Potrzeba matką wynalazków!
Nawet nie tyle co potrzeba zrobienia pizzy, bo byłoby to zbyt banalne, ale właśnie potrzeba wykorzystania maksimum składników z lodówki w toku przygotowywania dań na kolejne dni.
Zupełnie przypadkowo wyszła pizza. Jak wyszła, to wyszła, trzeba zjeść.
Pizza potreningowa
Nie za dużo tłuszczu, za to sporo węglowodanów w przyswajalnej i bardzo apetycznej formie.
Idealna dla tych, którzy nie mogą zbyt dużo błonnika, zwłaszcza po mocnym treningu.
Składniki:
- Mąka typ 500-650 – 130 g
- Oliwa z oliwek – 17 g
- Świeże drożdże – 30 g
- + łyżeczka cukru
- Mozzarella light – 80 g
- Szynka serrano / prosciutto – 50 g
- Pomidor, ogórek kiszony, papryka czerwona – dowolne warzywa
- Sól
- Sos: koncentrat pomidorowy – 70 g, zioła prowansalskie, ząbek czosnku, ew. świeża bazylia, sól, pieprz, ocet balsamiczny
Przygotowanie:
- Świeże drożdże zalać ciepłą (nie gorącą) wodą 100 ml z łyżeczką cukru
- Mąkę wsypać do miski, powoli dodawać oliwę (10 g) i rozczyn z drożdży mieszając
- Wyrobić ciasto aż nie będzie klejące
- Odstawić je na ok. 45min w ciepłe miejsce
- W tym czasie pokroić składniki i zrobić sos mieszając koncentrat i przyprawy oraz oliwę (7 g)
- Rozwałkować ciasto, można stworzyć 3 małe pizze i posmarować sosem oraz przybrać dodatkami: szynką, warzywami, serem mozzarella
- Piec w dobrze rozgrzanym piekarniku w najwyższej temperaturze przez 10-12 minut, do czasu aż brzegi będą przypieczone
Makro:
- Kalorie: 927 kcal
- Białko: 51 g (21%)
- Węglowodany: 120 g (48%)
- Błonnik: 7,4 g
- Tłuszcz: 33,3 g (31%)
2 Comments