Szukając powiązania między sportowcami a Kubusiem Puchatkiem, jedyne przychodzące na myśl powiązanie to MIÓD.
Dlaczego aktywni go uwielbiają?
Wbrew pozorom, nie składa się on z samych cukrów. Znajdują się w nim niewielkie ilości aminokwasów, witaminy (głównie B1, B2, B3, B6, kwas foliowy, witamina C), w sumie około 200-300 różnych składników. 20% masy stanowi woda.
Spośród pierwiastków, które znajdziemy w miodzie, wyróżnić można potas, magnez, wapń i fosfor.
Jego smak w największym stopniu kształtują kwasy organiczne i olejki eteryczne.
Jak działa i jak z tego może skorzystać sportowiec?
- Acetylocholina i potas w nim zawarte regulują pracę serca, wzmacniają siłę jego skurczu i wydolność.
- Ma on łagodne działanie uspokajające – wieczorem, po intensywnym dniu treningowym zasypianie bywa problematyczne dla wielu sportowców. Miód może delikatnie wspomagać odpoczynek.
- Białka i enzymy w nim zawarte, mają działanie antybakteryjne, dzięki temu pomaga w ustępowaniu początkowych objawów przeziębienia. Mowa tu o objawach takich, jak: kaszel, chrypa, ból i drapanie gardła. Miód świetnie sprawdza się w nawilżaniu dróg oddechowych i pomaga znieść uczucie suchości. Co jak co, ale swobodne oddychanie to podstawa dobrego treningu!
- Miód jest gęsto-energetyczny! Ma to swoją zaletę u tych sportowców, którzy mają wysokie zapotrzebowanie energetyczne.
Łatwiej będzie dodać do diety 20 g (około łyżkę miodu) zawierającego mniej więcej 70 kcal (pochodzącej głównie z glukozy i fruktozy), niż np. zjeść porcję owoców o takiej samej wartości energetycznej, które będą kolejnym sporym objętościowo posiłkiem w ciągu dnia.
Uwaga! Miód w sprzedaży sezonowej w sklepie naszych partnerów – MxVolley!
100% naturalny, z własnej pasieki od zdrowych i zadowolonych pszczół – jednym słowem – palce lizać! Miód w dobrej cenie!
Oprócz kanapek z miodem czy dodawania go do owsianki…jak używać miód?
1. Dodawaj go razem z cytryną i szczyptą soli do domowego napoju izotonicznego!
2. Miksuj w koktajlach potreningowych!
3. Piecz ciasteczka owsiane z jego dodatkiem!
4. Wymieszaj razem z masłem orzechowym lub tahini; powstanie z tego nieziemski sos, np. do jaglanki!
Jak przechowywać miód aby zachować jego dobroczynne właściwości?
- Należy zadbać o szczelne zamknięcie słoika.
- Najlepiej w temperaturze około 10 stopni, czyli latem polecam chowanie go do lodówki.
- Krystalizacja, czyli wytrącanie kryształków cukru jest procesem naturalnym i nie zmienia jego wartości odżywczych; szybkość tego procesu zależy od ilości glukozy i wody.
Kto nie powinien spożywać miodu?
- Podstawowym przeciwwskazaniem jest nietolerancja tego produktu objawiająca się problemami skórnymi (świąd, wysypka, pokrzywka) lub ze strony układu pokarmowego (biegunki, nudności, wymioty) oraz w niektórych przypadkach ze strony układu oddechowego ( skurcz oskrzeli lub niezyt nosa). Wtedy oczywiście powinno się przerwać podawanie miodu.
- Reakcje uczuleniowe są skutkiem występowania w miodzie pyłku kwiatowego lub trwa które mogą się do niego przedostać za pośrednictwem pszczół czy powietrza. Najczęściej objawy te występują po spożyciu miodu spadziowego.
- Miód nie powinien być również podawany noworodkom i niemowlętom z tego powodu, że ich układ pokarmowy nie jest jeszcze dostatecznie wykształcony a pH jakie w nim panuje pozwala na rozwój bakterii Clostridium difficile, nieszkodliwej dla osób dorosłych w ilości, która można znajdować się w miodzie.
Administratorem danych osobowych zbieranych za pośrednictwem sklepu internetowego jest Sprzedawca Dieta Sportowca - poradnia dietetyczna i blog, Dorota Traczyk-Bednarek. Dane są lub mogą być przetwarzane w celach oraz na podstawach wskazanych szczegółowo w polityce prywatności. Polityka prywatności zawiera pełną informację na temat przetwarzania danych przez administratora wraz z prawami przysługującymi osobie, której dane dotyczą. Kontakt z administratorem: kontakt@dieta-sportowca.pl