Parę dni temu naukowcy z włoch odkryli prawdę, która niszczy całą paleo-logikę.
Otóż – nie tylko 10 000 lat temu (co zwykle podaje się za datę czasów, gdzie nie było zbóż), ale nawet 32 000 (!!) lat temu ludzie zajadali się owsianką. Owies z epoki paleolitu górnego prawdopodobnie jednak nie był dzisiejszymi błyskawicznymi płatkami owsianymi Kelloga czy innego Quackera Oats’a, więc może nie panikujmy.
Media trąbią: “Paleo jest szkodliwe!“, “Naturalna dieta naszych przodków może nie być wcale taka prosta, jak początkowo zakładaliśmy.” – jednak wciąż jest to dieta nieprzetworzona. Ot co. Kropka.
Niemniej jest to ciekawostką – już 32 tysiące lat temu ludzie obrabiali, wrzucali do wody i gotowali płatki owsiane.
Przypadek? Pewnie tak, bo nie zawsze mieli pod ręką coś świeżego. Radzić sobie trzeba, a być wybrednym pewnie nie było w modzie. No ale ale, kochani. Dosyć żarcików, czas na komentarz:
Owsianka jest paleo.
I CO? 🙂
No nic.

To, czy nazywasz się “paleo” czy nie – nie ma kompletnie znaczenia.
32 tysiące lat później wiemy, o co chodzi w ewentualnej szkodliwości płatków owsianych (czytaj tutaj, jeśli jeszcze nie wiesz) – i to, czy działają na nas dobrze, czy źle. Czasami metodą sprawdzania. I tak, jeszcze parę lat temu nie wyobrażałam sobie śniadania innego niż owsianka. Dopiero po jej eliminacji większość problemów trawiennych (a przecież błonnik! przecież węglowodany oporne!) odeszła w zapomnienie. I nie, to nie był przypadek.
Płatki owsiane
Jeśli jesteś aktywny, nie prowadzisz diety wysokotłuszczowej i nie dosypujesz do niej otrębów, nie masz przy tym nadwrażliwości, cieknącego jelita, alergii i ogólnie czujesz się dobrze – jak najbardziej tak!
Nie ma potrzeby unikania jak ognia płatków owsianych (nawet tych zanieczyszczonych glutenem ).
Płatki owsiane zawierają prozdrowotne beta-glukany, które mają potwierdzone działanie redukujące poziom cholesterolu i regulujące jego gospodarkę. Faktycznie białko znajdujące się w płatkach owsianych jest po części podobne do gliadyny, jednak wciąż – nie jest agresywne, a osoby, które mają nietolerancje glutenu nie powinny traktować go jako gluten stricte. Tak czy siak – owsianka jest spoko! 🙂
Diety moich podopiecznych/w większości/ zawierają płatki owsiane – i wiecie co? Mają się dobrze! 🙂
Wracając do nazewnictwa, bo wiele osób ma z tym problem:
“Jak mogę być paleo i żyć w społeczeństwie?”
“Nie mogę być paleo, jeśli chcę mieć życie towarzyskie?”
Naprawdę? Czy prozaiczna rzecz jak wyjście z przyjaciółmi na kolację (z ziemniakami / ryżem, czy nawet …. makaronem!) oznacza, że Twoja dieta jest skreślona / do kitu, a Ty nie JESTEŚ PALEO?
Nie identyfikuj swojej osoby przez styl odżywiania. Dbaj o siebie, ruszaj się, pij dużo czystej wody i jedz skromnie (chyba, że jesteś sportowcem – wtedy jedz dużo! 😉 ), ciesz się i zdrowiem, i życiem, i jedzeniem. Bądź sobą, nie paleo (i tak nie jesteś w stanie).

ALE jeśli owsianka Tobie szkodzi, wolisz unikać zbóż – współczesne paleo-owsianki (teraz już wiemy, że nasze paleo to tak naprawdę modyfikacja paleodiety! 😉 ) – powstały w ilościach hurtowych by wyjść naprzeciw ludziom, którzy tęsknią do porannej miski ciepłej “papki”. Przeczytaj mojego ebooka, który wyjaśni Tobie jak zrobić to najlepiej.
Oto parę pomysłów na alternatywy owsianki:
(owsianki jako-tako nie zastąpi moim zdaniem nic)
Numer 1 – Paleo “owsianka”
Składniki:
- łyżka siemienia lnianego
- łyżka mąki kokosowej
- łyżka nasion chia
- parę rodzynek
- garść orzechów włoskich
- filiżanka mleka roślinnego
- cynamon, gałka muszkatołowa
Przygotowanie:
Numer 2 – Paleo “owsianka” z chia
Składniki:
- pół szklanki mleka roślinnego
- 2 łyżki nasion chia
- 2 łyżki masła orzechowego
- 3 daktyle (pokrojone, zalane wrzątkiem)
- przyprawy
- jabłko, obrane i starte na tarce
- parę dowolnych orzechów
Przygotowanie:

Numer 3 – Samurajanka
Samurajanka – to hicior chyba najbardziej zbliżony do owsianki (w końcu mamy węglowodany). Sportowa odmiana paleo, przepis autorski – w końcu z jajkami. 😉
Składniki:
- kasza jaglana – pół szklanki
- 2-3 żółtka
- banan
- garstka rodzynek
- łyżka orzechów
- przyprawy: cynamon, gałka, szczypta soli himalajskiej
- opcj. mleko ryżowe
Przygotowanie:
Tytuł posta wziął się od odkrycia włoskich badaczy: “HURRA! MOŻEMY JEŚĆ OWSIANKĘ JEŚLI JESTEŚMY NA DIECIE PALEO!“.
Zdanie “Parę dni temu naukowcy z Włoch odkryli prawdę, która niszczy całą paleo-logikę” to także IRONIA.
To odkrycie NIC NIE ZMIENIA.
To właśnie chciałam przekazać.
1 Comment