Wegański, superzdrowy i “bezwszystkiego“, czyli tak, jak chcemy!
Flapjack orzechowy, w wersji wegańskiej! 🙂
Składniki suche:
- 1/2 szklanki niepalonej kaszy gryczanej, opcj. mąki gryczanej
- 2/3 szklanki płatków owsianych
- 1/2 szklanki orzechów włoskich
- 1/4 szklanki wiórków kokosowych
- 3 łyżki chia/siemienia lnianego
- 1/4 łyżeczki cynamonu
- 1/4 łyżeczki soli
Składniki mokre:
- 2 bardzo dojrzałe banany
- 4 łyżki masła orzechowego
- 1/4 szklanki cukru kokosowego LUB miodu (wersja niewegańska 😉 )
Tak wyglądają dojrzałe banany idealne do flapjacków
Przygotowanie:
1. Nagrzać piekarnik do 180 st. C
2. Kaszę niepaloną zmielić w młynku. Wymieszać wszystkie suche składniki.
3. Banany rozgnieść dokładnie, wymieszać ze wszystkimi mokrymi składnikami.
4. Wymieszać obie mikstury. Ciasto powinno być dosyć mocno lepiące.
5. Natłuścić lekko blaszkę /np. olejem koko/ i całą masę rozprowadzić na niej płasko. Wysokość ciasta powinna mieć około 3cm.
6. Piec w 180stopniach 23-25 minut do momentu, kiedy flapjacki (na razie jeden wielki 😉 ) będą lekko złociste. Po tym czasie wyłączyć piekarnik i zostawić masę na około godzinę do całkowitego wystudzenia (w piekarniku).
7. Pociąć masę na batoniki / trójkąty lub kwadraty.
Spożywać na długich treningach, na deser lub słodki dodatek uzupełniający kalorie. 😉
5 Comments