Wytrawne tarty dla aktywnych, które pokochasz! (niskotłuszczowe, wegetariańskie)

Tarty przede wszystkim znane są w wersji na słodko. Dzisiaj zapraszam na tarty w wersji wytrawnej, które dodatkowo są całkiem fit! 🙂

Po prostu bajka! Do wykonania poniższych przepisów potrzebujemy sprawnych rąk, dozy cierpliwości i głodnego brzucha. 😉

Do dzieła!

Wytrawna tarta z kurkami

SPÓD

  • 300g mąki pszennej, gryczanej lub pszennej pełnoziarnistej
  • 2 jaja
  • 150g jogurtu greckiego lub gęstego jogurtu naturalnego
  • szczypta soli

MASA

  • 600g jogurtu naturalnego
  • 2 łyżki mąki
  • 2 jaja

       Wszystkie składniki mieszamy ze sobą w misce do uzyskania jednolitej i gładkiej masy. Najlepiej użyć do tego własnych rąk. Nie bójmy się dodać więcej mąki.
Jeśli masa jest wciąż mokra to znak, że potrzebujemy jej więcej. Po wyrobieniu ciasta formujemy z niego kulkę i wkładamy do lodówki na 30-60min. Po tym czasie ciasto wałkujemy do grubości ok. 3mm. Nie przejmujcie się tym, że jest ono “gumowate” – to normalne. Ułatwia nam to jednocześnie formowanie, nie rozklejając się.

Gdy spód zostanie uformowany na formie, wkładamy ją do piekarnika rozgrzanego do 200 stopni na 7-9 min.

Po czym wyjmujemy i wlewamy masę.

Pieczemy ponownie przez ok. 10 minut.

 

Tarta z batatów

SPÓD

  • 300g mąki pszennej, gryczanej lub pszennej pełnoziarniste
  • 2 jaja
  • 150g jogurtu greckiego lub gęstego jogurtu naturalnego
  • szczypta soli

Niczym się nie różni, prawda? Łączymy, by uzyskać gładką masę, która nie przykleja się do palców. Wykładamy na blaszce od tarty i pieczemy w 200 stopniach przez 7 min.

 Utrwalamy!

A teraz najdłuższa część…

MASA

  • pół batata
  • 2 łyżki jogurtu greckiego
  • 2 łyżki mąki gryczanej, pszennej
  • 2 jaja
  • szczypta gałki muszkatołowej
  • szczypta pieprzu
  • szczypta soli

Batata obieramy ze skórki i kroimy w kostkę. Wkładamy do nagrzanego do 200 stopni piekarnika na 45-60 min. Batat musi być miękki, by łatwo dał się zblendować. Resztę składników łączymy ze sobą. Puree z ziemniaka łączymy z masą i wylewamy na spód od tarty. Pieczemy 10 min.

 

Temperatura grzania nie zmienia się w żadnym z etapów.

 

 

Lubisz to? Lubisz, co? Podziel się więc z innymi:Share on Facebook
Facebook
Tweet about this on Twitter
Twitter
Pin on Pinterest
Pinterest
CATEGORY: Bez kategorii, Dieta sportowca, Dieta w praktyce - porady, Przepisy

Powiązane wpisy

Dodaj komentarz

Twój adres email nie zostanie opublikowany. Pola, których wypełnienie jest wymagane, są oznaczone symbolem *

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.

proudly created by CoffeeCode.IT

Otrzymaj 4-tygodniowy mailing "Jak schudnąć?" i wiele więcej w przyszłości! :)

Wyślij mi newsletter (bez spamowania)!

FreshMail.pl