Dieta w smogu?
Brzmi groteskowo i część osób powyższy tytuł może bawić, ale…kto mi zabroni? Nikt mi nie zabroni! Chcę zwrócić uwagę na to, na co mamy wpływ.
Istnieje parę produktów, które w okresie jesienno-zimowym pełnią więcej niż jedną rolę. Szczególnie w tym okresie, w trosce o zdrowie chrońmy nasze organizmy przed negatywnym skutkiem smogu. W tym wypadku ochrona będzie polegała na maksymalnym zmniejszeniu skutków negatywnych.
Pierwsza zasada:
Obserwuj wskaźniki zanieczyszczenia powietrza. Zwróć uwagę na to, co się dzieje po to, aby móc przeciwdziałać.
W aspekcie ochrony przed smogiem i następstwem dużej ekspozycji na toksyny powraca popularny temat antyoksydantów, czyli przeciwutleniaczy. To one będą w dużej mierze wpływać na nasze komórki i chronić je przed działaniem wolnych rodników tlenowych.
Włącz warzywa zawierające sulforafany – krzyżowe i kapustne
- Brokuł
- Kalafior
- Brukselka
- Kapusta
- Rzodkiew
- Kalarepa
- Jarmuż
Spożywaj każdego dnia chociaż 1-2 porcje wyżej wymienionych.
- Chrzan
- Rzeżucha
Przygotuj świeże kiełki rzeżuchy (jak w okresie Wielkanocy), dodawaj chrzan do posiłków.
Nie zapominaj o regularnym przyjmowaniu kwasów omega-3.
Warto zdecydować się na dobrej jakości suplement apteczny, przechowywać go w lodówce. Polecam zastosowanie tranu, aby jednocześnie uzupełniać dietę o deficytową witaminę D3, o której wciąż mnóstwo osób zapomina.
Zmodyfikuj plan treningowy, jeśli wskaźniki są wysokie, a Ty trenujesz na powietrzu!
- Trenuj z dala od głównych ruchliwych ulic.
- Zmień godziny na bardzo wczesne lub bardzo późne, poza godzinami szczytu.
- Wybieraj chętniej sale siłowe i treningowe.
- Nie rezygnuj z aktywności fizycznej!
- Możesz rozważyć stosowanie maseczek ochronnych – nie uchronią Cię w 100% przed zanieczyszczeniem, ale zmniejszą ekspozycję.
—
Więcej czytaj na: https://ncez.pl/aktywnosc-fizyczna/osoby-dorosle/zanieczyszczenia-powietrza-a-zdrowie-i-aktywnosc-fizyczna
1 Comment