Okres jesienno-zimowy to czas, w którym nietrudno o przeziębienie.
Często obniżona odporność na skutek zmian pogodowych doprowadza do pojawiania się symptomów choroby, na których skutek zostajesz wyeliminowany z pracy, treningów i właściwej regeneracji. Żaden szanujący się sportowiec nie planuje spędzania zimowych weekendów pod kocem z zapasem leków, w miejsce popołudniowego kilometrażu.
Rzeczywistość jest dużo bardziej brutalna, niż nam się wydaje – wystarczy godzina snu mniej w nocy, parę minut na wietrze bez czapki i jesteśmy „załatwieni”.
Przede wszystkim – dbaj o to, co jesz
Pełnowartościowe produkty na pierwszym miejscu! Nie ma lepszego lekarstwa, niż proste jedzenie, którego najważniejszą funkcją jest odżywianie organizmu. Razem z tymi produktami, dostarczasz składniki mineralne, witaminowe, a także makroelementy – białka, tłuszcze i węglowodany, które będą skutecznie wspierały utrzymanie organizmu w równowadze. W okresie jesienno-zimowym, warto uwzględniać w diecie parę produktów, którym to przypisuje się właściwości „rozgrzewające” oraz antybakteryjne. Im większa troska o nasz układ immunologiczny – tym mniejsze prawdopodobieństwo wystąpienia choroby.
W tym okresie szczególnie zadbaj o to, by nie wykonywać treningów bez „bazy” w postaci ciepłego posiłku i pamiętaj o dostarczeniu odpowiedniej dawki węglowodanów oraz białek po skończonym treningu.
W trosce o zdrowie, upewnij się, że zwracasz uwagę na każdy z poniższych punktów:
1. Nie omijaj źródeł kwasów tłuszczowych, które będą wspierały przyswajanie witamin w nich rozpuszczalnych. Wśród nich – witaminy D.
2. Zadbaj o odpowiednią podaż witaminy D!
Braki witaminy D są najczęściej odczuwane właśnie w tym okresie. Borykasz się z zimowym „zamuleniem” i brakiem motywacji? Zbadaj jej poziom! Wpływa ona dosłownie na cały organizm, a także na jego narażenie na wystąpienie przeziębienia.
3. Nawadniaj organizm
Prawidłowe nawodnienie przyczynia się do prawidłowego funkcjonowania całego ustroju. Wybieraj średnio i wysokozmineralizowaną wodę. Możesz ją wzbogacić o dodatek soku z cytryny i świeżego imbiru.
4. Jedz świeże warzywa i owoce!
Świeże warzywa to źródło nie tylko dużej ilości witaminy C, ale także ogromna dawka składników antyoksydacyjnych. Oczekujemy od nich redukcji stresu oksydacyjnego, powstałego na skutek narażania organizmu na drobnoustroje i czynniki stresowe. Pamiętaj, że także trening to pewnego rodzaju stres dla organizmu. Nie oznacza to, aby z niego rezygnować, ale aby zwiększać adaptację organizmu do jego występowania.
Postaw na zielonolistne warzywa, kiszonki, owoce i warzywa z intensywnie pomarańczową i czerwoną barwą – sprawdzą się tutaj fantastycznie marchew, czy sezonowa dynia.
5. Dbaj o mikroflorę!
To jej forma w największym stopniu wpływa na nasz stan zdrowia. Okazuje się, że odpowiednia flora bakteryjna ma większe znaczenie, niż suplementacja ekstra witaminy C, która to kojarzy nam się ze zwalczaniem przeziębienia.
Dbając o mikroflorę – nie zapominajmy o kiszonkach!
Kiszonki dbają o prawidłową mikroflorę jelit, która warunkuje odporność i prawidłowe przyswajanie składników odżywczych. Kiszona kapusta zawiera jednocześnie sporą dawkę witaminy C.
6. Dostarczaj odpowiedniej ilości kwasów omega-3!
Niezbędne nienasycone kwasy omega-3 mają działanie przeciwzapalnie, wzmacniające i wspomagające regenerację. Zwróć uwagę na włączenie do diety tłustych ryb. Pamiętaj, że len i olej lniany są bardzo korzystne dla zdrowia, ale nie są w stanie realizować zapotrzebowania na omega-3. Warto wziąć pod uwagę suplementację naturalnym tranem. Te tłuszcze koniecznie spożywaj na zimno, ponieważ nawet krótkie narażenie na działanie wysokiej temperatury i nasłonecznienie powoduje ich uszkodzenia.
Przepis na surówkę z kiszonej kapusty:
- Kiszona Kapusta – szklanka
- Marchewka – 1 sztuka
- Kminek
- Olej lniany – 2 łyżki
Kiszoną kapustę pokrój na drobniejsze kawałki. Zetrzyj marchew i dokładnie wymieszaj. Całość posyp delikatnie kminkiem i polej zimnym olejem lnianym.
7. Stosuj przyprawy
Przyprawy, takie jak czosnek, cebula i inne o silnym działaniu antybakteryjnym, przeciwzapalnym i antyoksydacyjnym. Dwie spore garści natki pietruszki, cytryna, porządna szczypta chilli oraz dodatek kurkumy do posiłku to rozsądny wybór w tym okresie
8. Ograniczaj cukier rafinowany
Nie tylko na ten, który dodajesz do gorących napojów, ale także w postaci kupnych słodkości i miódu rozpuszczonego we wrzącej herbacie. Wysoka temperatura niszczy zdecydowaną większość kwasów organicznych i substancji czynnych, działających w miodzie, które wykazują działanie antybakteryjne i prozdrowotne. Łyżeczka surowego miodu ze świeżo wyciśniętym czosnkiem sprawdzi się zdecydowanie lepiej.
9. Nie rezygnuj z treningów
W ten sposób wzmocnisz odporność! Trenowanie cały rok, bez względu na pogodę, jest korzystne. Nie wpadaj w ekstremum – jeśli temperatura spada poniżej -10 stopni lub wyjście na trening wiąże się z całkowitym przemoczeniem i przemarznięciem – rozważ trening innego rodzaju, który możesz wykonać w domu.
Dopadło cię choróbsko?
- Nie zapominaj o płynach – pij wodę, wodę z cytryną i imbirem, herbaty ziołowe i owocowe.
- Wybieraj dietę, która nie będzie obciążała układu pokarmowego – zrezygnuj ze smażonych w panierce mięs, pizzy, czy pocieszania się czekoladą.
- Jako antybiotyk wybieraj czosnek oraz bogatą w witaminy i niezbędne składniki dietę tak długo, jak długo możesz ustrzec się przed syntetykami z apteki.
Administratorem danych osobowych zbieranych za pośrednictwem sklepu internetowego jest Sprzedawca Dieta Sportowca - poradnia dietetyczna i blog, Dorota Traczyk-Bednarek. Dane są lub mogą być przetwarzane w celach oraz na podstawach wskazanych szczegółowo w polityce prywatności. Polityka prywatności zawiera pełną informację na temat przetwarzania danych przez administratora wraz z prawami przysługującymi osobie, której dane dotyczą. Kontakt z administratorem: kontakt@dieta-sportowca.pl