- ma najwięcej witaminy C – NIE MA.
Dla przykładu 100g porcja:
- porzeczki czarnej -183mg
- szpinak 69mg
- kapusta biała (nie kiszona) – 48mg
No i kiszona: ok.16mg w 100g
Sprawdza się jednak świetnie w okresie przeziębień, ale nie tylko z racji na witaminy, a przede wszystkim – bakterie fermentacji mlekowej.
2. Kiszona to nie kwaszona (temat nie taki prosty);
To, o czym chcę napisać może was zawieść – z moich obserwacji wynika, że producenci zamiennie stosują terminologię i kupując kapustę kwaszoną możecie otrzymać całkowicie naturalną kiszoną kapustę. Kontaktowałam się w tej sprawie z paroma firmami i niektórym możemy zaufać.
Warto być czujnym i sprawdzać skład. W moim odczuciu jeśli dodaje się octu, powinno być to uwzględnione w składzie – kapusta przedstawiona na zdjęciu prawdopodobnie go miała, ponieważ zwyczajnie dało się go wyczuć w ostrym smaku – jednak jak jest w rzeczywistości, widzimy powyżej.
Moje ulubione ostatnio śniadanie – gdyby tylko jajka wyszły na miękko. |
Jak najlepiej ją zjadać?
Polecam z kminkiem i olejem lnianym. Najlepsze co może być. Tak fantastycznie odbudowuje właściwe środowisko bakteryjne, jak nic innego.
- pół talerza kapusty
- łyżka oleju lnianego
- łyżeczka kminku
- + ekstra polecam łyżkę/dwie koncentratu pomidorowego
Administratorem danych osobowych zbieranych za pośrednictwem sklepu internetowego jest Sprzedawca Dieta Sportowca - poradnia dietetyczna i blog, Dorota Traczyk-Bednarek. Dane są lub mogą być przetwarzane w celach oraz na podstawach wskazanych szczegółowo w polityce prywatności. Polityka prywatności zawiera pełną informację na temat przetwarzania danych przez administratora wraz z prawami przysługującymi osobie, której dane dotyczą. Kontakt z administratorem: kontakt@dieta-sportowca.pl