Dzisiaj dwa proste dania, które niektórym mogą przysporzyć nieco problemów. Mowa tutaj o tofucznicy i pankejkach 🙂
Tofucznica
Może wyglądać jak… jajecznica! I słusznie. Bo jest to wegański odpowiednik jajecznicy. Tofu naturalne jest doskonałym zamiennikiem mięsa i dostarcza naprawdę sporo białka. Do tego warzywka, chleb i zbilansowany voilà!
Składniki
- Tofu naturalne – 180 g (1 kostka)
- Papryka czerwona – 120 g (0,5 sztuki)
- Pomidor – 140 g (1 sztuka)
- Szczypiorek 0,5 pęczka
- Chleb dowolny – ok. 60-70 g (2 kromki)
- Ulubione przyprawy
Przygotowanie
- Tofu pokruszyć na grube kawałki (tak aby przypominały finalną wersję jajecznicy) i dodać na rozgrzaną patelnię z łyżeczką oliwy z oliwek.
- Warzywa pokroić w kostkę, dodać do tofu razem z odrobiną wody i ulubionymi przyprawami
- Dusić tofucznicę, aż tofu się zezłoci, a następnie do uzyskania preferowanej konsystencji i odparowania nadmiaru wody.
- Udekorować szczypiorkiem. Podać z chlebem.
Wskazówki 🙂
Niestety jest to śniadanie czasochłonne. Wymaga pokruszenia tofu i przygotowania warzyw. Ewentualnym zabiegiem co do skrócenia czasu przygotowania jest pokrojenie tofu oraz warzyw dzień wcześniej i przechowywanie ich w lodówce. Warto nawet je wszystkie razem połączyć i zamarynować oliwą (wtedy już prosto na patelnię bez dodatku tłuszczu do smażenia). Taki zabieg ochroni składniki odżywcze, które ulegają utlenieniu!
Makroskładniki
- Energia 517 kcal
- Białko 31,7 g
- Tłuszcze 21,6 g
- Węglowodany 52,3 g
Pankejki
Przepis w miarę szybki, prosty, bez zbędnego kombinowania i z produktów spożywczych, który każdy na pewno ma w swojej lodówce. Zastosowanie jogurtu naturalnego zamiast mleka dodaje placuszkom “puszystości”! Nasza wersja to istna bomba białkowa, bo jedna porcja dostarcza go aż ~40 g .
Składniki
- Jogurt naturalny – 100 g (0,5 opakowania)
- Mąka pszenna typ dowolny – 70g (7 łyżek)
- Jajo kurze całe – 56 g (1 sztuka)
- Proszek do pieczenia – 2,5 g (0,5 łyżeczki)
- Jogurt Skyr dowolny – 150 g (1 opakowanie)
- Orzechy laskowe – 15 g (0,5 garści
- Pasta orzechowa 100% – 20 g (2 łyżeczki)
Przygotowanie
- Jogurt, mąkę, jajo i proszek do pieczenia zblendować na gładką masę (proszek do pieczenia jest opcjonalny i zależny od preferencji).
- Na patelni rozgrzać łyżeczkę oliwy i smażyć pankejki.
- Udekorować Skyrem, orzechami i pastą orzechową.
Wskazówki 🙂
Czas przygotowania proponowanych pankejków to około 5-10 minut. Tak jak w przypadku zaproponowanego ostatnio omletu – ciasto można przygotować dzień wcześniej, rano tylko je usmażyć i zostanie tylko wyłożenie dodatkami. Pozwoli to na znaczne zaoszczędzenie czasu.
Makroskładniki
- Energia 761 kcal
- Białko 41,3 g
- Tłuszcze 31,9 g
- Węglowodany 80,4 g
Końcowe rady 🙂
Jeśli spróbowałeś przepisów – koniecznie udostępnij, pokaż znajomym i oznacz nas na Instagramie @dieta.sportowca
Administratorem danych osobowych zbieranych za pośrednictwem sklepu internetowego jest Sprzedawca Dieta Sportowca - poradnia dietetyczna i blog, Dorota Traczyk-Bednarek. Dane są lub mogą być przetwarzane w celach oraz na podstawach wskazanych szczegółowo w polityce prywatności. Polityka prywatności zawiera pełną informację na temat przetwarzania danych przez administratora wraz z prawami przysługującymi osobie, której dane dotyczą. Kontakt z administratorem: kontakt@dieta-sportowca.pl