Szybki wegański jaglak w 5 krokach! – Przepis na tartę dla aktywnych!

To ciasto będzie Cię prześladować dopóki go nie zrobisz. Tak stało się ze mną. Potem jeszcze kazało się udostępnić na blogu.

Zainspirowana tartą jedzoną na mieście, wymyśliłam własną, choć zupełnie inną.

Ma mnóstwo zalet!

  • superłatwa (i już nie masz wymówki żeby jej nie zrobić)
  • nie marnujesz prądu na piekarnik
  • bogata w węglowodany i nienasycone kwasy tłuszczowe
  • zbliżająca ludzi – wszyscy chcą kawałek, i już wiesz skąd te tłumy przed Twoją kuchnią!
  • nie zajmuje dużo miejsca, jeśli masz małe mieszkanie (łatwo ją schować w żołądku)
  • idealna po treningu i do kawy
  • jeśli jednak jakiś kawałek się uda ocalić, można spakować do pudełka i zabrać do pracy/szkoły

Ma też wady:

  • trzeba iść do sklepu po składniki, których nie masz, przez co zwiększasz wydatek energetyczny w ciągu dnia i MUSISZ zjeść więcej {…}
  • trzeba się nią podzielić, żeby nie wyhodować sobie wrogów
  • krem i spód wyjada się podczas przygotowania (lepiej zrobić większą porcję)

A teraz sedno sprawy i plan działania!

Przygotuj:

  • 100g Daktyli
  • 120g płatków owsianych
  • 120g orzeszków ziemnych niesolonych
  • 3 łyżki wody
  • 1 łyżeczkę cynamonu
  • 100g Kaszy jaglanej
  • 1 łyżka (25g) miodu lub syropu z agawy
  • 300g dowolonego mleka (roślinne / naturalne – wszystko jest spoko)
  • 60g domowych powideł
  • 3 figi suszone lub świeże

Działaj:

  1. Zmiksuj daktyle z orzeszkami, płatkami, wodą i cynamonem, wyłóż formę z papierem, włóż do lodówki.
  2. Ugotuj kaszę z mlekiem, dodaj miód/syrop i zmiksuj na gładki budyń (chociaż wersja szybka podpowiada, że nie musisz).
  3. Posmaruj spód powidłami, wylej budyń jaglany, połóż plastry pokrojonych fig.
  4. Schładzaj w lodówce ok 1 godziny.
  5. Zjedz!

 

Makro dla ciekawskich(całość):

 

Lubisz to? Lubisz, co? Podziel się więc z innymi:Share on Facebook
Facebook
Tweet about this on Twitter
Twitter
Pin on Pinterest
Pinterest
CATEGORY: Dieta w praktyce - porady, PowerFoods, Przepisy

Powiązane wpisy

Komentarze (6)

Pani Zosiu, czy jest opcja przeliczyć wagę składników (np 125 g płatków) na szklanki itp? Nie posiadam wagi i już określenie, czy 60 g powideł to łyżka czy 2 sprawia mi trudność. I jeszcze jedno pytanie – rozumiem, że mleka 300 ml, a nie g?

Pani Kaju, dziękujemy za pytanie. 🙂 Polecamy korzystanie w takim przypadku (jeśli przeliczników brakuje) ze strony http://www.ilewazy.pl/ – dzięki niej znajdzie Pani odpowiedź na swoje pytania. W późniejszych przepisach postaramy się o tym pamiętać. 300g mleka będzie równe 1 i 1/3 standardowej szklanki mleka. 🙂

Genialna tarta, tylko rzeczywiście lepiej zrobić większą porcję, bo szybko schodzi 😉 smakowała nawet tym, którzy na co dzień preferują tradycyjne słodkości!

Najgorsze, że właśnie ukryć się nie da i zawsze trzeba się z kimś podzielić… o zjedzeniu całego samemu można pomarzyć :D.

Szukałam podobnego przepisu, wielkie dzięki! Dam znak jak wyjdzie 🙂

Czekam na wieści! 🙂

Dodaj komentarz

Twój adres email nie zostanie opublikowany. Pola, których wypełnienie jest wymagane, są oznaczone symbolem *

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.

proudly created by CoffeeCode.IT

Otrzymaj 4-tygodniowy mailing "Jak schudnąć?" i wiele więcej w przyszłości! :)

Wyślij mi newsletter (bez spamowania)!

 
To ciasto będzie Cię prześladować dopóki go nie zrobisz. Tak stało się ze mną. Potem jeszcze kazało się udostępnić na blogu. Zainspirowana tartą jedzoną na mieście, wymyśliłam własną, choć zupełnie inną. Ma mnóstwo zalet! superłatwa (i już nie masz wymówki żeby jej nie zrobić) nie marnujesz prądu na piekarnik bogata […]