Kocham porzeczki zarówno solo jak i w połączeniu z nabiałem.
Wymyśliłam sernik o genialnym – jak zwykle – makro. Wyszedł ekstra. Nie zdążył ostygnąć, a ja zjadłam całość. Ostatecznie to nic, w porcji w końcu tylko 225 kcal, ja zjadłam dwie!
Róbcie i jedzcie! Skład i makro bardzo przyjazne. 🙂
Składniki
- Twaróg chudy – 130 g
- Skyr naturalny – 100 g
- Whey (smak dowolny, preferowany delikatny, u mnie biała czeko) – 15 g
- Jajko – 1 sztuka
- Proszek budyniowy, waniliowy, bez cukru – 20 g
- Czarna porzeczka – 100 g
- Opcj. kropla aromatu waniliowego i 1/3 łyżeczki proszku do pieczenia
- Polecam dodać ekstra miód / słód / cukier kokosowy / słodzidło <nie ma w makro, mój był dosyć mało słodki. dodałabym więcej odżywki białkowej 🙂 >
Dodatkowo: łyżka ciemnego kakao, łyżeczka miodu / syropu z trzciny cukrowej + 2 łyżki wody / mleka – wymieszać całość i polać na wierzchu 🙂
Przygotowanie
- Zblendować wszystkie składniki poza czarną porzeczką.
- Wlać masę twarogową do małej blaszki lub naczynka żaroodpornego.
- Wsypać na wierzch porzeczki.
- Piec w 200 st. ok. 30 minut
Makroskładniki w porcji
Kcal: 225
Białko: 27,3 g
Tłuszcz: 3,3 g
Węglowodany: 22 g
Przepis zawiera dwie porcje!*
2 Comments