Historia ciasta jest taka, że kiedy wybrałam przepis i zaczęłam je przygotowywać, okazało się, że nie mam połowy składników. Katastrofa!
Posługując się jednak kreatywnością postanowiłam zrobić inne, zupełnie nowe ciasto. Wyszło niesamowite. Przypomina babcine wypieki, w wersji nieco bardziej fit.
Idealne po niedzielnych wybieganiach, po ciężkim tygodniu, na spotkania z bliskimi do kawy i herbaty, idealne na niedzielną integrację! Z resztą – jego zapach rozchodzi się po całym domu, a to powoduje, że wszyscy schodzą się do kuchni.
Składniki:
- Olej kokosowy – 150 g
- Szczypta soli
- Brązowy cukier – 160 g
- Jajka – 4 duże
- Mąka pszenna pełnoziarnista – 100 g
- Mąka pszenna – 100 g
- Budyń śmietankowy lub waniliowy bez cukru – 1 opakowanie
- Proszek do pieczenia – 1 łyżeczka
- Owoce – 300 g (mogą być to jabłka, gruszki, śliwki węgierki)
Na kruszonkę:
- Mąka pełnoziarnista – 50 g
- Płatki owsiane – 30 g
- Olej kokosowy lub masło – 30 g
- Cukier brązowy – 10 g
Wszystkie składniki powinny być w temperaturze pokojowej.
Przygotowanie:
- W misce wymieszaj wszystkie suche składniki.
- W drugiej misce utrzyj mikserem olej z cukrem na puszystą masę.
- Dodaj sól i dalej ubijaj.
- Wbij jajka, jedno po drugim, ucierając po każdym dodaniu.
- Dodaj suche składniki do mokrych i wymieszaj szpatułką do połączenia składników.
- Wylej ciasto na blachę wyłożoną papierem do pieczenia (20×30 cm).
- Na cieście poukładaj owoce owoce, rozcięciami ku górze. Posyp równomiernie kruszonką.
- Piecz w temperaturze 175ºC przez około 45 min. (aż ciasto lekko się zarumieni).
Smacznego! 🙂
1 Comment