Co jeść w trakcie przeziębienia wirusowego?

Maska grypa koronawirus

Jaka dieta w okresie wirusowym? Co jeść podczas choroby?

W związku z panującym koronawirusem, ale także okresem grypy i przeziębień nasuwa się pytanie o to, jak jeść podczas choroby.

– Czy któreś z makro- lub mikroskładników wspomogą organizm w trakcie zwalczania z infekcji i warto zwiększyć ich podaż?

– Utrzymywać deficyt energetyczny czy zwiększyć podaż kalorii?

– A może jeść same warzywa i dać organizmowi odpocząć?

– No i w końcu: Czy jeśli spada aktywność, należy jeść mniej pomimo głodu?

Przede wszystkim chcemy podkreślić, że prawidłowe żywienie sprzyja szybszemu powrotowi do zdrowia. Nie warto w tym okresie wprowadzać deficytu energetycznego ponieważ jest to dodatkowe obciążenie dla organizmu, który już i tak zmaga się z infekcją. Najprawdopodobniej przedłużysz w ten sposób czas trwania choroby, a nawet zaostrzysz jej przebieg.

Jeśli chorobie towarzyszy gorączka, nasze zapotrzebowanie energetyczne wzrasta, każdy stopień powyżej 36,6 to wzrost zapotrzebowania na energię o mniej więcej 10-15%. Ale, ale…należy pamiętać, że zwykle choroba wiąże się z ograniczeniem aktywności fizycznej, co przełoży się na niższy współczynnik aktywności fizycznej w poniższym wzorze. 🙂

Chcąc oszacować adekwatną liczbę kcal należy pomnożyć PPM (podstawowa przemiana materii) x PAL 1,2 – 1,39 (dla osoby leżącej lub w przypadku braku aktywności).

Każdy stopień podwyższonej temperatury to dodatkowe 10 – 15% od końcowej wartości.

Przykład:

  • PPM Marty wynosi 1500 kcal, temperatura ciała podczas choroby wynosi 38,6 stopni 1500 x 1,3(PAL) = 1950 kcal
  • Temperatura ciała Marty jest podwyższona o 2 stopnie Celsjusza, przyjmijmy, że każdy stopień to wzrost CPM o 13% ( wybrałyśmy środkową wartość )
    2 x 13 = 26 1950kcal + 1950kcal x 26% = 2457 kcal

2457 kcal – tyle wynosi całkowite zapotrzebowanie na energię Marty podczas podwyższonej temperatury.

Poza wartością energetyczną diety bardzo ważny jest również dobór produktów.

Dieta powinna być:

    • lekkostrawna
    • z ograniczeniem cukrów prostych czyli głównie cukru stołowego, czyli także słodyczy
      Możesz jeść owoce, jednak warto wybierać te mniej słodkie tj. owoce jagodowe, jabłka i grejpfruty Dlaczego tak? Nadmiar cukrów prostych będzie dodatkową pożywką dla bakterii
    • bogata w produkty o działaniu przeciwzapalnym czyli np. bogate w kwasy omega 3 tłuste ryby morskie, ale i kurkumę czy oleje roślinne. Pomocne mogą okazać się również zawierające bakterie probiotyczne produkty mleczne fermentowane, czyli kefiry oraz jogurty.
    • zawierająca cebulę oraz czosnek, które wykazują działanie antybakteryjne. Czosnek zawiera allicynę, która pomoże w walce z wirusami.
    • dobrana pod kątem makroskładników. Z racji zmniejszonej aktywności fizycznej, możesz zmniejszyć podaż węglowodanów na korzyść tłuszczu. Jednak zwróć uwagę, aby były to tłuszcze nienasycone, czyli w głównej mierze pochodzenia roślinnego oraz te z tłustych ryb morskich.
    • zasobna w pełnowartościowe białko takie jak ryby, drób, gotowane na miękko jajka czy nabiał (unikaj przetworzonych produktów z dodatkiem cukru)
    • odpowiednia pod kątem obróbki termicznej. Najlepiej wykorzystywać gotowanie lub pieczenie w pergaminie bez dodatku tłuszczu (techniki zalecane przy diecie lekkostrawnej)
    • zasobna w cynk i selen
      Znajdziesz je w orzechach/pestkach, wątróbce, owocach morza i rybach, pełnoziarnistych zbożach
    • zawierająca witaminę C, która pewnie nie skróci istotnie czasu choroby jednak ochroni organizm przed działaniem wolnych rodników. Jako że lepiej zapobiegać niż leczyć dodamy jeszcze, że warto suplementować witaminę D3. Wg badań jej niedobory ma ok.90% Polaków, co istotnie zwiększa u nich ryzyko infekcji. Rekomendowana dawka do 2000 UI lub 4000UI, jeśli Twoje BMI jest większe niż 30.

 

 

Literatura:

  • Kunachowicz H., Nadolna I., Przygoda B., Iwanow K.: Tabele składu i wartości odżywczej żywności. Wydawnictwo Lekarskie PZWL, Warszawa 2005.
  • https://www.ncbi.nlm.nih.gov/pmc/articles/PMC39…
  • https://www.cochranelibrary.com/cdsr/doi/10.100…
  • https://www.ncbi.nlm.nih.gov/pubmed/27509842
  • Bergman, P., Lindh, Å. U., Björkhem-Bergman, L., & Lindh, J. D. (2013). Vitamin D and Respiratory Tract Infections: A Systematic Review and Meta-Analysis of Randomized Controlled Trials. PLoS ONE, 8(6), e65835.
  • Mossad, S. B. (1996). Zinc Gluconate Lozenges for Treating the Common Cold. Annals of Internal Medicine, 125(2), 81. doi:10.7326/0003-4819-125-2-199607150-00001
  • Krzysik M., Biernat J., Grajeta H.: Wpływ wybranych składników odżywczych pożywienia na funkcjonowanie układu odpornościowego Cz. II. Immunomodulacyjne działanie witamin i pierwiastków śladowych na organizm człowieka. Adv Clin Exp Med 2007, 16, 1, 123–133,
  • Nahas R , Balla A.: Complementary and alternative medicine for prevention and treatment of the common cold. Can Fam Physician. 2011;57(1):313-6

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *


Witryna wykorzystuje Akismet, aby ograniczyć spam. Dowiedz się więcej jak przetwarzane są dane komentarzy.

Administratorem danych osobowych zbieranych za pośrednictwem sklepu internetowego jest Sprzedawca Dieta Sportowca - poradnia dietetyczna i blog, Dorota Traczyk-Bednarek. Dane są lub mogą być przetwarzane w celach oraz na podstawach wskazanych szczegółowo w polityce prywatności. Polityka prywatności zawiera pełną informację na temat przetwarzania danych przez administratora wraz z prawami przysługującymi osobie, której dane dotyczą. Kontakt z administratorem: kontakt@dieta-sportowca.pl