Jak zrobić tofucznicę i pankejki z jogurtu naturalnego? – 2 proste przepisy!

Tofu

Dzisiaj dwa proste dania, które niektórym mogą przysporzyć nieco problemów. Mowa tutaj o tofucznicy i pankejkach 🙂

Tofucznica

Może wyglądać jak… jajecznica! I słusznie. Bo jest to wegański odpowiednik jajecznicy. Tofu naturalne jest doskonałym zamiennikiem mięsa i dostarcza naprawdę sporo białka. Do tego warzywka, chleb i zbilansowany voilà!

Składniki

  • Tofu naturalne – 180 g (1 kostka)
  • Papryka czerwona – 120 g (0,5 sztuki)
  • Pomidor – 140 g (1 sztuka)
  • Szczypiorek 0,5 pęczka
  • Chleb dowolny – ok. 60-70 g (2 kromki)
  • Ulubione przyprawy

Przygotowanie

  1. Tofu pokruszyć na grube kawałki (tak aby przypominały finalną wersję jajecznicy) i dodać na rozgrzaną patelnię z łyżeczką oliwy z oliwek.
  2. Warzywa pokroić w kostkę, dodać do tofu razem z odrobiną wody i ulubionymi przyprawami
  3. Dusić tofucznicę, aż tofu się zezłoci, a następnie do uzyskania preferowanej konsystencji i odparowania nadmiaru wody.
  4. Udekorować szczypiorkiem. Podać z chlebem.

Wskazówki 🙂

Niestety jest to śniadanie czasochłonne. Wymaga pokruszenia tofu i przygotowania warzyw. Ewentualnym zabiegiem co do skrócenia czasu przygotowania jest pokrojenie tofu oraz warzyw dzień wcześniej i przechowywanie ich w lodówce. Warto nawet je wszystkie razem połączyć i zamarynować oliwą (wtedy już prosto na patelnię bez dodatku tłuszczu do smażenia). Taki zabieg ochroni składniki odżywcze, które ulegają utlenieniu!

Makroskładniki

  • Energia 517 kcal
  • Białko 31,7 g
  • Tłuszcze 21,6 g
  • Węglowodany 52,3 g

Pankejki

Pankejki

Przepis w miarę szybki, prosty, bez zbędnego kombinowania i z produktów spożywczych, który każdy na pewno ma w swojej lodówce. Zastosowanie jogurtu naturalnego zamiast mleka dodaje placuszkom “puszystości”! Nasza wersja to istna bomba białkowa, bo jedna porcja dostarcza go aż ~40 g .

Składniki

  • Jogurt naturalny – 100 g (0,5 opakowania)
  • Mąka pszenna typ dowolny – 70g (7 łyżek)
  • Jajo kurze całe – 56 g (1 sztuka)
  • Proszek do pieczenia – 2,5 g (0,5 łyżeczki)
  • Jogurt Skyr dowolny – 150 g (1 opakowanie)
  • Orzechy laskowe – 15 g (0,5 garści
  • Pasta orzechowa 100% – 20 g (2 łyżeczki)

Przygotowanie

  1. Jogurt, mąkę, jajo i proszek do pieczenia zblendować na gładką masę (proszek do pieczenia jest opcjonalny i zależny od preferencji).
  2. Na patelni rozgrzać łyżeczkę oliwy i smażyć pankejki.
  3. Udekorować Skyrem, orzechami i pastą orzechową.

Wskazówki 🙂

Czas przygotowania proponowanych pankejków to około 5-10 minut. Tak jak w przypadku zaproponowanego ostatnio omletu – ciasto można przygotować dzień wcześniej, rano tylko je usmażyć i zostanie tylko wyłożenie dodatkami. Pozwoli to na znaczne zaoszczędzenie czasu.

Makroskładniki

  • Energia 761 kcal
  • Białko 41,3 g
  • Tłuszcze 31,9 g
  • Węglowodany 80,4 g

Końcowe rady 🙂

Powyższe przepisy można wykorzystać także nie tylko jako pomysły na śniadania. Świetnie się sprawdzą jako obiady czy kolacje!
Jeśli spróbowałeś przepisów – koniecznie udostępnij, pokaż znajomym i oznacz nas na Instagramie @dieta.sportowca

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *


Witryna wykorzystuje Akismet, aby ograniczyć spam. Dowiedz się więcej jak przetwarzane są dane komentarzy.

Administratorem danych osobowych zbieranych za pośrednictwem sklepu internetowego jest Sprzedawca Dieta Sportowca - poradnia dietetyczna i blog, Dorota Traczyk-Bednarek. Dane są lub mogą być przetwarzane w celach oraz na podstawach wskazanych szczegółowo w polityce prywatności. Polityka prywatności zawiera pełną informację na temat przetwarzania danych przez administratora wraz z prawami przysługującymi osobie, której dane dotyczą. Kontakt z administratorem: kontakt@dieta-sportowca.pl