Mleczko kokosowe – przepis najprostszy

Nie wierzyłam, że to takie proste!

Kombinowałam bez gotowania, ale to te 3-5 min zmieniły kompletnie przepis na naprawdę świetne mleczko.

Super smaczne, zdrowe i super tanie. 🙂

Składniki na mleczko kokosowe:

Przygotowanie:

  • Gotuj część wody z wiórkami ok. 10 minut
  • Blenduj całość dokładnie przez ok. 4-5 minut
  • Przelej mleczko przez gęste sitko
  • Opcjonalnie: dodaj do wystudzonego mleczka łyżeczkę miodu
    lub do gotującej się wody dodaj łyżkę rodzynek

 

Mleczko kokosowe

Mleczko kokosowe

CATEGORY: Dieta sportowca, PowerFoods, Przepisy

Powiązane wpisy

Komentarze (14)

Jak sprawa wygląda z wartościami odżywczymi?

Niestety ciężko wyliczyć w tym przypadku.

Witam, jakie wybieracie wiórki kokosowe ? Chyba nie te z marketów nasiąknięte tonami chemii ? Pozdrawiam

Witam, jakie wiórki kokosowe polecacie ? No chyba nie te ze sklepu, obsypane toną chęmii, wtedy chyba zabawa mija się z celem

Najlepiej eko 🙂 a jeśli nie – szukać takich, które w składzie nie mają dodatków.

Witam witam,
Czy takie mleczko można śmiało dodawać do takich dań tajskich gdzie mleka kokosowe są bardzo często używane, czy to zupełnie inna bajka?
Pozdrawiam, świetna robota przy artykułach 🙂

Tak, można. 🙂 Jest nieco inne, ale okej. 🙂

Tak jak pisze karo co z pozostałą wodą jak gotujemy tylko część? I ile to ta część 😛

Tyle, żeby przykryło spokojnie wiórki. Resztę dodajemy po gotowaniu. 🙂

Robię podobnie ale daję mniej wody, dorzucam cynamon, kakao, odrobinę ksylitolu by było dalej niskowęglowe ale słodsze i mam gotowy krem, oczywiście wiórki też zjadam.

Jak go przygotowuję to jem po posiłku (Mięso+Warzywa) dzięki czemu mam białkowy posiłek i tłuszczowy deser 🙂 Bo węgle ograniczam do przed/potreningowych posiłków.

Co oznacza “gotuj część wody z wiórkami” ?
Ile to jest “część” wody i co z resztą wody ?

Ten sposób, jest naprawdę dobry i sprawdzony, a przede wszystkim zdrowszy niż mleczko z puszki, ze sklepu. Pozdrawiamy.

To nie jest najprostsze 😉 Najprostsze jest z przepisu Wegan Nerd: 100 g wiórków kokosowych, 0,7 l wody i blendowanie przez minutę, przecedzanie ;] Można doprawić do smaku.
Żadnego gotowania, 1,5 minuty roboty i mleko gotowe do spożycia 😉
Pozdrawiam.

Proszę porównać smak. 🙂 Naprawdę jest różnica.

Dodaj komentarz

Twój adres email nie zostanie opublikowany. Pola, których wypełnienie jest wymagane, są oznaczone symbolem *

Witryna wykorzystuje Akismet, aby ograniczyć spam. Dowiedz się więcej jak przetwarzane są dane komentarzy.

proudly created by CoffeeCode.IT


Wszystkie Diety w sklepie taniej o 30zł!

Otrzymaj 4-tygodniowy mailing "Jak schudnąć?" i wiele więcej w przyszłości! :)

Wyślij mi newsletter (bez spamowania)!

 

Zapis do Projektu jest jednocześnie zapisem na newsletter. Akceptuję to i wiem, że w każdym momencie mogę zrezygnować.

 

Zapis do Projektu jest jednocześnie zapisem na newsletter. Akceptuję to i wiem, że w każdym momencie mogę zrezygnować.

 
Nie wierzyłam, że to takie proste! Kombinowałam bez gotowania, ale to te 3-5 min zmieniły kompletnie przepis na naprawdę świetne mleczko. Super smaczne, zdrowe i super tanie. 🙂 Składniki na mleczko kokosowe: Wiórki kokosowe – 100g Woda – 400 ml Opcjonalnie:  szczypta soli himalajskiej, łyżka rodzynek, łyżeczka miodu Przygotowanie: Gotuj…