Dzisiaj krótko i w klimacie letnim – LODY! 🙂 🙂 🙂
Przepis na regeneracyjne lody bananowe z żółtkami już dobrze znacie.
Ostatnio trzymam się wegańskich klimatów, więc dzisiaj coś dla tych, którzy chcą spróbować wersji bez jaj, bez nabiału (tu czytaj o mleku i produktach mlecznych), bez cukru i oczywiście bez glutenu. 😉

Do wersji low-carb (niskowęglowodanowej) będziecie potrzebowali:
- Truskawki / maliny / jagody – 300g (antyoksydacyjny strzał)
- Organiczny surowy olej kokosowy (polecam Coconnelle – jest przepyszny!!) – pełna łyżka lub dwie (zależnie od tego, jak energetyczne i syte chcecie lody)
- Opcjonalnie – 50ml mleczka kokosowego
- Jako dodatki warto spróbować: wiórki kokosowe / karob / cynamon / płatki migdałowe
I działamy:
- do miksera / pojemnika od blendera wrzucić zamrożone owoce, miękki olej kokosowy i dodatki
- zmiksować dokładnie
…Gotowe na ochłodę! 🙂
Ilość węglowodanów: 21g (w tym ok. 5g błonnika pokarmowego)
Kcal na porcję (1,5 łyżki oleju kokosowego): 216kcal
Olej kokosowy stanowi tutaj ciekawe urozmaicenie / dodatek. Raz, że podnosi wartość energetyczną i pozwala bardziej zaspokoić apetyt na lody/słodycze, dwa – kolejny raz – lody są bardziej sycące. 🙂 Olej kokosowy dodaje też właściwości zdrowotnych, zwłaszcza jeśli jest to dobry jakościowo olej nierafinowany (tutaj info dlaczego jest lepszy 🙂 ).
2 Comments