- ma najwięcej witaminy C – NIE MA.
Dla przykładu 100g porcja:
- porzeczki czarnej -183mg
- szpinak 69mg
- kapusta biała (nie kiszona) – 48mg
No i kiszona: ok.16mg w 100g
Sprawdza się jednak świetnie w okresie przeziębień, ale nie tylko z racji na witaminy, a przede wszystkim – bakterie fermentacji mlekowej.
2. Kiszona to nie kwaszona (temat nie taki prosty);
To, o czym chcę napisać może was zawieść – z moich obserwacji wynika, że producenci zamiennie stosują terminologię i kupując kapustę kwaszoną możecie otrzymać całkowicie naturalną kiszoną kapustę. Kontaktowałam się w tej sprawie z paroma firmami i niektórym możemy zaufać.
Warto być czujnym i sprawdzać skład. W moim odczuciu jeśli dodaje się octu, powinno być to uwzględnione w składzie – kapusta przedstawiona na zdjęciu prawdopodobnie go miała, ponieważ zwyczajnie dało się go wyczuć w ostrym smaku – jednak jak jest w rzeczywistości, widzimy powyżej.
![]() |
Moje ulubione ostatnio śniadanie – gdyby tylko jajka wyszły na miękko. |
Jak najlepiej ją zjadać?
Polecam z kminkiem i olejem lnianym. Najlepsze co może być. Tak fantastycznie odbudowuje właściwe środowisko bakteryjne, jak nic innego.
- pół talerza kapusty
- łyżka oleju lnianego
- łyżeczka kminku
- + ekstra polecam łyżkę/dwie koncentratu pomidorowego