Kanapki są wygodne i nikt tego nie zaprzeczy. Jeśli wybierzesz dobry chleb, to kanapka w Twoim menu będzie świetnym rozwiązaniem. Ważne jednak, abyś taką kanapeczkę skomponował właściwie i stąd dzisiejsze propozycje!
Działamy! Dzisiaj kilka przepisów na kanapki dla sportowca, które możesz zabrać do pracy, na uczelnię lub zjeść przed treningiem. Ostatnio były wytrawne owsianki, możesz nadrobić wpis!
Uwaga: Każdą poniższą kanapkę możesz przygotować na ciepło, w tosterze. Jeśli korzystasz z opiekacza możesz użyć pergaminu, aby nie przypalić pieczywa.
WYTRAWNE
Kanapka z kotletem w 3 wersjach
Sztandarowy produkt, który kojarzy się niejednej osobie z dzieciństwem lub czasami PRL’u (starszym czytelnikom). Mój tata brał do pracy kanapkę z kotletem i miał rację! Co prawda ten kotlet nieco różnił się od mojej propozycji, ale kanapka z kotletem pozostanie na zawsze w moim sercu. Propozycje mam dwie. Zarówno dla osoby na diecie tradycyjnie zdrowej, jak i roślinnej. Wszyscy będą mogli się na nią skusić.
Składniki:
- Pieczywo na zakwasie lub domowe z glutenem (klik po przepis) – 2 duże kromki – 100 g
- Pierś z indyka – 70 g / Chude mięso wołowe – 60 g / Tofu naturalne – 80 g
- Awokado – 70 g
- Papryka – 30 g
- Czosnek – 1/2 ząbka
- Szczypior – łyżka
- Sok z limonki / cytryny – łyżeczka
- Pomidor – opcjonalnie – plasterek
Sposób przygotowania:
1. Mięso/tofu przyprawić solą, pieprzem i papryką wędzoną. Grillować na patelni teflonowej w bardzo cienkich plasterkach.
2. Z awokado, pokrojonej drobno papryki, soli, pieprzu, czosnku, soku z limonki przygotować proste guacamole. Wymieszać z posiekanym szczypiorkiem.
3. Całość podać w pieczywie z plastrem pomidora.
Makroskładniki:
Indyk:
Kcal: 392
Białko: 21,1 g
Tłuszcze: 13 g
Węglowodany: 58,4 g
(błonnik: 11,3 g przy chlebie żytnim razowym)
Wołowina (awokado: 50g):
Kcal: 392
Białko: 20,2 g
Tłuszcze: 13,9 g
Węglowodany: 56,9 g
(błonnik: 10,7 g przy chlebie żytnim razowym)
Tofu:
Kcal: 390
Białko: 14,2 g
Tłuszcze: 16 g
Węglowodany: 59,7 g
(błonnik: 12 g przy chlebie żytnim razowym)
Śniadaniowa z pastą z tuńczyka
Składniki:
- Pieczywo na zakwasie lub domowe bez glutenu (klik po przepis) – 2 duże kromki – 100 g
- Tuńczyk w sosie własnym, odsączony – 60 g
- Twaróg półtłusty – 40 g
- Kiełki, dowolne – 15 g
- Oliwa z oliwek lub olej lniany – 5 g
- Ogórek kiszony – 1/2 sztuki
Sposób przygotowania:
1. Tuńczyka wymieszaj dokładnie z twarogiem, dodaj pieprz i olej/oliwę.
2. Ogórka pokrój na plasterki i wymieszaj z pastą oraz kiełkami.
3. Całość podać w pieczywie.
Makro:
Białko: 26,5 g
Tłuszcze: 9,4 g
Węglowodany: 53,6 g
(błonnik: 8,7 g przy chlebie żytnim razowym)
Wariacja TofuCheeseTahini
Składniki:
- Pieczywo na zakwasie lub domowe – 2 duże kromki – 100 g
- Tofu naturalne lub Twaróg półtłusty – 100 g
- Tahini – 15 g
- Rzeżucha – garstka
- Pomidor, ogórek świeży – po plasterku
Sposób przygotowania:
1. Tofu / Twaróg pokroić na plasterki. Opcjonalnie grillować na patelni teflonowej w bardzo cienkich plasterkach.
2. Pieczywo posmarować tahini, podać z tofu i warzywami.
Makro:
Kcal: 379
Białko: 17,3 g
Tłuszcze: 14 g
Węglowodany: 57,4 g
(w tym błonnik: 8,7 g przy chlebie żytnim razowym)
Roślinna z fasolowym wnętrzem
Składniki:
- Pieczywo na zakwasie lub domowe – 2 duże kromki – 100 g
- Fasola konserwowa, z puszki – 80 g
- Koncentrat pomidorowy – 30 g
- Szczypiorek / natka pietruszki – 5-10 g
- Oliwa z oliwek lub olej lniany – 7 g
- Sok z cytryny – kilka kropel
- Opcj. rzeżucha
- Pieprz, papryka wędzona lub słodka
Sposób przygotowania:
1. Z fasoli, koncentratu, zieleniny, soku, przypraw i oliwy przygotuj pastę – dokładnie połącz widelcem lub zblenduj.
2. Podaj z kiełkami, np. rzeżuchą.
3. Całość podać w pieczywie..
Makro:
Kcal: 384
Białko: 14 g
Tłuszcze: 9,6 g
Węglowodany: 66 g
(błonnik: 15,7 g przy chlebie żytnim razowym)
Delikatna mozzarellka z pesto
Składniki:
- Pieczywo na zakwasie lub domowe (klik po przepis) – 2 duże kromki – 100 g
- Mozzarella light – 60 g
- Pesto – 20 g
- Pomidor suszony lub świeży – 2 sztuki / pół sztuki
- Opcjonalnie – ogórek kiszony – 1 sztuka
Sposób przygotowania:
1. Mozzarellę pokroić na plasterki. Pieczywo posmarować pesto i podać z pomidorem.
2. Podać ze świeżym oregano lub posypać całość suszonymi ziołami.
Makro:
Kcal: 373
Białko: 19 g
Tłuszcze: 12 g
Węglowodany: 56,3 g
(w tym błonnik: 9,6 g przy chlebie żytnim razowym)
Na bogato camembert mango style
Składniki:
- Pieczywo na zakwasie lub domowe – 2 duże kromki – 80 g
- Camembert light – 60 g
- Masło – 5 g
- Mango świeże – 2 plasterki – 40 g
- Rzeżucha – garstka
- Powidła – 5 g
Sposób przygotowania:
1. Ser pokroić na plasterki. Pieczywo posmarować masłem.
2. Podać z cienkimi plasterkami mango, rzeżuchą i powidłami.
Makro:
Kcal: 405
Białko: 19,4 g
Tłuszcze: 13,2 g
Węglowodany: 60,8 g
(w tym błonnik: 9,2 g przy chlebie żytnim razowym)
ALE TO SŁODKIE!
Słodkie kanapki pojawią się w kolejnym poście! Na dziś tylko drożdżówka.
5 Comments