Owsianka jest paleo // + przepisy!

Parę dni temu naukowcy z włoch odkryli prawdę, która niszczy całą paleo-logikę.

(oryginalny artykuł tutaj)

Otóż – nie tylko 10 000 lat temu (co zwykle podaje się za datę czasów, gdzie nie było zbóż), ale nawet 32 000 (!!) lat temu ludzie zajadali się owsianką. Owies z epoki paleolitu górnego prawdopodobnie jednak nie był dzisiejszymi błyskawicznymi płatkami owsianymi Kelloga czy innego Quackera Oats’a, więc może nie panikujmy.

Media trąbią: “Paleo jest szkodliwe!“, “Naturalna dieta naszych przodków może nie być wcale taka prosta, jak początkowo zakładaliśmy.” – jednak wciąż jest to dieta nieprzetworzona. Ot co. Kropka.

Niemniej jest to ciekawostką – już 32 tysiące lat temu ludzie obrabiali, wrzucali do wody i gotowali płatki owsiane.

Przypadek? Pewnie tak, bo nie zawsze mieli pod ręką coś świeżego. Radzić sobie trzeba, a być wybrednym pewnie nie było w modzie. No ale ale, kochani. Dosyć żarcików, czas na komentarz:

Owsianka jest paleo. 

I CO? 🙂

No nic.

Jeść czy nie?

Owsianka  / fot. foter.com

To, czy nazywasz się “paleo” czy nie – nie ma kompletnie znaczenia.

32 tysiące lat później wiemy, o co chodzi w ewentualnej szkodliwości płatków owsianych (czytaj tutaj, jeśli jeszcze nie wiesz) – i to, czy działają na nas dobrze, czy źle. Czasami metodą sprawdzania. I tak, jeszcze parę lat temu nie wyobrażałam sobie śniadania innego niż owsianka. Dopiero po jej eliminacji większość problemów trawiennych (a przecież błonnik! przecież węglowodany oporne!) odeszła w zapomnienie. I nie, to nie był przypadek. 



Płatki owsiane



Jeśli jesteś aktywny, nie prowadzisz diety wysokotłuszczowej i nie dosypujesz do niej otrębów, nie masz przy tym nadwrażliwości, cieknącego jelita, alergii i ogólnie czujesz się dobrze – jak najbardziej tak!

Nie ma potrzeby unikania jak ognia płatków owsianych (nawet tych zanieczyszczonych glutenem ). 

Płatki owsiane zawierają prozdrowotne beta-glukany, które mają potwierdzone działanie redukujące poziom cholesterolu i regulujące jego gospodarkę. Faktycznie białko znajdujące się w płatkach owsianych jest po części podobne do gliadyny, jednak wciąż – nie jest agresywne, a osoby, które mają nietolerancje glutenu nie powinny traktować go jako gluten stricte. Tak czy siak – owsianka jest spoko! 🙂

Diety moich podopiecznych/w większości/ zawierają płatki owsiane – i wiecie co? Mają się dobrze! 🙂

Wracając do nazewnictwa, bo wiele osób ma z tym problem:


“Jak mogę być paleo i żyć w społeczeństwie?”

“Nie mogę być paleo, jeśli chcę mieć życie towarzyskie?”



Naprawdę? Czy prozaiczna rzecz jak wyjście z przyjaciółmi na kolację (z ziemniakami / ryżem, czy nawet …. makaronem!) oznacza, że Twoja dieta jest skreślona / do kitu, a Ty nie JESTEŚ PALEO?

Nie identyfikuj swojej osoby przez styl odżywiania. Dbaj o siebie, ruszaj się, pij dużo czystej wody i jedz skromnie (chyba, że jesteś sportowcem – wtedy jedz dużo! 😉 ), ciesz się i zdrowiem, i życiem, i jedzeniem. Bądź sobą, nie paleo (i tak nie jesteś w stanie).

 

Don't be so serious!

Don’t be so serious!

 

ALE jeśli owsianka Tobie szkodzi, wolisz unikać zbóż – współczesne paleo-owsianki (teraz już wiemy, że nasze paleo to tak naprawdę modyfikacja paleodiety! 😉 ) – powstały w ilościach hurtowych by wyjść naprzeciw ludziom, którzy tęsknią do porannej miski ciepłej “papki”. Przeczytaj mojego ebooka, który wyjaśni Tobie jak zrobić to najlepiej.



Oto parę pomysłów na alternatywy owsianki:

(owsianki jako-tako nie zastąpi moim zdaniem nic)

Numer 1 – Paleo “owsianka”

Składniki:

  • łyżka siemienia lnianego
  • łyżka mąki kokosowej
  • łyżka nasion chia
  • parę rodzynek
  • garść orzechów włoskich
  • filiżanka mleka roślinnego
  • cynamon, gałka muszkatołowa

Przygotowanie:

1. Podprażyć krótko siemie i mąkę
2. Dodać mleczko, nasiona chia, przyprawy.
3. Gotować ok. 5 minut mieszając co jakiś czas
4. Dodać rodzynki, orzechy
(inspiracja tutaj)

Numer 2 – Paleo “owsianka” z chia

Składniki:

  • pół szklanki mleka roślinnego
  • 2 łyżki nasion chia
  • 2 łyżki masła orzechowego
  • 3 daktyle (pokrojone, zalane wrzątkiem)
  • przyprawy
  • jabłko, obrane i starte na tarce
  • parę dowolnych orzechów

Przygotowanie:

1. Wymieszać całość poza orzechami, odstawić na 15minut
2. Podgrzewać w małym rondelku mieszając, ok. 5-10minut
3. Posypać przyprawami, dodać pokruszone orzechy

 

Paleo śniadanie z chia

Paleo śniadanie z chia / fot. foter.com

 

Numer 3 – Samurajanka

Samurajanka – to hicior chyba najbardziej zbliżony do owsianki (w końcu mamy węglowodany). Sportowa odmiana paleo, przepis autorski – w końcu z jajkami. 😉

Składniki:

  • kasza jaglana – pół szklanki
  • 2-3 żółtka
  • banan
  • garstka rodzynek
  • łyżka orzechów
  • przyprawy: cynamon, gałka, szczypta soli himalajskiej
  • opcj. mleko ryżowe 

Przygotowanie:

1. Kaszę ugotować w wodzie/wodzie z mleczkiem  i szczyptą soli w rondelku
2. Dodać pokrojonego banana, rodzynki, przyprawy, wymieszać
3. Zdjąć rondelek z ognia i dodać żółtka jaj
 
Voila! 🙂 Smacznego.
 
Gwoli wyjaśnienia – post ten nie ma was przekonywać do tego, żeby codziennie zajadać się płatkami owsianymi mówiąc, że są paleo. NIE NALEŻĄ do diety paleolitycznej i nie będą, ponieważ zwyczajnie kłócą się z jej <diety> zasadami.

Tytuł posta wziął się od odkrycia włoskich badaczy: “HURRA! MOŻEMY JEŚĆ OWSIANKĘ JEŚLI JESTEŚMY NA DIECIE PALEO!“.

Zdanie “Parę dni temu naukowcy z Włoch odkryli prawdę, która niszczy całą paleo-logikę” to także IRONIA.

To odkrycie NIC NIE ZMIENIA.

To właśnie chciałam przekazać.

CATEGORY: Ciekawostki i inne, Przepisy
Komentarze (1)

Dlatego ja nie korzystam z żadnych specjalnych diet. Zdrowe odżywiane to co innego. Pięć posiłków dziennie i trening. Ważne żeby dostarczać odpowiednich składników odżywczych. Polecam ten artykuł. http://www.kr…a.pl/zdrowie/dieta-sportowca-skladniki-odzywcze/

Dodaj komentarz

Twój adres email nie zostanie opublikowany. Pola, których wypełnienie jest wymagane, są oznaczone symbolem *

Witryna wykorzystuje Akismet, aby ograniczyć spam. Dowiedz się więcej jak przetwarzane są dane komentarzy.

proudly created by CoffeeCode.IT


Wszystkie Diety w sklepie taniej o 30zł!

Otrzymaj 4-tygodniowy mailing "Jak schudnąć?" i wiele więcej w przyszłości! :)

Wyślij mi newsletter (bez spamowania)!

 

Zapis do Projektu jest jednocześnie zapisem na newsletter. Akceptuję to i wiem, że w każdym momencie mogę zrezygnować.

 

Zapis do Projektu jest jednocześnie zapisem na newsletter. Akceptuję to i wiem, że w każdym momencie mogę zrezygnować.

 
Parę dni temu naukowcy z włoch odkryli prawdę, która niszczy całą paleo-logikę. (oryginalny artykuł tutaj) Otóż – nie tylko 10 000 lat temu (co zwykle podaje się za datę czasów, gdzie nie było zbóż), ale nawet 32 000 (!!) lat temu ludzie zajadali się owsianką. Owies z epoki paleolitu górnego…