Kanapka z kotletem i inne wytrawne tosty dla sportowca

Kanapki są wygodne i nikt tego nie zaprzeczy. Jeśli wybierzesz dobry chleb, to kanapka w Twoim menu będzie świetnym rozwiązaniem. Ważne jednak, abyś taką kanapeczkę skomponował właściwie i stąd dzisiejsze propozycje!

Działamy! Dzisiaj kilka przepisów na kanapki dla sportowca, które możesz zabrać do pracy, na uczelnię lub zjeść przed treningiem. Ostatnio były wytrawne owsianki, możesz nadrobić wpis!

Uwaga: Każdą poniższą kanapkę możesz przygotować na ciepło, w tosterze. Jeśli korzystasz z opiekacza możesz użyć pergaminu, aby nie przypalić pieczywa.

WYTRAWNE

Kanapka z kotletem w 3 wersjach

Sztandarowy produkt, który kojarzy się niejednej osobie z dzieciństwem lub czasami PRL’u (starszym czytelnikom). Mój tata brał do pracy kanapkę z kotletem i miał rację! Co prawda ten kotlet nieco różnił się od mojej propozycji, ale kanapka z kotletem pozostanie na zawsze w moim sercu. Propozycje mam dwie. Zarówno dla osoby na diecie tradycyjnie zdrowej, jak i roślinnej. Wszyscy będą mogli się na nią skusić.

Składniki:

  • Pieczywo na zakwasie lub domowe z glutenem (klik po przepis) – 2 duże kromki – 100 g
  • Pierś z indyka – 70 g / Chude mięso wołowe – 60 g / Tofu naturalne – 80 g
  • Awokado – 70 g
  • Papryka – 30 g
  • Czosnek – 1/2 ząbka
  • Szczypior – łyżka
  • Sok z limonki / cytryny – łyżeczka
  • Pomidor – opcjonalnie – plasterek

Sposób przygotowania:

1. Mięso/tofu przyprawić solą, pieprzem i papryką wędzoną. Grillować na patelni teflonowej w bardzo cienkich plasterkach.
2. Z awokado, pokrojonej drobno papryki, soli, pieprzu, czosnku, soku z limonki przygotować proste guacamole. Wymieszać z posiekanym szczypiorkiem.
3. Całość podać w pieczywie z plastrem pomidora.

Makroskładniki:

Indyk:
Kcal: 392
Białko: 21,1 g
Tłuszcze: 13 g
Węglowodany: 58,4 g
(błonnik: 11,3 g przy chlebie żytnim razowym)

Wołowina (awokado: 50g):
Kcal: 392
Białko: 20,2 g
Tłuszcze: 13,9 g
Węglowodany: 56,9 g
(błonnik: 10,7 g przy chlebie żytnim razowym)

Tofu:
Kcal: 390
Białko: 14,2 g
Tłuszcze: 16 g
Węglowodany: 59,7 g
(błonnik: 12 g przy chlebie żytnim razowym)

Śniadaniowa z pastą z tuńczyka

Składniki:

  • Pieczywo na zakwasie lub domowe bez glutenu (klik po przepis) – 2 duże kromki – 100 g
  • Tuńczyk w sosie własnym, odsączony – 60 g
  • Twaróg półtłusty – 40 g
  • Kiełki, dowolne – 15 g
  • Oliwa z oliwek lub olej lniany – 5 g
  • Ogórek kiszony – 1/2 sztuki

Sposób przygotowania:

1. Tuńczyka wymieszaj dokładnie z twarogiem, dodaj pieprz i olej/oliwę.
2. Ogórka pokrój na plasterki i wymieszaj z pastą oraz kiełkami.
3. Całość podać w pieczywie.

Makro:

Białko: 26,5 g
Tłuszcze: 9,4 g
Węglowodany: 53,6 g
(błonnik: 8,7 g przy chlebie żytnim razowym)

Wariacja TofuCheeseTahini

Składniki:

  • Pieczywo na zakwasie lub domowe – 2 duże kromki – 100 g
  • Tofu naturalne lub Twaróg półtłusty – 100 g
  • Tahini – 15 g
  • Rzeżucha – garstka
  • Pomidor, ogórek świeży – po plasterku

Sposób przygotowania:

1. Tofu / Twaróg pokroić na plasterki. Opcjonalnie grillować na patelni teflonowej w bardzo cienkich plasterkach.
2. Pieczywo posmarować tahini, podać z tofu i warzywami.

Makro:

Kcal: 379
Białko: 17,3 g
Tłuszcze: 14 g
Węglowodany: 57,4 g
(w tym błonnik: 8,7 g przy chlebie żytnim razowym)

Roślinna z fasolowym wnętrzem

Składniki:

  • Pieczywo na zakwasie lub domowe – 2 duże kromki – 100 g
  • Fasola konserwowa, z puszki – 80 g
  • Koncentrat pomidorowy – 30 g
  • Szczypiorek / natka pietruszki – 5-10 g
  • Oliwa z oliwek lub olej lniany – 7 g
  • Sok z cytryny – kilka kropel
  • Opcj. rzeżucha
  • Pieprz, papryka wędzona lub słodka

Sposób przygotowania:

1. Z fasoli, koncentratu, zieleniny, soku, przypraw i oliwy przygotuj pastę – dokładnie połącz widelcem lub zblenduj.
2. Podaj z kiełkami, np. rzeżuchą.
3. Całość podać w pieczywie..

Makro:

Kcal: 384
Białko: 14 g
Tłuszcze: 9,6 g
Węglowodany: 66 g
(błonnik: 15,7 g przy chlebie żytnim razowym)

Delikatna mozzarellka z pesto

Składniki:

  • Pieczywo na zakwasie lub domowe (klik po przepis) – 2 duże kromki – 100 g
  • Mozzarella light – 60 g
  • Pesto – 20 g
  • Pomidor suszony lub świeży – 2 sztuki / pół sztuki
  • Opcjonalnie – ogórek kiszony – 1 sztuka

Sposób przygotowania:

1. Mozzarellę pokroić na plasterki. Pieczywo posmarować pesto i podać z pomidorem.
2. Podać ze świeżym oregano lub posypać całość suszonymi ziołami.

Makro:

Kcal: 373
Białko: 19 g
Tłuszcze: 12 g
Węglowodany: 56,3 g
(w tym błonnik: 9,6 g przy chlebie żytnim razowym)

Na bogato camembert mango style

Składniki:

  • Pieczywo na zakwasie lub domowe – 2 duże kromki – 80 g
  • Camembert light – 60 g
  • Masło – 5 g
  • Mango świeże – 2 plasterki – 40 g
  • Rzeżucha – garstka
  • Powidła – 5 g

Sposób przygotowania:

1. Ser pokroić na plasterki. Pieczywo posmarować masłem.
2. Podać z cienkimi plasterkami mango, rzeżuchą i powidłami.

Makro:

Kcal: 405
Białko: 19,4 g
Tłuszcze: 13,2 g
Węglowodany: 60,8 g
(w tym błonnik: 9,2 g przy chlebie żytnim razowym)

ALE TO SŁODKIE!

Słodkie kanapki pojawią się w kolejnym poście! Na dziś tylko drożdżówka.

5 Comments

  • Weronika Bi.

    ,
    15 marca 2019 @ 17:39

    Świetne przepisy! Nawet nie jestem na żadnej szczególnej diecie, po prostu szukałam pomysłów na ciekawe kanapki. Ta z tofu i tahini najbardziej do mnie przemawia i na pewno wypróbuję. Tak samo jak dodam kiszonego do mojego standardowego śniadania mozzarella pesto. Fajnie musi odświeżyć 🙂

  • Kejt

    ,
    15 lutego 2019 @ 10:47

    A wydawało się, że kanapka to taka nudna sprawa, a tu proszę – tyle pysznych propozycji! Idealnie, bo akurat kończyły mi się pomysły na zdrowe i smaczne śniadania do pracy – ileż można jeść owsiankę i musli z jogurtem 😀 Na pewno wypróbuję tę propozycję z kotletem, bo raz, że mięso, a dwa, że moje ukochane guacamole. Dzięki!

    • Dorota Traczyk

      ,
      15 lutego 2019 @ 11:33

      Dzięki! 🙂 Wpadnij niedługo na słodkie przepisy. 😉

  • D-P

    ,
    8 lutego 2019 @ 19:32

    Jestem wdzięczny za ten post! Mam duży problem ze śniadaniami. Szukałem przepisów, ale nic nigdy nie trafiało w mój gust. Te propozycje wyglądają wyśmienicie. A co z jajkiem? Warto dorzucić do kanapki?

    • Dorota Traczyk

      ,
      9 lutego 2019 @ 09:38

      Jajko sprawdzi się świetnie! :))) Może być i kanapka z jajkiem gotowanym jak i z omletem. Pozdrawiam 🙂

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *


Witryna wykorzystuje Akismet, aby ograniczyć spam. Dowiedz się więcej jak przetwarzane są dane komentarzy.

Administratorem danych osobowych zbieranych za pośrednictwem sklepu internetowego jest Sprzedawca Dieta Sportowca - poradnia dietetyczna i blog, Dorota Traczyk-Bednarek. Dane są lub mogą być przetwarzane w celach oraz na podstawach wskazanych szczegółowo w polityce prywatności. Polityka prywatności zawiera pełną informację na temat przetwarzania danych przez administratora wraz z prawami przysługującymi osobie, której dane dotyczą. Kontakt z administratorem: kontakt@dieta-sportowca.pl

Otrzymaj 4-tygodniowy mailing "Jak schudnąć?" i wiele więcej w przyszłości! :)

Zgadzam się na przetwarzanie moich danych osobowych (imię, adres email) przez Sprzedawcę Dorotę Traczyk-Bednarek, al. Niepodległości 36, 61-714 Poznań w celu marketingowym. Wyrażenie zgody jest dobrowolne. Mam prawo cofnięcia zgody w dowolnym momencie bez wpływu na zgodność z prawem przetwarzania, którego dokonano na podstawie zgody przed jej cofnięciem. Mam prawo dostępu do treści swoich danych i ich sprostowania, usunięcia, ograniczenia przetwarzania, oraz prawo do przenoszenia danych na zasadach zawartych w polityce prywatności sklepu internetowego. Dane osobowe w sklepie internetowym przetwarzane są zgodnie z polityką prywatności. Zachęcamy do zapoznania się z polityką przed wyrażeniem zgody.

 

Zgadzam się na przetwarzanie moich danych osobowych (imię, adres email) przez Sprzedawcę Dorotę Traczyk-Bednarek, al. Niepodległości 36, 61-714 Poznań w celu marketingowym. Wyrażenie zgody jest dobrowolne. Mam prawo cofnięcia zgody w dowolnym momencie bez wpływu na zgodność z prawem przetwarzania, którego dokonano na podstawie zgody przed jej cofnięciem. Mam prawo dostępu do treści swoich danych i ich sprostowania, usunięcia, ograniczenia przetwarzania, oraz prawo do przenoszenia danych na zasadach zawartych w polityce prywatności sklepu internetowego. Dane osobowe w sklepie internetowym przetwarzane są zgodnie z polityką prywatności. Zachęcamy do zapoznania się z polityką przed wyrażeniem zgody.

 

Zgadzam się na przetwarzanie moich danych osobowych (imię, adres email) przez Sprzedawcę Dorotę Traczyk-Bednarek, al. Niepodległości 36, 61-714 Poznań w celu marketingowym. Wyrażenie zgody jest dobrowolne. Mam prawo cofnięcia zgody w dowolnym momencie bez wpływu na zgodność z prawem przetwarzania, którego dokonano na podstawie zgody przed jej cofnięciem. Mam prawo dostępu do treści swoich danych i ich sprostowania, usunięcia, ograniczenia przetwarzania, oraz prawo do przenoszenia danych na zasadach zawartych w polityce prywatności sklepu internetowego. Dane osobowe w sklepie internetowym przetwarzane są zgodnie z polityką prywatności. Zachęcamy do zapoznania się z polityką przed wyrażeniem zgody.

 

Dołącz do MiniKursu Świątecznego

Spraw swoim działaniem, ab y zbliżający się okres świąteczny był magiczny i przełomowy.

Zgadzam się na zapis do newslettera