Najlepsza przekąska między treningami jest jedna!
No, maks dwie, bo zawsze są banany. 😉
Dieta triathlonistów bywa wyzwaniem. Dwa treningi dziennie, pomiędzy praca, obowiązki i niespodziewane sytuacje. Nie zawsze jest miejsce na wielkie gotowanie i planowanie dokładnych rozpisek, choć ci bardziej zaangażowani szukają pomocy, aby to całkiem rozsądnie zorganizować i nie musieć myśleć o diecie.
Przepis podałam jednej z moich podopiecznych (Chcesz dołączyć? Kliknij!), której rytm dnia też jest napięty – codzienne treningi, praca, dom, wyjazdy.
W ramach przekąski między-treningowej i/lub drugiego śniadania sprawdził się ten przepis: bogaty w węglowodany, białko, no i nieco koniecznego tłuszczu.
Wyszły świetne!
Poniżej załączam makro dla ciekawskich.
Składniki:
- 2 szklanki płatków owsianych
- 1 banan
- ½ szklanka owoców suszonych
- ½ szklanki orzechów/nasion
- 2 łyżki masła orzechowego lub naturalnego
- miarka odżywki białkowej
- ½ szklanki ciecierzycy konserwowej (odsączona)
- 2 łyżki miodu lub cukru
- 100-150 ml wody,
- ½ łyżeczki proszku do pieczenia
Przygotowanie:
- Zalej wodą płatki
- Zblenduj z bananem, cieciorką i masłem orzechowym
- Dodaj resztę posiekanych dodatków i pieczesz na papierze do pieczenia
- Piecz w 180 st. przez 15-20 minut.
Polecam uformować dosyć duże ciacha – mogą być klejące, ale jak się upieką to będą w porządku.
Makroskładniki na całość:
Kcal: 1913 kcal
Białka: 74 g (15%)
Węglowodany: 233 g (50%)
Tłuszcze: 74 g (35%)
Makro na 1 ciastko przy 15 ciastkach na przepis:
Kcal: 128 kcal
Białka: 5 g
Węglowodany: 15,5 g
Tłuszcze: 5 g
Tego rodzaju przepisy zawsze wychodzą! Masz składniki? No to do dzieła!
3 Comments