Orzechowy flapjack – vegan – przepis

Wegański flapjack

Wegański, superzdrowy i “bezwszystkiego“, czyli tak, jak chcemy!

Flapjack orzechowy, w wersji wegańskiej! 🙂 

Składniki suche:

  • 1/2 szklanki niepalonej kaszy gryczanej, opcj. mąki gryczanej
  • 2/3 szklanki płatków owsianych
  • 1/2 szklanki orzechów włoskich
  • 1/4 szklanki wiórków kokosowych
  • 3 łyżki chia/siemienia lnianego
  • 1/4 łyżeczki cynamonu
  • 1/4 łyżeczki soli

Składniki mokre:

  • 2 bardzo dojrzałe banany
  • 4 łyżki masła orzechowego
  • 1/4 szklanki cukru kokosowego LUB miodu (wersja niewegańska 😉 )

    Tak wyglądają dojrzałe banany Tak wyglądają dojrzałe banany idealne do flapjacków

Przygotowanie:

1. Nagrzać piekarnik do 180 st. C

2. Kaszę niepaloną zmielić w młynku. Wymieszać wszystkie suche składniki.

3. Banany rozgnieść dokładnie, wymieszać ze wszystkimi mokrymi składnikami.

4. Wymieszać obie mikstury. Ciasto powinno być dosyć mocno lepiące.

5. Natłuścić lekko blaszkę /np. olejem koko/ i całą masę rozprowadzić na niej płasko. Wysokość ciasta powinna mieć około 3cm.

6. Piec w 180stopniach 23-25 minut do momentu, kiedy flapjacki (na razie jeden wielki 😉 ) będą lekko złociste. Po tym czasie wyłączyć piekarnik i zostawić masę na około godzinę do całkowitego wystudzenia (w piekarniku).

7. Pociąć masę na batoniki / trójkąty lub kwadraty.

Spożywać na długich treningach, na deser lub słodki dodatek uzupełniający kalorie. 😉 

5 Komentarzy

  • […] Także jeśli na myśl o ciastkach pojawiły Ci się mieszanki węglowodanowo-tłuszczowe, o kiepskim składzie – nie o to chodzi. ? Ciastka owsiane lub batoniki, które możesz wykonać dosłownie raz w tygodniu w domu – zrobią robotę. Zerknij po przepis na batoniki orzechowe typu Flapjack – TUTAJ. […]

  • Kamil

    ,
    28 września 2017 o godz. 16:46

    Dorka czy kaszę trzeba najpierw ugotować :)? i czy bez problemu można ją zastąpić jaglaną :)?

    Kamil

    • Dorota Traczyk

      ,
      30 września 2017 o godz. 07:42

      Nic nie trzeba gotować. 🙂 Myślę, że można zastąpić jaglaną (też zmieloną lub mąką). 🙂 Miłego dnia!

  • Wojciech

    ,
    11 października 2016 o godz. 15:42

    Miało być bez wszystko, a tu owsiany glut ???? czym myślisz że można zastąpić?

    • Dorota T. - dieta sportowca

      ,
      11 października 2016 o godz. 16:04

      Płatki owsiane bezgluta? 😉 Ewentualnie gotowana kasza jaglana lub więcej gryki. 🙂 Myślę, że jeśli ktoś nie ma problemów z błonnikiem nierozpuszczalnym, a ma jedynie z glutenem bezpośrednio – płatki bez gluta wystarczą. 🙂

Dodaj komentarz

Twój adres email nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *

Witryna wykorzystuje Akismet, aby ograniczyć spam. Dowiedz się więcej jak przetwarzane są dane komentarzy.

Otrzymaj 4-tygodniowy mailing "Jak schudnąć?" i wiele więcej w przyszłości! :)

Wyślij mi newsletter (bez spamowania)!

 

Zapis do Projektu jest jednocześnie zapisem na newsletter. Akceptuję to i wiem, że w każdym momencie mogę zrezygnować.

 

Zapis do Projektu jest jednocześnie zapisem na newsletter. Akceptuję to i wiem, że w każdym momencie mogę zrezygnować.

 

Zgadzam się na przetwarzanie moich danych osobowych w celu wysyłki newslettera. Przeczytaj politykę prywatności".