Mleczko kokosowe – przepis najprostszy

Mleczko kokosowe - przepis

Nie wierzyłam, że to takie proste!

Kombinowałam bez gotowania, ale to te 3-5 min zmieniły kompletnie przepis na naprawdę świetne mleczko.

Super smaczne, zdrowe i super tanie. 🙂

Składniki na mleczko kokosowe:

Przygotowanie:

  • Gotuj część wody z wiórkami ok. 10 minut
  • Blenduj całość dokładnie przez ok. 4-5 minut
  • Przelej mleczko przez gęste sitko
  • Opcjonalnie: dodaj do wystudzonego mleczka łyżeczkę miodu
    lub do gotującej się wody dodaj łyżkę rodzynek

 

Mleczko kokosowe
Mleczko kokosowe

14 Komentarzy

  • Michał

    ,
    10 kwietnia 2018 o godz. 02:47

    Jak sprawa wygląda z wartościami odżywczymi?

  • Pele

    ,
    7 grudnia 2016 o godz. 09:51

    Witam, jakie wybieracie wiórki kokosowe ? Chyba nie te z marketów nasiąknięte tonami chemii ? Pozdrawiam

  • Pele

    ,
    7 grudnia 2016 o godz. 08:22

    Witam, jakie wiórki kokosowe polecacie ? No chyba nie te ze sklepu, obsypane toną chęmii, wtedy chyba zabawa mija się z celem

  • Tadmistrz

    ,
    29 lipca 2016 o godz. 19:58

    Witam witam,
    Czy takie mleczko można śmiało dodawać do takich dań tajskich gdzie mleka kokosowe są bardzo często używane, czy to zupełnie inna bajka?
    Pozdrawiam, świetna robota przy artykułach 🙂

  • Matis

    ,
    29 lipca 2016 o godz. 18:11

    Tak jak pisze karo co z pozostałą wodą jak gotujemy tylko część? I ile to ta część 😛

  • Spoks_ON

    ,
    8 kwietnia 2016 o godz. 13:50

    Robię podobnie ale daję mniej wody, dorzucam cynamon, kakao, odrobinę ksylitolu by było dalej niskowęglowe ale słodsze i mam gotowy krem, oczywiście wiórki też zjadam.

    Jak go przygotowuję to jem po posiłku (Mięso+Warzywa) dzięki czemu mam białkowy posiłek i tłuszczowy deser 🙂 Bo węgle ograniczam do przed/potreningowych posiłków.

  • karo

    ,
    30 marca 2016 o godz. 22:45

    Co oznacza “gotuj część wody z wiórkami” ?
    Ile to jest “część” wody i co z resztą wody ?

  • Krzysztof

    ,
    16 listopada 2015 o godz. 10:07

    Ten sposób, jest naprawdę dobry i sprawdzony, a przede wszystkim zdrowszy niż mleczko z puszki, ze sklepu. Pozdrawiamy.

  • Dziecko We Mgle

    ,
    12 listopada 2015 o godz. 19:20

    To nie jest najprostsze 😉 Najprostsze jest z przepisu Wegan Nerd: 100 g wiórków kokosowych, 0,7 l wody i blendowanie przez minutę, przecedzanie ;] Można doprawić do smaku.
    Żadnego gotowania, 1,5 minuty roboty i mleko gotowe do spożycia 😉
    Pozdrawiam.

    • Dorota

      ,
      13 listopada 2015 o godz. 06:16

      Proszę porównać smak. 🙂 Naprawdę jest różnica.

Dodaj komentarz

Twój adres email nie zostanie opublikowany. Pola, których wypełnienie jest wymagane, są oznaczone symbolem *

Witryna wykorzystuje Akismet, aby ograniczyć spam. Dowiedz się więcej jak przetwarzane są dane komentarzy.

Otrzymaj 4-tygodniowy mailing "Jak schudnąć?" i wiele więcej w przyszłości! :)

Wyślij mi newsletter (bez spamowania)!

 

Zapis do Projektu jest jednocześnie zapisem na newsletter. Akceptuję to i wiem, że w każdym momencie mogę zrezygnować.

 

Zapis do Projektu jest jednocześnie zapisem na newsletter. Akceptuję to i wiem, że w każdym momencie mogę zrezygnować.

 

Zgadzam się na przetwarzanie moich danych osobowych w celu wysyłki newslettera. Przeczytaj politykę prywatności".