FireProof Coffee – kawa dla sportowców

FireProof Coffee

Potrzebujesz nowej inspiracji kawowo-śniadaniowej?

Nadjeżdża bezglutenowa, wegańska i wciąż PALEO – FireProof Coffee!!! 🙂
Kawowa alternatywa dla wszystkich, którzy wolą węgle z rana w smacznej kompozycji niż kawę solo z tłuszczem*. 😉 

Składniki:

  • Mleczko kokosowe własnej roboty -> Przepis tutaj – 100-200ml – w zależności jak wielki kubek robisz.
  • Daktyle – suszone lub świeże – garść – wg uznania – im więcej, tym słodsza będzie kawa i tym więcej węglowodanów znajdzie się w Twoim porannym napoju bogów 😉
  • Espresso lub mocna czarna kawa parzona – 1 lub 2!
  • Opcjonalnie – cynamon cejloński* , imbir, goździki

* to nie to samo co ‘sklepowy’, kup tutaj najlepszej jakości cynamon – smak obłędny, a działanie antyoksydacyjne 10x większe. 🙂

 

Przygotowanie:

  1. Mleczko podgrzać
  2. Dodać posiekane daktyle i chwilkę moczyć/gotować (ok 3 minuty)
  3. (opcjonalnie: dodać przyprawy do mleczka, po skończeniu gotowania wyłowić goździki)
  4. Przygotować espresso / kawę  (najlepiej w prawdziwej włoskiej kawiarce **)
  5. Wymieszać składniki
  6. Zblendować

 BANALNE, proste, prze-smaczne i pełne słodkiej energii na początek dnia! 😉 


Co jest w niej wyjątkowego?

Poza oczywistą zawartością kofeiny FireProof Coffee zawiera porcję szybkich weglowodanów, które dodadzą energii do działania na początek dnia 😉 Daktyle, które wchodzą w jej skład są dobrym źródłem potasu, który jest niezbędny do właściwej pracy mięśni <w tym serca>, regulacji ciśnienia krwi, a także koncentracji.

Zbyt mała ilość potasu jest niebezpieczna, bo serducho może po prostu się zatrzymać, a przy mniejszych niedoborach nie będziesz w stanie kontynuować ćwiczeń.

Jeśli jesteś aktywny – tym bardziej musisz o nie dbać, bo bez serca nie ma życia i miłości! 😉 




*odnoszę się do popularnej w środowisku paleo Bulletproof® Coffee, której autorem jest Dave Asprey.

 


FireProof jest oczywiście żartobliwym nawiązaniem 😉
**Odkąd kupiłam to cudo z polecenia przyjaciela-włocha, jestem jeszcze bardziej uzależniona)

5 Komentarzy

  • Ola

    ,
    21 września 2016 o godz. 11:45

    tak się zastanawiam czy zamiast daktyli można użyć syropu daktylowego? pytam w kontekście zrobienia takiej kawy w pracy gdzie używać blendera nie zamierzam 😀 i czy mleczko kokosowe musi być domowe czy dla leniwych/zabieganych może być takie z puszki?
    pozdrawiam

  • Magda

    ,
    12 maja 2016 o godz. 07:41

    Jak myślisz czy kawę można zastąpić cykorią? Wiem, że chodzi tu o pobudzenie, ale jeżeli chodzi o lekki psiłek z rana to chyba będzie się to zaliczać? 🙂

  • Bieganie Uskrzydla

    ,
    30 marca 2016 o godz. 20:42

    Świetny przepis na napój zarówno z kofeiną, jak i dobrą ilością węglowodanów. Idealny produkt dla biegaczy. Serce to jedyny mięsień ludzki, który pracuje od początku po sam koniec życia, więc wybitnie należy o niego dbać. Dzięki za świetne porady. Oby biegało się nam wszystkim lepiej. Pozdrawiam, Kamil z http://bieganieuskrzydla.pl/

Dodaj komentarz

Twój adres email nie zostanie opublikowany. Pola, których wypełnienie jest wymagane, są oznaczone symbolem *

Witryna wykorzystuje Akismet, aby ograniczyć spam. Dowiedz się więcej jak przetwarzane są dane komentarzy.

Otrzymaj 4-tygodniowy mailing "Jak schudnąć?" i wiele więcej w przyszłości! :)

Wyślij mi newsletter (bez spamowania)!

 

Zapis do Projektu jest jednocześnie zapisem na newsletter. Akceptuję to i wiem, że w każdym momencie mogę zrezygnować.

 

Zapis do Projektu jest jednocześnie zapisem na newsletter. Akceptuję to i wiem, że w każdym momencie mogę zrezygnować.

 

Zgadzam się na przetwarzanie moich danych osobowych w celu wysyłki newslettera. Przeczytaj politykę prywatności".