktach, o dodawaniu kolejnych porcji otrąb pszennych czy żytnich by podbić błonnik i zahamować głód.   Przekonani, że robimy sobie DOBRZE, robiliśmy prawdopodobnie źle… zwłaszcza, jeśli dodawaliśmy do niej masę otrąb, a nasz …

Czytaj dalej

Gęstość odżywcza piramidy zdrowego żywienia

 – o co im chodzi i dlaczego nie możemy jeść PO PROSTU gęstoodżywczo? Już pomijam to, że w ostatnich latach najniższe piętro piramidy żywieniowej zmieniono i obecnie stanowi ją AKTYWNOŚĆ FIZYCZNA. To oczywiście świadczy źle o naszym społeczeństwie (jednak zakładam, że jako czytelnik tego bloga nie dotyczy to Ciebie). Pierwsze: Warzywa i owoce.  Aż smutno patrzeć, …

Czytaj dalej

Dieta redukcyjna i … tycie.

Nie tylko nasze samopoczucie, ale i kondycja naszego serducha zaczyna się i kończy na paliwie. Wiele osób stosujących latami diety bazujące na otrębach pszennych i odtłuszczonych jogurtach – nadal tkwi w przekonaniu, że “nie wychodzi, bo geny” lub “nie wychodzi, bo w końcu nie wytrzymuję” – kochani, więcej tłuszczu, mniej pełnoziarnistych produktów, więcej warzyw i …

Czytaj dalej

Otrzymaj 4-tygodniowy mailing "Jak schudnąć?" i wiele więcej w przyszłości! :)

Wyślij mi newsletter (bez spamowania)!

 

Zapis do Projektu jest jednocześnie zapisem na newsletter. Akceptuję to i wiem, że w każdym momencie mogę zrezygnować.

 

Zapis do Projektu jest jednocześnie zapisem na newsletter. Akceptuję to i wiem, że w każdym momencie mogę zrezygnować.

 

Zgadzam się na przetwarzanie moich danych osobowych w celu wysyłki newslettera. Przeczytaj politykę prywatności".