Bób, czyli fava beans po polsku – przepis taki, że lepszego nie ma

Bób, z angielskiego fava beans lub broad beans – sezonowy, uwielbiany, niskokaloryczny i wysokobiałkowy.

  • Wspaniała roślina, należąca do strączków o ciekawym, delikatnym smaku.
  • Ekstra szybka do przygotowania.
  • Niskokaloryczna – 100g to tylko 66kcal – aż 7,1g białka, 0,4g tłuszczu, 14g węglowodanów
  • Zawiera mega dużo błonnika (w łupinach koniecznie), foliany, witaminy z grupy B, witaminę K, mangan itd.
  • Porcja 200g dostarcza Wam dobowe zapotrzebowanie na ryboflawinę i wit. K.
  • Rekomendowana przez Hannibala Lectera (klik)

    Głupio nie skorzystać, kiedy na targach 400-500g paczki są po 3-5 zł.
Bób - najprościej

Bób – najprościej

Dzisiaj przepis najprostszy. Przekąskowy lub jako dodatek do obiadu.


Potrzebujesz:

  • Bób – 400-500g (mniej się nie opłaca, bo i tak będziesz chciał dogotować więcej 😉 )
  • Olej kokosowy / Ghee – 2 łyżki
  • Natka pietruszki – pół pęczka
  • Pieprz – 2 szczypty
  • Sól himalajska – szczypta lub dwie

Do dzieła:

  • Gotuj bób przez 4 minuty, odlej wodę. Tłuszcz rozgrzej, wrzuć bób, chwilkę podsmażaj.
  • Teraz decyzja należy do Ciebie: obierasz lub jesz w całości.

    Łupinki bobu mają sporo błonnika i pomagają w zapobieganiu występowaniu ewentualnych wzdęćwięc nie dość, że nie musisz nic obierać to jeszcze efekt jest lepszy. To tak, jak w jedzeniu owoców ze skórką (no, poza banankiem i poza tymi, które są pryskane milion razy).
  • Następnie oprósz go solą, pieprzem i dużą, dużą ilością posiekanej natki pietruszki.

    Co jeszcze możesz zrobić z bobu?

  • Pasty – miksując go z oliwkami / ziołami / suszonymi pomidorami / kaparami
  • Zupę krem – dodać kawałek buraka, marchwi, zioła, mleczko kokosowe lub kawałek masła lub żółtko
  • Zapiekać z warzywami i batatami
  • Kombinować – jest masa różnych opcji na korzystanie z jego dobrodziejstw! 🙂
Lubisz to? Lubisz, co? Podziel się więc z innymi:Share on FacebookShare on Google+Tweet about this on TwitterPin on Pinterest
CATEGORY: Ciekawostki i inne, Dieta sportowca, Przepisy

Powiązane wpisy

Komentarze (2)

Bób jest pycha! 🙂 jednak to zalecenie jedzenia z łupinami na wzdęcia wydaje mi się nad wyraz optymistyczne 😉 u mnie to nie działa

Uwielbiam bób <3 idę zrobić pastę 🙂

Dodaj komentarz

Twój adres email nie zostanie opublikowany. Pola, których wypełnienie jest wymagane, są oznaczone symbolem *

proudly created by CoffeeCode.IT

Otrzymaj 4-tygodniowy mailing "Jak schudnąć?" i wiele więcej w przyszłości! :)

Wyślij mi newsletter (bez spamowania)!

FreshMail.pl