Owsiankę śmiało można uznać za królową śniadań osób dbających o swoje zdrowie. Nie ma chyba osoby, która jej nie próbowała, a znaczna część tych, które znam – przepadły i jedzą ją codziennie.
Do tych osób należę także sama, ponieważ owsiankę jem praktycznie od 13 lat dzień w dzień (poza okresem, gdzie jadłam małe ilości węglowodanów). Dzisiaj przepisy niskokaloryczne, sycące i po części sezonowe. Od nich rozpocznę!
1. Owsianka dyniowa z tahini i cynamonem
Mój ostatni hit. Duża objętość dzięki dyni, słodka i przepyszna! Jestem zachwycona i jednocześnie zawstydzona, że odkryłam ją dopiero teraz. 🙂
Składniki:
- Płatki owsiane – 40 g
- Puree z dyni – 90 g /pieczona dynia, u mnie piżmowa lub hokkaido, zblendowana opcjonalnie z odrobiną wody/
- Tahini – 15 g
- Skyr, naturalny – 150g
- Rodzynki / daktyle – 15 g
- Cynamon
Przygotowanie:
1. Płatki zalej wieczorem wodą, dodaj puree i wymieszaj dobrze.
2. Rano podgrzej namoczone płatki, dodaj pokrojone daktyle lub rodzynki.
3. Podaj z jogurtem typu skyr, polej tahini i posyp cynamonem.
Makro:
Kcal: 399
B: 27,7 g
T: 11 g
W: 54,5 g
(w tym prawie 8 g błonnika)
2. Owsianka z owocami leśnymi i czekoladą gorzką
Składniki:
- Płatki owsiane – 45 g
- Owoce leśne, mieszanka mrożona – 150 g
- Czekolada gorzka – 15 g
- Odżywka białkowa o neutralnym smaku (wanilia / śmietanka / biała czekolada) lub ser twarogowy chudy – 25 g / 100 g
Przygotowanie:
1. Płatki zalej wieczorem wodą.
2. Do rondelka wrzuć owoce i podgrzej z małą ilością wody.
3. Jeśli wybierasz odżywkę – rozprowadź ją w 3-4 łyżkach wody i dodaj do gorących płatków.
Jeśli wybierasz twaróg – zblenduj go z 3-4 łyżkami wody.
4. Do miski nałóż podgrzane płatki, podaj z gorącymi owocami (i twarożkiem).
5. Czekoladę rozdrobnij krojąc nożem na małe kawałki i posyp wierzch owsianki.
Makro:
wersja z odżywką / wersja z twarogiem
Kcal: 391 / 390
B: 28,3 g / 28,1 g
T: 10,5 g / 9,3 g
W: 58,9 g / 61,2
(w tym prawie 13,4 g błonnika)
3. Owsianka z białkami i śliwkami
Ta owsianka na początku może wydawać się dziwna – zupełnie jak jajecznica z bananem. 🙂 Białka w owsiance mogą wydawać się mało apetyczne, ale zaufajcie mi – nadają świetną konsystencję, dodają protein do śniadania i w ogóle nie czuć ich smaku. Smak nadają za to dodatki. 🙂
Składniki:
- Płatki owsiane – 40 g
- Śliwki węgierki, bez pestek – 150 g
- Orzechy włoskie lub masło orzechowe – 15 g
- Białka jaj z 2 jajek – 60 g
- Twaróg chudy lub skyr – duża łycha na środek – 50 g
Przygotowanie:
1. Płatki zalej wieczorem wodą w rondelku.
2. Rano dodaj białka jaj do rondelka, wymieszaj z płatkami i podgrzewaj do ścięcia białek.
3. Dodaj śliwki i masło / orzechy do owsianki.
4. Na środek wrzuć twaróg / skyr.
Makro:
wersja z odżywką / wersja z twarogiem
Kcal: 390
B: 24,5 g
T: 12,6 g
W: 50,1 g
(w tym prawie 6,1 g błonnika)
4. Owsianka budyniowa z dynią i masłem orzechowym
Składniki:
- Płatki owsiane – 35 g
- Proszek budyniowy / mąka ziemniaczana – 10 g
- Puree z dyni – 90 g /pieczona dynia (u mnie piżmowa lub hokkaido), zblendowana opcjonalnie z odrobiną wody/
- Masło orzechowe – 15 g
- Odżywka białkowa / waniliowa lub inna o delikatnym smaku / może być roślinna – 20 g
- Rodzynki / daktyle – 15 g
Przygotowanie:
1. Płatki z puree zalej wieczorem wodą, dobrze wymieszaj.
2. Rano podgrzewaj mieszaninę do wrzenia.
3. Dodaj rozprowadzony w 4-5 łyżkach wody proszek budyniowy wymieszany z odżywką do gotujących się płatków. Wymieszaj i podgrzewaj chwilę do zagęszczenia.
4. Na wierzch w miseczce dodaj masło orzechowe i owoce.
Makro:
Kcal: 399,9
B: 25,4 g
T: 11,8 g
W: 55,3 g
(w tym prawie 7,2 g błonnika)
5. Bałagan na talerzu
Składniki:
- Płatki owsiane – 40 g
- Jabłko małe – 130 g
- Owoce leśne – 100 g
- Kakao ciemne – 7 g
- Orzechy włoskie – 5 g
Dodatek białkowy, do wyboru:
- Skyr naturalny – 150g; Twaróg chudy – 100g; Odżywka białkowa (może być także roślinna) – 25 g
Przygotowanie:
1. Płatki zalej wieczorem wodą.
2. Rano podgrzej płatki i owoce leśne.
3. Jabłko pokrój w kostkę. Wszystko przełóż do miski.
4. Ciemne kakao rozprowadź w 1-2 łyżkach wody. Polej nim owsiankę na talerzu.
5. Posyp pokrojonymi orzechami.
6. Dodaj wybrane źródło białka.
Makro:
ze skyrem / twarogiem / odżywką
Kcal: 399 / 400 / 400
B: 25,5 g / 27,6 g / 27,8 g
T: 8,4 g / 8,6 g / 9,7 g
W: 62,2 g / 59,6 g / 57,3 g
(13,1 g błonnika)
Administratorem danych osobowych zbieranych za pośrednictwem sklepu internetowego jest Sprzedawca Dieta Sportowca - poradnia dietetyczna i blog, Dorota Traczyk-Bednarek. Dane są lub mogą być przetwarzane w celach oraz na podstawach wskazanych szczegółowo w polityce prywatności. Polityka prywatności zawiera pełną informację na temat przetwarzania danych przez administratora wraz z prawami przysługującymi osobie, której dane dotyczą. Kontakt z administratorem: kontakt@dieta-sportowca.pl