Ciemne kakao zawiera czterokrotnie mniej kofeiny niż kawa. Jest jednak źródłem teobrominy o delikatnym pobudzającym działaniu. Dostarcza znacznej ilości antyoksydantów, poprawia nastrój i jest przepyszne. Wśród czytelników na pewno znajdą się amatorzy gorzkiego kakao, a jeśli nie – to miłośnicy słodkiej czekolady.
Teobromina ma lekkie działanie diuretyczne (nie tak silne jak kofeina), a poza kakao możemy znaleźć ją w niewielkich ilościach w ziarnach kawy, herbacie oraz yerba mate. Potwierdza się jej działanie hipotensyjne (zmniejsza ciśnienie krwi).
Kakao zawiera tryptofan i wymyślając zastępnik kawy kierowałam się tym, aby równie dobrze poprawiał samopoczucie. Tak będzie! 😉 Nie bez powodu należy do Power Foods sportowca!
Dzisiaj z przymrużeniem oka – jako wielka fanka kawy szukam czegoś, co pomoże mi utrzymać abstynencję kawową przez kolejne tygodnie. Zwracam uwagę na cechy kawy, które powodują, że tak bardzo może mi jej brakować.
Co musi posiadać legitny zastępnik kawy?
Ciemny kolor
Nie wyobrażam sobie, żeby było inaczej. “Zamień kawę na herbatę” mnie nigdy nie przekonało.
Bardziej gęsty niż woda 😉
Jak wyżej. Kawa – zwłaszcza ciemna i mocna – jest płynem bardziej gęstym niż woda. O ile wody nie zastąpimy niczym, to odpowiednim substytutem kawy będzie płyn o odpowiedniej gęstości, zbliżonej do kawy. Dobrze zrobione gorzkie kakao jest nawet bardziej gęste. Bardzo mi to odpowiada!
Gorzkawy smak
Bez przesady, ale trochę mocy musi w tym smaku być. 😉
Ma pobudzać!
…ale nie tak mocno, bo w końcu w rezygnacji kawy chodzi o redukcję ilości kofeiny. Kakao będzie zawierać małą ilość kofeiny oraz teobrominę.
Pasuje do filiżanki
A pijąc taki napój czujesz poranny / popołudniowy rytuał. W tym rzecz!
Dlaczego kakao?
- Ma sporą ilość składników mineralnych: magnez, fosfor, miedź, selen i więcej
- Zawiera epikatechinę, której przypisuje się właściwości ergogeniczne, pozytywnie wpływające na układ mięśniowy i gospodarkę węglowodanową
- Zawiera tryptofan, poprawiający samopoczucie
- Lekko pobudza
Przepis na power cocoa przed treningiem
Składniki na filiżankę
- Ciemne kakao w proszku – może być także rozdrobnione surowe ziarno kakaowca – 2 pełne łyżki
- Woda – 180 ml
- opcj. Syrop z cukru trzcinowego / miód – 1,5 płaskiej łyżeczki
Przygotowanie
- Kakao rozprowadzić w 3 łyżkach wody
- Dodać słodzidło, wymieszać
- Dopełnić ciepłą lub wrzącą wodą, wymieszać
- Delektować się napojem z daktylem na boku 🙂
2 Comments