Żywienie okołotreningowe

Każda dyscyplina sportowa rządzi się swoimi prawami, które przede wszystkim odnoszą się do jej zasad, ale tym, do czego kolejno powinniśmy przywiązywać uwagę to odżywianie, zwłaszcza okołotreningowe. Dieta biegacza, kolarza czy triathlonisty tak, jak każdego innego sportowca, nigdy nie powinna być mylona z dietą „tradycyjną”. Wyzwania, które rzucamy organizmowi łamiąc kolejne poprzeczki, są nie do …

Continue Reading

Po co mi węgle po treningu?

 [post nie dotyczy treningów siłowych, a wytrzymałościowych, szybkościowych, eksplozywnych, interwałowych] Niejednokrotnie widziałam, kiedy po treningu sportowcy / i nie tylko / w dobrej wierze zamiast węglowodanów spożywali samo białko, bo przecież mięśnie muszą dostać białka, żeby się “nie spalić”! Brzmi całkiem logicznie, jednak BARDZO niekompletnie. Stąd dzisiaj prosto, krótko i na temat. To, że węglowodany …

Continue Reading

Hummus – przepis na najdelikatniejszą pastę z cieciorki ever

Ciecierzyca Te “groszki” o orzechowym posmaku należą do strączków – i choć ich przeciwnicy uważają, że kwas fitynowy je “eliminuje” ze zdrowej diety (utrudnia wchłanianie wybranych składników mineralnych) – dużo więcej przemawia za tym, by raz na jakiś czas je włączać, zwłaszcza w diecie roślinnej. 🙂 Jest bogatym źródłem magnezu, węgli złożonych i skrobi opornej. Ma też białko. …

Continue Reading

Manipulacja węglowodanami u biegacza

Istnieją różne koncepcje spożywania węglowodanów i ich korelacji z treningami Jedną z nich jest metoda, w której trenowanie przy jednocześnie zmniejszonej koncentracji glikogenu mięśniowego (tj. węglowodanów, które zostały upakowane do mięśni). Krótko mówiąc – zmniejsza się ilość węglowodanów w diecie (przy tym zwiekszając ilość tłuszczu). Jaki to ma sens? Takie postępowanie ma za zadanie zwiekszyć …

Continue Reading
Jak rzucić słodycze?

Jak poradzić sobie ze słodyczami? – 6 prostych rad

Cukier jest uzależniający. To nie jest tylko bezwartościowe źródło kalorii – cukier powoduje złudne uczucie pobudzenia, nagłego wzrostu energii, a w wymiarze długoterminowym – pozbawia organizmu witalności, powoduje problemy ze wstawaniem rano, nie zapominając o tyciu przy nadmiarze energii, o co nie ciężko ze słodyczami w diecie. Jeśli jesz cukier i jest on “stałym gościem” …

Continue Reading

Jedz jajka na miękko!

    Jajka – na śniadanie, obiad i kolację każdy z was zna przynajmniej jedną propozycję. Mogą być podawane solo, a mogą być częścią wypieków, zapiekanek i kotletów.    Białko jaja – zawiera różne białka bioaktywne, które działają przeciw nadciśnieniu, antyoksydacyjnie i mikroprotekcyjnie. Niemniej,…   prawdziwym “hitem” prozdrowotnym są ŻÓŁTKA.   Tak, te bogate w …

Continue Reading

Pieczony bataty – lepsze od ziemniaków?

Bataty to jedno z tych źródeł węglowodanów, które warto włączyć do jadłospisu, zwłaszcza w okresie treningowym, zwiększonego stresu czy po prostu – potrzeby dostarczenia węgli. 🙂 Przyznam, że tak, jak wiele osób bardzo je zachwala smakowo – tak ja jeszcze się nie przekonałam. Nadal szukam cudownego przepisu, który wszystko zmieni. Dlaczego bataty uważane są za …

Continue Reading

BCAA – czym są i czy warto je przyjmować?

Zmniejszają uczucie zmęczenia, zapobiegają katabolizmowi mięśni w trakcie wysiłku, odczuwalnie zwiększają wydolność – brzmi niemożliwie?          BCAA to skrócona nazwa określająca charakterystykę trzech aminokwasów, które posiadają rozgałęziony łańcuch alifatyczny boczny.   Do BCAA zaliczamy trzy różne aminokwasy – izoleucynę, leucynę i walinę.   Powyższe zdanie nasuwa nam jedną myśl – sławne BCAA …

Continue Reading