W upalne dni nie ma nic lepszego jak sycące, zdrowe i zimne śniadanie.
Całe szczęście owsianka nie musi być na ciepło. Jednym ze sposobów, które sprawdzają się najlepiej w ciepłe dni to płatki owsiane namoczone przez noc w wodzie, w temperaturze chłodniczej.
O krok dalej jest ten przepis – owsianka, która spełnia rolę śniadania i deseru jednocześnie. Zimna, delikatnie słodka, ale bez cukru. Z dużą zawartością białka i nie za małą ilością węglowodanów na to, aby wykonać dobry trening!
Polecam! 🙂
Składniki
- Proszek budyniowy waniliowy, bez cukru – 20g
- Płatki owsiane – 40g
- Białko w proszku – u mnie serwatkowe – najlepiej waniliowe / biała czekolada / u mnie wata cukrowa* – 30g
- Mleko roślinne / naturalne 1,5% – 200ml
- Woda – ok. 100ml
- Kakao ciemne gorzkie, proszek – 10g
- Masło orzechowe – 10g
- Dowolny owoc – np. brzoskwinia / borówki
- Szczypta soli
*przy użyciu innych smaków wrażenie jedzenia monte może nie nastąpić
Przygotowanie
Wieczorem:
- Mleko podgrzewać w rondelku do wrzenia. W tym czasie w wodzie wymieszać i dokładnie rozrobić proszek budyniowy oraz 20 g białka serwatkowego (smakowego) i szczyptę soli.
- Jak mleko zacznie się gotować – dodać miksturę i szybko wymieszać. Budyń powinien być dosyć gęsty ale nie mieć grudek. Jeśli jest zbyt gęsty do rozmieszania – dodać nieco wody.
- Płatki w misce zalać gotowym, gorącym budyniem.
- Odstawić całość na noc do lodówki.
Rano:
- Przygotować polewę: wymieszać masło orzechowe z kakao, 10 g białka i 3 łyżkami wody do uzyskania płynnej jednolitej konsystencji.
- Na owsiance ułożyć owoce i polać całość polewą, która w połączeniu z owsianką stworzy niesamowite połączenie o smaku monte. 🙂
Owsianka proteinowa monte na zimno
Makroskładniki:
(dolicz dodany owoc)
Kalorie: 538
Białko: 40 g
Węglowodany: 60,4 g
Tłuszcze: 15,1 g
Smacznego!
2 Comments