Masz ochotę na ekspresowe ciasto?
Dzisiejsza propozycja jest skierowana do wszystkich, którzy nie chcą robić większych porcji ciasta lub nie mają czasu na pieczenie. Wystarczy mikrofalówka i parę dobrych składników. 🙂
Masz ochotę na mug cake? Nie czekaj, przygotowanie zajmie Ci 5 minut!
Składniki na 2 porcje:
- Odżywka białkowa – 30 g
- Mąka pszenna pełnoziarnista / mąka owsiana / mąka gryczana – 60 g
- Jaja kurze – sztuka
- Kakao 16%, proszek – 2 łyżki (20g.)
- Mleko 1,5% – 60 g
- Banan – 1 sztuka
- Miód – 2 łyżeczki lub słodziki
- Duża szczypta soli
- Olej o neutralnym smaku np. kokosowy – 2 łyżeczki
- Soda oczyszczona – 2/3 łyżeczki
- Sok z cytryny – 1 łyżeczka
Przygotowanie:
Wszystko rozgnieść widelcem, dokładnie wymieszać, wlać do kubka lub miseczki (najlepiej dosyć płaskiego i szerokiego). Ważne żeby zostawić margines wysokości – ½ tego co nalaliśmy.
Wstawić do mikrofali ustawiając na najwyższą moc na 3 minuty. Warto chwilę odczekać, bo ciastko będzie bardzo gorące, po czym można wyjadać prosto z kubeczka!
Makro na 1 porcję (1/2 przepisu)
- Kcal: 366
- Białko: 21g
- Tłuszcz: 11g
- Węglowodany: 51g
8 Comments